Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) koji nam pomažu da vam pružimo bolje korisničko iskustvo.
Prihvati i nastavi
Modeli

2017-09-12

ŠKODA KAROQ: Oprema - prva integracija digitalne instrumentne ploče

›   Digitalna instrumentna ploča: četiri varijante prikaza

›   Ključ automobila s mogućnošću individualizacije

›   Grijana prednja i stražnja sjedala te kolo upravljača

›   Glavna i stražnja svjetla s LED tehnologijom

›   LED ambijentalno osvjetljenje u unutrašnjosti

›   Prostor za pohranu zahvaljujući stražnjoj klupi VarioFlex iznosi do 588 litara

›   "Simply Clever": poklopac prtljažnika na električno otvaranje s virtualnom papučicom i električno zakretnom kukom za vuču

Kompaktni SUV ŠKODA KAROQ svestrano je vozilo za obitelj, posao, svakodnevicu i slobodno vrijeme. Najsuvremenija tehnologija i praktična oprema te iznimna prostranost naglašavaju praktičnost i funkcionalnost vozila. Glavna i stražnja svjetla izvedena su u LED tehnologiji, dok ugodnu atmosferu u unutrašnjosti osigurava LED ambijentalno osvjetljenje. Prvi je puta u neko vozilo marke ŠKODA integrirana digitalna instrumentna ploča. Vozač ima mogućnost individualnog programiranja digitalnog prikaza. Ostale istaknute tehničke značajke svakako su grijana prednja i stražnja sjedala te indukcijska ploča Phonebox u središnjoj konzoli za bežično punjenje smartphoneova. ŠKODA kao komfornu opciju nudi grijano kolo upravljača. K tomu se po želji u automobilu nalazi oko 20 "Simply Clever" rješenja.

Prvi je puta u jednom vozilu marke ŠKODA dostupna digitalna instrumentna ploča. Mogu se programirati četiri varijante prikaza:

 • Klasični izgled s brojačem okretaja i brzinomjerom u izvedbi okruglih instrumenata s desne i lijeve strane zaslona. Područje između njih može se individualno oblikovati - primjerice s prikazom aktualnog zabavnog programa ili navigacijskom kartom, koju je moguće dodatno uvećati.
 • Prošireni izgled, kod kojeg se glavni prikaz proteže duž cjelokupne širine zaslona - primjerice aktualni glazbeni program ili navigacijska karta. Ispod i iznad njega ostaje dovoljno prostora za male digitalne prikaze. Oni su primjerice brzina vožnje, preporuka za stupanj prijenosa, sustav prepoznavanja prometnih znakova, preostala dionica, udaljenost do sljedećeg odvojka na programiranoj ruti ili prijeđena dionica.
 • Suvremeni izgled, kod kojega se u središnjem dijelu zaslona nalazi veliki prikaz. To primjerice može biti navigacijska karta. S desne i lijeve strane te iznad karte postoji dovoljno mjesta za individualne dodatne informacije. To mogu biti, da spomenemo samo neke od njih, brzina vožnje, pregled navigacije s piktogramima, odabrani stupanj za vožnju, sustav prepoznavanja prometnih znakova (npr. ograničenje brzine, zabrana pretjecanja) ili vrijeme vožnje.
 • Osnovni izgled, koji dvije odabrane digitalne informacije prikazuje u velikom formatu. To primjerice mogu biti brzina vožnje i preostali doseg. K tomu se u gornjem i donjem dijelu zaslona primjerice prikazuju osnovne informacije (trenutačno vrijeme itd.). Kada je navođenje na odredište navigacijskog sustava aktivno, u sredini zaslona vidljive su i strelice navigacije.

Ove četiri varijante izgleda predstavljaju samo okvir koji je moguće odabrati. Vozač preko tipke za listanje na interaktivnom zaslonu MIB sustava može za svako područje ekrana odlučiti koji će se prikaz pojaviti u kojem dijelu zaslona te u kojem formatu. S desne i lijeve strane te u sredini također se mogu prikazati informacije o sound sustavu, telefonu, sustavima potpore (Lane Assist, Front Assist itd.) ili stanju vozila.

