Za najbolje moguće iskustvo na mrežnim stranicama
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja najboljeg korisničkog iskustva. Daljnjim korištenjem naše stranice prihvaćate upotrebu naših kolačića (strogo neophodni kolačići). Kolačići za koje je potrebna privola (analitički kolačići, funkcionalni kolačići, kolačići za personalizirane sadržaje) postavit će se tek nakon njezinog aktiviranja. Ako date svoju privolu za korištenje kolačića, identifikacijske podatke obrađivat će naši partneri (ponuditelji usluga za kolačiće i IT pružatelji usluga). Za ovu internetsku stranicu i kolačiće odgovorno je društvo Porsche Croatia d.o.o. Dodatne informacije o korištenim kolačićima i načinu njihovog deaktiviranja možete pronaći u našoj
Aktiviraj sve kolačiće
Modeli

12.02.2020

ŠKODA ENYAQ: odabrano je ime prvog potpuno električnog SUV-a marke ŠKODA

  • Naziv predstavlja kombinaciju slova "E" koje označava električnu mobilnost i slova "Q" karakterističnog za SUV obitelj marke ŠKODA
  • ŠKODA ENYAQ: naziv je izveden iz irske riječi "enya" i znači "izvor života"
  • Prvi model marke ŠKODA na osnovi modularne električne platforme (MEB)

Mladá Boleslav, 12. veljače 2020. godine - ŠKODA ENYAQ: to je ime prvog električnog SUV-a marke ŠKODA koji kreće u serijsku proizvodnju na osnovi modularne električne platforme (MEB) Volkswagen koncerna. Uz to, sa svojim prvim potpuno električnim SUV-om ŠKODA osniva novu obitelj naziva koja kombinira slovo "E" kao referencu na električnu mobilnost i karakteristično slovo "Q" u ime uspješnih SUV modela marke ŠKODA. S novim modelom ENYAQ češki proizvođač automobila napravit će sljedeći veliki korak u novo doba električne mobilnosti, i to još u 2020. godini.

Naziv novog modela ŠKODA ENYAQ izveden je iz irske riječi "enya" i znači "izvor života". Sama riječ Enya potječe od izvorne irske riječi "Eithne", koja znači "suština", "duh" ili "načelo". Ova različita značenja omogućuju različite perspektive kada je riječ o nazivu novog SUV-a marke ŠKODA. "Izvor života" simbolizira ulazak proizvođača automobila u novo doba električne mobilnosti i u skladu je sa suštinom marke ŠKODA "Driven by inventiveness - clever ideas since 1895" (Vođeni inventivnošću - inteligentne ideje od 1895. godine). On je simbol novog početka koji je povezan s temperamentom modela ŠKODA ENYAQ te strašću i inovacijskom snagom inženjera marke ŠKODA za novi električni SUV. "Enya" je autentična, snažnog karaktera i živahna, lako se izgovara i pamti te se savršeno uklapa u početak novog doba u povijesti poduzeća dugoj 125 godina.

 

ENYAQ prati poznatu nomenklaturu marke ŠKODA za SUV vozila

Poput imena uspješnih SUV modela marke ŠKODA KODIAQ, KAROQ i KAMIQ, koja se referiraju na jezik Inuita nastanjenih na sjeveru Kanade i Grenlandu, ŠKODA povezuje buduća potpuno električna vozila na osnovi MEB platforme s irskim jezikom u sjevernoj, mitskoj regiji. Slovo "E" na početku imena označava električnu mobilnost, dok slovo "Q" na kraju stvara jasnu poveznicu s vrlinama SUV-a.

ŠKODA ENYAQ prvo je serijsko vozilo češke marke na osnovi modularne električne platforme (MEB) Volkswagen koncerna i sljedeći od ukupno više od deset elektrificiranih modela koji će se lansirati na tržište pod okriljem podmarke ŠKODA iV do kraja 2022. godine. Kada je riječ o potpuno električnim vozilima i modelima s plug-in hibridnim pogonom, ŠKODA očekuje udio u prodaji od 25 posto do 2025. godine. Do 2021. godine proizvođač automobila uložit će dvije milijarde eura u razvoj elektrificiranih modela i izgradnju cjelovitog i umreženog ekosustava za moderna i ekološki prihvatljiva rješenja u području mobilnosti.

Prva detaljna fotografija omogućuje prvi uvid u dizajn modela ŠKODA ENYAQ. Na njoj je prikazan natpis "ENYAQ" u stražnjem dijelu SUV-a, drugog potpuno električnog vozila marke nakon modela ŠKODA CITIGOe iV.