ŠKODA KAROQ: novi, kompaktni SUV s mnoštvom prostora i najsuvremenijom tehnologijom

2017-09-12

› Revolucionarna rješenja za povezivost u segmentu

› Motori: četiri nova agregata, od čega dva TSI motora

› Vozni postroj: do pet modusa vožnje, poseban modus za offroad vožnju

› Brojni sustavi potpore za vozača za još veću sigurnost i udobnost

› ŠKODA Connect: infotainment sustav s kapacitivnim dodirnim zaslonom u staklenom dizajnu i Care Connect uslugama s automatskim pozivom u nuždi i pozivom za pomoć na cesti

› Oprema: LED glavna svjetla, digitalna instrumentna ploča

› ŠKODA dosljedno nastavlja svoju SUV ofenzivu s modelom KAROQ

Potpuno novorazvijeni ŠKODA KAROQ nudi, tipično za marku, izvanrednu količinu prostora, nove sustave potpore za vozača, LED glavna svjetla i digitalnu instrumentnu ploču s mogućnošću individualnog programiranja. Emotivni i dinamični dizajn s brojnim kristalnim elementima sasvim je u skladu s novim stilskim elementima marke ŠKODA koji su tipični za SUV-ove. Pet varijanti motora nudi raspon snage od 85 kW (115 KS) do 140 kW (190 KS), od čega su četiri varijante potpuno nove. U vozilu se nalaze brojne inteligentne ideje poput stražnje klupe VarioFlex. Posebno dugački predmeti mogu se u cijelosti transportirati u unutrašnjosti ovoga kompaktnog SUV-a, što omogućuje preklopivo suvozačevo sjedalo.

Već se po vanjskom obliku, promijenjenom toku linija te povećanim dimenzijama u odnosu na model ŠKODA YETI može prepoznati da je ovdje riječ o jednom sasvim novom vozilu. ŠKODA KAROQ u svakom je slučaju sportsko terensko vozilo s karakterom: emotivni i dinamični dizajn s brojnim kristalnim elementima sasvim je u znaku novih stilskih elemenata za SUV vozila marke ŠKODA. 

Ovaj kompaktni SUV dugačak je 4382 milimetra, širok 1841 milimetar i visok 1603 milimetra. Njegove povećane dimenzije ići će u prilog svim putnicima. Prostor u području koljena iznosi 69 milimetara. Dugački međuosovinski razmak od 2638 milimetara jamči mnoštvo prostora za sve putnike.

Marka ŠKODA poznata je po proizvodnji vozila s izvanrednim značajkama. To se također odnosi na novi ŠKODA KAROQ. Prtljažnik se odlikuje volumenom od 521 litre s uspravnom stražnjom klupom. Kada je stražnja klupa preklopljena, njegov se volumen povećava na 1630 litara. U kombinaciji s opcijskom stražnjom klupom VarioFlex prostor za pohranu postaje fleksibilnim i odlikuje se volumenom koji iznosi između 479 i 588 litara. 

Sustav VarioFlex sastoji se od triju zasebnih stražnjih sjedala koja se mogu zasebno pomicati i u potpunosti vaditi - kompaktni SUV u tome će se slučaju pretvoriti u malo transportno vozilo s najvećim volumenom utovarnog prostora od 1810 litara.

Na samome vrhu segmenta: rješenja u području povezivosti

S inovativnim rješenjima u području povezivosti ŠKODA KAROQ nalazi se u samome vrhu svojeg segmenta. Komponente infotainment sustava potječu iz druge generacije koncernova modularnog infotainment sustava. One nude najsuvremenije funkcije, a njihova sučelja mahom su opremljena kapacitivnim dodirnim zaslonima. Vrhunski sustavi Columbus i Amundsen također raspolažu Wi-Fi hotspotom. Za sustav Columbus po želji je također dostupan LTE modul, koji uspostavlja internetsku vezu s trenutačno najbržim standardom mobilne komunikacije. Zahvaljujući njemu putnici mogu bezbrižno surfati i slati e-poruke na svojim mobilnim telefonima i tabletima.

Nove Mobilne online usluge ŠKODA Connect podržavaju LTE vezu i podijeljene su u dvije kategorije: Infotainment online usluge služe primanju informacija i navigaciji, a Care Connect usluge potpori kod kvarova i hitnih slučajeva. Tipka za poziv u nuždi Emergency Call, koja će tek od 2018. godine diljem Europe postati dijelom standardne opreme, već se sada nudi kao Care Connect usluga. Druge online usluge dostupne su preko aplikacije ŠKODA Connect. Automobil se pomoću njih može provjeriti, konfigurirati i pronaći na daljinu.

Inteligentno umreženje između automobila i smartphonea na sasvim je novoj razini kod modela ŠKODA KAROQ. Platforma SmartLink+ sa standardima Apple CarPlay, Android Auto, MirrorLink™ i SmartGate opcijski je dostupna za osnovni infotainment sustav Swing. U višim je verzijama infotainment sustava platforma SmartLink+ dio serijski isporučenih značajki. Indukcijska ploča Phonebox nudi induktivno punjenje, povezuje smartphone s krovnom antenom i istovremeno ga bežično puni.

Pouzdani pomagači: sustavi potpore za vozača

U modelu ŠKODA KAROQ dostupna je opsežna ponuda sustava potpore za vozača. Novi su komforni sustavi primjerice potpora pri parkiranju, sustav Lane Assist ili potpora kod prometnog zastoja. Za više sigurnosti između ostaloga brinu sustav za prepoznavanje mrtvog kuta (Blind Spot Detect), sustav Front Assist s prediktivnim sustavom zaštite pješaka i potpora za hitne slučajeve (Emergency Assist).

K tomu su za ŠKODA KAROQ dostupni dodatni sustavi potpore za vozača. Oni održavaju dovoljan razmak od vozila ispred vlastitog, olakšavaju vozaču promjenu i zadržavanje vozila na voznom traku, upućuju ga na važne prometne znakove te mu pružaju potporu tijekom postupka parkiranja.

Prvi je puta u jednom vozilu marke ŠKODA dostupna digitalna instrumentna ploča s mogućnošću individualnog programiranja. U vozilu ŠKODA KAROQ moguće je oblikovati prikaze u kokpitu individualno i u skladu sa željama.

Snažni i agilni: motori i vozni postroj

ŠKODA KAROQ nudi najsuvremeniju tehnologiju i kada je riječ o motorima: ukupno se nudi pet varijanti motora - dva benzinska i tri dizelska. Novost u programu predstavljaju dvije benzinske i dvije dizelske varijante. Njihov volumen iznosi 1,0, 1,5, 1,6 i 2,0 litre, a njihov raspon snage seže od 85 kW (115 KS) do 140 kW (190 KS). Svi su motori opremljeni turbopunjačem i sustavom izravnog ubrizgavanja te raspolažu start-stop tehnologijom i rekuperacijom energije kočenja. 

Vozni postroj modela ŠKODA KAROQ također postavlja nova mjerila u svojem segmentu te pokazuje svoju kvalitetu i izvan asfaltiranih cesta. Od varijante opreme Ambition po želji na raspolaganju stoji odabir profila vožnje s modusima Normal, Sport, Eco, Individual i Snow (4×4). Modus Offroad u kombinaciji s pogonom na sve kotače dodatno poboljšava vozna svojstva izvan asfaltiranih cesta.