ŠKODA odlikovana za logističku inovaciju kojom se čuva okoliš

2016-08-04
  • Češka Udruga proizvođača ambalaže SYBA u kategoriji Automotive dodijelila nagradu "Packaging of the year 2016" novom transportnom rješenju Škode
  • Domišljato 4-u-1-pakiranje učinkovito iskorištava prostor kontejnera
  • Manji volumen tereta na putu od Češke do Indije smanjuje emisije  CO2 u transportu za jednu četvrtinu
  • Nova "GreenLogistics"-mjera sastavni je dio Škodine strategije očuvanja okoliša "GreenFuture"

Mladá Boleslav, 4. kolovoza 2016. - ŠKODA je za svoje transportno rješenje koje pridonosi očuvanju okoliša odlikovana priznanjem "Packaging of the year 2016". Žiri češke Udruge proizvođača ambalaže SYBA odabrao je inovativnu logističku tehnologiju Škode za najbolji koncept u kategoriji Automotive. Zahvaljujući posebno izrađenim drvenim konstrukcijama mogu se u jednom jedinom kontejneru umjesto dosadašnje tri karoserije transportirati četiri karoserije zajedno s proizvodnim dijelovima. Time češki proizvođač za 25 posto smanjuje emisiju CO2 na transportnom putu između Češke i Indije. Ovaj  "GreenLogistics"-koncept sastavni je dio Škodine strategije očuvanja okoliša "GreenFuture".

"Kontinuirano radimo na tome da ŠKODA logistiku učinimo još efikasnijom  i prilagođenom očuvanju okoliša", objašnjava Jiří Cee, voditelj logistike marke ŠKODA. "Područje logistike u potpunosti stoji iza ciljeva strategije održivosti ,GreenFuture'. Naše novo 4-u-1-transportno rješenje je sljedeći važan korak u realizaciji naših ambicioznih ciljeva u vezi s okolišem", dodao je Cee.

Za transport lakiranih karoserija iz matične tvornice Mladá Boleslav u indijsku tvornicu u Aurangabadu razvila je ŠKODA u suradnji s kompanijom Pilous inovativni 4-u-1-sustav pakiranja. Pritom češki proizvođač automobila koristi novu vrstu drvenih konstrukcija, specijalno izrađenih za svaki model, koje optimalno iskorištavaju teretni prostor u kontejneru. Domišljati sustavi nosača u ograničenom prostoru slažu dvije karoserije vodoravno na podu te još dvije karoserije ukoso iznad njih. Proizvodni dijelovi se osim toga mogu zavrnuti u za to predviđena mjesta u drvenoj konstrukciji te se tako osigurati za transport čime se štedi prostor.

Tehnika utovara 4-u-1 smanjuje broj kontejnera za jednu četvrtinu. Time ŠKODA štedi više od  800 tona ugljičnog dioksida (CO2) godišnje na 13.270 kilometara dugom transportnom putu. Skoro svi korišteni materijali se mogu reciklirati.

Logistička rješenja koja pridonose očuvanju okoliša imaju svoju tradiciju u Škodi. Već 2000. godine je proizvođač automobila iz Mladá Boleslave za kontejnerski transport počeo koristiti drvene konstrukcije pogodne za recikliranje i stalno dalje razvija tu tehnologiju. Na prelasku u novo tisućljeće transportirana su u svakom kontejneru po dva vozila, a već 2006. godine u jednom kontejneru su na put u Indiju kretale dvije karoserije zajedno sa svim dijelovima potrebnim za završnu izradu vozila. ŠKODA je i dalje unapređivala tehnologiju u tom području i u međuvremenu počela koristiti transportni sustav 4-u-1.

To logističko rješenje, još naprednije po pitanju očuvanja okoliša, sad je nagradila češka Udruga proizvođača ambalaže SYBA. Među mnogobrojnim kandidatima u kategoriji Automotive žiri je Škodin kontejnerski sustav 4-u-1 izabrao za "Pakiranje 2016. godine" - "Packaging of the year 2016". Službena predaja nagrade održat će se 3. studenog 2016. na konferenciji SpeedCHAIN u češkom glavnom gradu Pragu.

ŠKODA svoje aktivnosti u očuvanju okoliša provodi u okviru strategije "GreenFuture" koja počiva na tri stupa: "GreenProduct" se bavi razvojem vozila koja će u najvećoj mogućoj mjeri pridonositi očuvanju okoliša - kako po pitanju potrošnje goriva tako i u pogledu materijala i mogućnosti recikliranja.  S "GreenRetail" marka podržava svoje trgovce i servise u ekološkom gospodarenju. "GreenFactory" obuhvaća sve aktivnosti koje mogu pridonijeti da se proizvodnja odvija tako da se u najvećoj mogućoj mjeri očuvaju resursi. U taj stup  ubraja se i područje "GreenLogistics" za održiva logistička rješenja.