Grad na otoku kod Aljaske promijenio ime: Umjesto „Kodiak“ jedan dan se zvao „Kodiaq“

2016-05-09
  • Početak kampanje: Na početku kampanje novog ŠKODA Kodiaqa aljaški otok proslavio imendan i  na jedan dan preimenovao grad Kodiak u Kodiaq

  • Ime koje povezuje: Novi ŠKODA Kodiaq i aljaški otok Kodiak

  • Korijeni: Promijenjeni način pisanja podsjeća na jezik prastanovnika

  • Zahvala gradu: Vlasti i građani sudjelovali u akciji i prelijepili ploče s imenom mjesta, vozila i reklamne natpise

  • Filmski tim dokumentirao  akciju i intervjuirao stanovnike

 

Mladá Boleslav/Kodiaq, 9. svibnja 2016. - Za novo veliko ŠKODA SUV vozilo grad Kodiak na istoimenom aljaškom otoku promijenio je ime: Prošlog petka ime grada se promijenilo iz KODIA"K" u KODIA"Q". Marketinškom akcijom za cijeli svijet češki proizvođač automobila se vratio korijenima imena i dokumentirao vezu između svog novog SUV vozila, ŠKODA Kodiaq, otoka ispred južne obale Aljaske i medvjeda koji na njemu žive.

Veliki, snažni SUV s karakterom zaštitnika, snažnom obiteljskom crtom i izvrsnom terenskom kompetencijom - kako bi se trebao zvati novi Škodin model, koji će debitirati u drugoj polovini godine? O tomu je bilo puno nagađanja - sad je jasno: Novi SUV iz Češke dobiva ime po snažnom medvjedu -  Kodiaq. Tako se na jeziku prastanovnika istoimenog aljaškog otoka zove i najveći smeđi medvjed na svijetu.

Populacija od oko 3.500 jedinki medvjeda kodijak živi na otoku Kodiak ispred južne obale Aljaske. Do Anchoragea, najvećeg grada savezne države, iz Europe se leti oko deset sati, a zatim se vozi još 650 km do otoka u aljaškom zaljevu. Otok Kodiak je velik otprilike kao Korzika, najveći dio površine otoka zauzima zaštićeno područje Kodiak National Wildlife, dom čuvenih medvjeda.  Otok je raj sirove ljepote -  nepristupačne planine, uski fjordovi, skrivena jezera i guste šume glavna su obilježja krajolika. Otok je tako idealan teren za SUV kakav je novi ŠKODA Kodiaq - tu on u surovim uvjetima može pokazati svoje kvalitete, svoju snagu i  koliko je prikladan za svakodnevnu upotrebu.

ŠKODA se intenzivno informirala o životu na otoku Kodiak te jezikom prastanovnika, Aleuta (zvanih i Alutiiti). Oni medvjeda kodijak nazivaju Taq uka 'aq - slovo "q" na kraju riječi je karakteristično za imena životinja. ŠKODA ga je preuzela kao naziv modela novog SUV-a i tako odala počast jeziku Aleuta: istodobno  to "q" ime čini osebujnim.

Vlasti aljaškog otoka su podržale Škodu u opsežnoj marketinškoj akciji. Na početku kampanje  ŠKODA Kodiaqa velikodušno su pristali na neobičnu akciju - prošlog petka su uz pomoć brojnih stanovnika promijenjene table s imenima ulica, policijska i vatrogasna vozila, ribarske brodice i reklamni natpisi. I na službenoj stranici grada se  "k" pretvorilo u "q", kako bi se proslavio taj neobični imendan.  Filmski tim ŠKODA je dokumentirao akciju preimenovanja i zabilježio s koliko humora i oduševljenja su stanovnici grada - od gradonačelnice do drvosječa - radili na tome.