Sajam automobila u Ženevi: ŠKODA elektrizira novom studijom

2016-03-10
  • Zvijezda na Ženevskom jezeru: studija dizajna ŠKODA VisionS najavljuje buduće SUV modele
  • Plug-in hibridni pogon visoke učinkovitosti
  • Emocionalna studija dizajna pokazuje sljedeću etapu stilskih elemenata marke ŠKODA
  • Tipično velika ponuda prostora s tri reda sjedala uz vanjsku dužinu od 4,70 m
  • Novi serijski modeli: paket snage ŠKODA Octavia RS 4×4 i ŠKODA Fabia
  • Combi ScoutLine slave svoju premijeru na sajmu
  • CNG ofenziva se nastavlja: ŠKODA Octavia G-TEC sada i s DSG mjenjačem

Mladá Boleslav/Ženeva, 29. veljače 2016. - ŠKODA dosljedno nastavlja svoj trend rasta: proteklih godina marka je temeljito obnovila i proširila svoju paletu modela, a sada slijedi proširenje ponude SUV modela. Sa studijom ŠKODA VisionS češki proizvođač automobila na Salonu automobila u Ženevi najavljuje  kako može izgledati novi dizajn ŠKODA SUV modela. S izložbenim modelom marka k tome predstavlja svoje najvažnije tehnologije budućnosti. Nova ŠKODA Octavia RS 4×4, ŠKODA Octavia G-TEC s DSG mjenjačem i varijanta ScoutLine modela Fabia Combi zaokružuju nastup marke ŠKODA na Ženevskom jezeru.

"Naša marka se razvija brzim tempom", kaže predsjednik uprave marke ŠKODA Bernhard Maier. "S modelom Yeti već smo uspješno zastupljeni u segmentu kompaktnih SUV modela, a sada se naša kompetentnost na području pogona 4×4 primjenjuje i kod novog SUV modela. Studija VisionS se po pitanju dizajna, opreme i funkcije tome već itekako približila. Sa studijom osim toga pokazujemo naše najvažnije tehnologije budućnosti, kao primjerice plug-in hibridni pogon, koji se u sličnom obliku testira i za seriju."

ŠKODA VisionS slijedi nove stilske elemente marke - prenesene u segment SUV modela: na dizajn su očito utjecali kubizam i tradicionalna češka umjetnost izrade kristalnog stakla. Linije su jasne, precizne i oštro oblikovane. Na površinama markantnih kontura igra svjetla i sjene stvara snažne efekte, koji su na poseban način dodatno naglašeni Island zelenom bojom.

S dužinom od 4,70 m, međuosovinskim razmakom od 2,79 m, širinom od 1,91 m i visinom od 1,68 m ŠKODA VisionS naglašava svoju prisutnost na cesti. Bazirajući se na Modularnoj poprečnoj platformi (MQB) Volkswagen koncerna, ovaj automobil je prva ŠKODA sa šest sjedala u tri reda.

Dodatnu značajku konceptualnog vozila predstavlja njegov plug-in hibridni pogon: sa snagom od 165 kW (225 KS) izložbeno vozilo ubrzava od 0 do 100 km/h za 7,4 sekunde te postiže najveću brzinu od 200 km/h. Za 100 km dovoljno mu je 1,9 l benzina (45 g CO2/km).  
ŠKODA VisionS može prijeći čak 50 km uz potpuno električnu vožnju, a pomoću dvaju pogona uspijeva prijeći ukupno čak 1000 km.

Kao motor na izgaranje služi 1,4 TSI sa snagom od 115 kW (156 KS) i okretnim momentom od 250 Nm. On surađuje s e-motorom, koji razvija trajnu snagu od 40 kW i maksimalni okretni moment od 220 Nm. Integriran je u 6-stupanjski DSG mjenjač, koji prenosi snagu na prednje kotače. Na stražnjoj osovini smješten je dodatni elektromotor sa snagom od čak 85 kW i okretnim momentom od 270 Nm. On radi neovisno o pogonu prednje osovine: na taj način izložbeno vozilo posjeduje inteligentan pogon na sve kotače, za koji nisu potrebni mehanički spojni dijelovi. Ova tri motora imaju izuzetno fleksibilnu interakciju: vozač studije ŠKODA VisionS može birati između više modusa rada - od potpuno električnog pogona sve do modusa punjenja, uvijek s ciljem maksimalne učinkovitosti. Litij-ionski akumulator s kapacitetom od 12,4 kWh pozicioniran je ispred stražnje osovine.

Na sve veću ponudu informacija i želju putnika za komunikacijom ŠKODA odgovara s digitalnim umreženjem automobila (mobilne usluge) i velikim zaslonima za optimalno rukovanje vozilom i infotainmentom za sve putnike. Putnici se mogu na svakom sjedalu umrežiti na razne načine.

Na ovogodišnjem Salonu automobila svoj debi slavi i ŠKODA Octavia RS 4×4: ovaj vrhunski model iz flote modela Octavia ŠKODA kupcima isporučuje kao limuzinu i karavan s 2,0 TDI motorom snage 135 kW (184 KS) i DSG mjenjačem. S jednako sportskom i sigurnom pogonskom jedinicom Octavia RS 4×4 predstavlja snažnog partnera za obitelj, posao i slobodno vrijeme. Od 0 do 100 km/h ovaj model ubrzava za 7,6 s te postiže najveću brzinu od 228 km/h. Za 100 km dovoljno mu je 4,9 l dizela, što odgovara emisijama CO2 od 129 g/km (sve vrijednosti za limuzinu).

Posebno ekonomičnu vožnju nudi ŠKODA Octavia G-TEC: njezini troškovi goriva trenutno iznose manje od četiri eura na 100 km. Ovaj model na zemni plin ŠKODA sada opcijski oprema i DSG mjenjačem. 1,4 TSI motor razvija snagu od 81 kW (110 KS), a automobil emitira 94 g CO2 po kilometru. ŠKODA Octavia G-TEC dostupna je kao limuzina i karavan.

S rastom nastavlja i ponuda modela ScoutLine marke ŠKODA. Uz Rapid Spaceback ScoutLine sada dolazi i ŠKODA Fabia Combi ScoutLine - s dogradnim dijelovima robusnog offroad izgleda te posebnim atraktivnim i praktičnim elementima opreme. Na raspolaganju su tri benzinska motora s 55 kW (75 KS), 66 kW (90 KS) i 81 kW (110 KS) te tri dizelska motora s 55 kW (75 KS), 66 kW (90 KS) i 77 kW (105 KS).