ŠKODA dizajnira staklene trofeje za pobjednike biciklističke utrke Tour de France

2016-07-20
  • Skulpture od kristalnog stakla za pobjednike biciklističke utrke Tour de France podsjećaju na početke kompanije od prije 121 godine      
  • Uručivanje trofeja 24. srpnja u Parizu
  • ŠKODA je po 13. put sponzor utrke kroz Francusku i po drugi put partner zelene majice za najboljeg sprintera
  • Kao partner zasigurno najteže biciklističke utrke na svijetu zadužen za vozila, ŠKODA će na raspolaganje staviti  službeni 'Red Car' te 250 vozila za pratnju

Mladá Boleslav, 19. srpnja 2016. - Utrka Tour de France predstavlja vrhunac sezone biciklističkog sporta. ŠKODA je ove godine po 13. put službeni partner i partner  zadužen za vozila te zasigurno najteže biciklističke utrke na svijetu. Osim toga su dizajneri češke tradicionalne marke dizajnirali i trofeje kojima će 24. srpnja  u Parizu biti nagrađeni pobjednici ovogodišnje utrke kroz Francusku. Skulpture su remek-djela češke umjetnosti obrade kristala. Prilikom dizajniranja su Škodini dizajneri bili inspirirani oblikom gume za bicikl - podsjećanje na bicikl kojim je prije 121 godine  započela povijest kompanije.

Sveukupno 21 etapa utrke Tour de France vozi se u duljini od 3.519 kilometara, 21 etapi i 28 uspona uzduž i poprijeko u Francuskoj. Pobjednici će biti proglašeni 24. srpnja na Champs-Élysées - pored sveukupnog pobjednika u žutoj majici pred milijunima poklonika biciklističkog sporta moći će slaviti i pobjednik u sprintu u zelenoj, najuspješniji mladi profesionalac u bijeloj te pobjednik za najbolje odvoženu brdsku etapu i pritom će ponosno podići svoje pobjedničke trofeje u pariško nebo. Na proglašenju pobjednika sudjelovat će i predsjednik Uprave ŠKODA Bernhard Maier.

Ekskluzivne skulpture su 'designed by ŠKODA Design' i 'made in Czech Republic'. Izradili su ih majstori iz renomirane manufakture stakla  Lasvit. Tamo su i prije dvije godine nastali pokali za pobjednika utrke Tour de France 2014. 60 centimetara visoki i četiri kilograma teški trofeji oduševljavaju svojom emocionalnom formom, koja zorno odražava oblike kotača. Time dizajneri podsjećaju na početke marke ŠKODA: 1895. osnovali su Václav Laurin i Václav Klement manufakturu bicikala u češkom gradu Mladá Boleslav, matičnom sjedištu marke. Već deset godina kasnije iz tvorničkih hala se izvezao Voiturette A, prvi automobil mlade kompanije.

Kao što je to već bilo 2015. godine, pobjednički trofej za nositelja zelene majice (pobjednika u sprintu) izrađen je od zelenog stakla.  Razlog: ŠKODA i na ovogodišnjem izdanju utrke Tour de France ponovno  nastupa kao partner zelene majice. Osim toga kompanija je po 13. put službeni partner i partner zadužen za vozila utrke Tour de France.

Uručivanje trofeja ovogodišnjim pobjednicima je vrhunac ponovnog opsežnog angažmana Škode u utrci Tour de France. Poseban naglasak je pritom na novom ŠKODA Superbu, koji ponovno vozi na čelu kolone biciklista kao službeni  'Red Car'. Za markantnu prisutnost marke u utrci kroz Francusku osim toga se pobrinula velika flota ŠKODA vozila. ŠKODA je osigurala 250 automobila za pratnju - prije svega modele ŠKODA OCTAVIA COMBI i ŠKODA SUPERB.

Biciklistički sport je okosnica Škodine strategije sponzoriranja. Pored utrke Tour de France i utrke kroz Španjolsku ('Vuelta') ŠKODA podržava i druga internacionalna biciklistička natjecanja te brojne nacionalne i internacionalne manifestacije u svrhu popularizacije biciklističkog sporta. Angažman u biciklizmu pokazuje posebnu vezu marke s biciklom. Izradom bicikala osnivači kompanije Václav Laurin i Václav Klement započeli su prije 121 godine uspješnu povijest Škode.