Konceptualno vozilo ŠKODA VISION E slavi europsku premijeru na IAA-u

2017-08-24
  • Daljnji razvoj dizajna konceptualnog vozila sa šangajskog sajma automobila
  • Prvo konceptualno vozilo marke ŠKODA s potpuno električnim pogonom
  • Dva elektromotora i sistemska snaga od 225 kW (306 KS)
  • Doseg do 500 kilometara, najveća brzina 180 km/h
  • S mogućnošću automatizirane vožnje razine 3
  • Predvodnik u području povezivosti
  • ŠKODA VISION E slavi europsku premijeru na IAA-u

Mladá Boleslav, 24. kolovoza 2017. godine - Marka ŠKODA na Međunarodnom sajmu automobila IAA (12. - 24. rujna) predstavlja VISION E, svoje prvo konceptualno vozilo s potpuno električnim pogonom i mogućnošću automatizirane vožnje razine 3. Dizajn je iznova unaprijeđen nakon svjetske premijere u Šangaju. Konceptualno vozilo ide korak dalje u smjeru digitalne budućnosti te preuzima ulogu predvodnika u pogledu povezivosti. Najupadljiviji su detalji dizajna izostanak B stupa i vrata koja se otvaraju u suprotnim smjerovima. Tipične su značajke za marku ŠKODA mnoštvo prostora, suvremeni sustavi potpore i brojna 'Simply Clever' rješenja.

Dizajn konceptualnog vozila VISION E zrači samostalnim značajkama novih stilskih elemenata marke ŠKODA za električna vozila. Upadljiva su vrata koja se otvaraju u suprotnim smjerovima i sjedala s mogućnošću okretanja. Vanjska zrcala u potpunosti su izostala - sada se zbivanja oko vozila kamerama prenose na monitore. U vozilu VISION E namjerno je izostavljen B stup kako bi se prostor doimao prostranijim. U usporedbi s vozilom sa svjetske premijere u Šangaju unaprijeđen je prednji dio vozila, koji se sada doima još markantnijim.

S konceptualnim vozilom VISION E marka ŠKODA čini velik iskorak u smjeru digitalne budućnosti. Prvo konceptualno vozilo s potpuno električnim pogonom i mogućnošću automatizirane vožnje u povijesti tvrtke odlikuje se sasvim novom razinom povezivosti. Uz zaslon u kokpitu i središnji dodirni zaslon, preko kojeg vozač i suvozač mogu očitavati i rukovati svim važnim funkcijama i uslugama aplikacije ŠKODA Connect, svakom putniku također na raspolaganju stoji vlastiti monitor. Dodirnom se funkcijom može rukovati brojnim komfornim značajkama kao što su zabavni sadržaji, a k tomu je moguće pozvati i podatke o vozilu. S unutrašnje strane svih vrata integrirana je indukcijska ploča Phonebox koja induktivno puni smartphoneove. Ona istovremeno služi kao sučelje s pomoću kojeg putnici na dotičnome dodirnom zaslonu mogu pozvati osobna namještanja, podatke i informacije mobilnog uređaja.

 

 

Budućnost se krije i u brojnim drugim detaljima. Infotainment sustavima može se primjerice upravljati gestama ili govorom. Kamere neprestano prate vozača te kontroliraju njegovo stanje i stupanj pozornosti preko funkcije Eye Tracking. Sustav Driver Alert izdaje upozorenje ako prepozna naznake umora kod vozača. S funkcijom nadzora otkucaja srca Heart Rate Monitor u vozilu VISION E uvijek će se nalaziti i digitalni liječnik: on kontrolira otkucaje srca i samostalno koči vozilo ako kod vozača uoči zdravstvene poteškoće. Putnici su, kao i u brojnim drugim serijskim modelima marke ŠKODA, i u modelu VISION E "uvijek povezani" zahvaljujući Wi-Fi hotspotu i LTE modulu.

VISION E ima uočljiv nastup zahvaljujući dužini od 4668 milimetara, širini od 1924 milimetra i visini od 1591 milimetra. Zahvaljujući dugačkom međuosovinskom razmaku od 2851 milimetra te kratkim prednjim i stražnjim prevjesima tehničari su - kao i inače u marki ŠKODA - stvorili iznimno prostranu i udobnu unutrašnjost. Izostanak središnjeg tunela koji ovisi o konceptu jamči prostrane prednje i stražnje dimenzije prostora tipične za marku ŠKODA.

Elektromotori sa sistemskom snagom od 225 kW (306 KS) pogone sva četiri kotača ovoga konceptualnog vozila. Doseg do čak 500 kilometara i najveća brzina od 180 km/h zaista su impresivni. VISION E omogućuje automatiziranu vožnju na razini 3. Sustav Autopilot ovom konceptualnom modelu omogućuje samostalno ubrzavanje, upravljanje, kočenje te čak i manevre izbjegavanja. Funkcija Car Park Autopilot pronalazi slobodna parkirna mjesta i automatski usmjerava vozilo do njih. Model VISION E puni se induktivno.

ŠKODA VISION E slavi europsku premijeru na Međunarodnom sajmu automobila IAA u Frankfurtu. Konferencija za medije marke ŠKODA održat će se 12. rujna 2017. godine u 12 sati u dvorani 3.