U okviru komforne opreme k tomu su dostupna dva noviteta - grijano kolo upravljača te tri ključa s mogućnošću individualizacije. Čim određeni vlasnik vozila otključa automobil, pozvat će se njegova individualna namještanja. Ona pokrivaju brojna područja rukovanja, između ostaloga odabir profila vožnje, sustave potpore, vanjsko i unutrašnje osvjetljenje, klima-uređaj Climatronic, infotainment sustave te električno namjestiva sjedala. Prednja i stražnja sjedala k tomu posjeduju funkciju grijanja. ŠKODA KAROQ po želji se može opremiti i grijanjem vozila u mirovanju.

Tehničari marke ŠKODA posebnu su pozornost posvetili temi osvjetljenja. ŠKODA KAROQ od varijante opreme Ambition nudi opcijska LED glavna svjetla u optici prozirnog stakla. Serijska oprema obuhvaća LED stražnja i stop svjetla te žmigavce (žaruljica), svjetlo za vožnju unatrag (žaruljica), stražnje svjetlo za maglu (koje je smješteno u donjem katadiopteru branika) te osvjetljenje registarske pločice. Opcijski se u paketu ili pojedinačno mogu naručiti LED glavna svjetla sa svjetlom za skretanje. Senzor u potpori za svjetla kontinuirano mjeri svjetlosne uvjete i po potrebi automatski uključuje ili isključuje svjetla za vožnju. To se odnosi na sumrak te na vožnju šumom ili vožnju kroz tunele. Svjetlo se k tomu automatski aktivira tijekom aktivacije ručica brisača. Višenamjenska kamera dinamične potpore za svjetla u tami prepoznaje promet koji dolazi iz suprotnog smjera i vozila ispred vlastitog te osigurava da se duga svjetla u tim područjima automatski zaslanjaju.

Funkcije Coming Home i Leaving Home brinu se za jačinu osvjetljenja tijekom zadanoga vremenskog razdoblja. Okolina vozila osvjetljava se kako bi putnici mogli sigurno ući ili izaći iz vozila. K tomu se tijekom otvaranja vrata na tlo projicira logotip marke ŠKODA (sastavni dio opcijski dostupnog LED paketa za varijante opreme Ambition i Style).

Novo LED ambijentalno osvjetljenje u ukrasnim letvicama vrata i instrumentnoj ploči brine se za ugodnu atmosferu. Na raspolaganju stoji deset boja ambijentalnog osvjetljenja. Ono je sastavni dio opcijski dostupnog LED paketa za varijante opreme Ambition i Style.

Geslo "Simply Clever" postalo je sinonim za marku ŠKODA. Ono obuhvaća brojna praktična rješenja koja putnicima u vozilu olakšavaju život. Kod kompaktnog SUV-a brojne ideje također doprinose njegovoj svestranosti. Po želji se u vozilo može integrirati oko 20 "Simply Clever" ideja. 

Pregled najvažnijih "Simply Clever" značajki:

 • LED džepna svjetiljka u prtljažniku s mogućnošću vađenja
 • Koš za smeće u oblozi vrata
 • Držač za tablet uređaje (1x na stražnjim sjedalima i 1x na stražnjem središnjem naslonu za ruke)
 • Držač za kartice
 • Kišobran ispod suvozačevog sjedala
 • Zaštita od točenja pogrešnog goriva (dizel)
 • Pokrivka u prtljažniku koja se pričvršćuje na stražnjem poklopcu
 • Program mreža u prtljažniku
 • Držač za 1,5-l bocu u prednjim i stražnjim oblogama vrata
 • Držač za sigurnosni prsluk
 • Otvarač za otvaranje jednom rukom Easy Open u središnjem držaču za boce
 • Virtualna papučica (samo u kombinaciji s poklopcem prtljažnika s električnim otvaranjem i sustavom KESSY)
 • 230-V utičnica s 2x USB priključka (sprijeda i straga)
 • Zakretna kuka za vuču s električnim mehanizmom za otključavanje