Ova stranica koristi kolačiće (eng. Cookies) da bi stranicu mogli prilagoditi vašim potrebama. Daljnjim korištenjem stranica potvrđujete svoju suglasnost sa korištenjem kolačića.
Prihvati i nastavi
Modeli
08.11.2017

ŠKODA KAROQ dobiva pet zvjezdica na Euro NCAP testu

›  ŠKODA KAROQ oduševljava svojom aktivnom i pasivnom sigurnosti

›  Zaštita putnika za odrasle nagrađena s 93 posto

›  ŠKODA KAROQ kao drugo vozilo marke ŠKODA ocijenjeno s pet zvjezdica u 2017. godini

›  Svih sedam modelskih linija marke ŠKODA dobilo ocjenu od pet zvjezdica

Mladá Boleslav, 8. studenog 2017. - Neovisni europski program ocjenjivanja novih vozila (Euro NCAP) izvršio je procjenu modela ŠKODA KAROQ. To kompaktno SUV vozilo sljedeći je model češkog proizvođača automobila koji dobiva ocjenu od pet zvjezdica. Tako je KAROQ postao jedno od trenutačno najsigurnijih kompaktnih SUV vozila.

"Drago nam je što je i cijela linija novog vozila ŠKODA KAROQ oduševila na Euro NCAP testu, referentnom testu za sigurnost u slučaju sudara", govori Christian Strube, član uprave marke ŠKODA AUTO zadužen za tehnički razvoj. "Kontinuirano radimo na optimizaciji aktivne i pasivne sigurnosti naših modela i dosljedno nastavljamo razvijati sustave zaštite putnika i pješaka te sustave potpore. U vozilu KAROQ ugrađeni su brojni sustavi potpore za vozača koji se inače mogu pronaći samo u višim klasama vozila", nastavlja Strube.

Euro NCAP ocijenio je zaštitu putnika za odrasle s vrlo dobrih 93 posto. Kod testa bočnog sudara bile su dobro zaštićene sve kritične zone tijela. K tomu je Euro NCAP pozitivno ocijenio zaštitu vratne kralježnice kod sudara naletom straga. I funkcija kočenja u nuždi kod kompaktnog SUV vozila pokazala se pouzdanom pri malim gradskim brzinama te je spriječila gotovo sve sudare. Euro NCAP dodijelio je puni broj bodova i zaštiti za noge pješaka. To kompaktno SUV vozilo oduševilo je i dobrom zaštitom područja glave pješaka kod sudara.

Nakon modela ŠKODA KODIAQ sada i ŠKODA KAROQ kao drugo vozilo marke dobiva ocjenu od pet zvjezdica u 2017. godini. Tako se ŠKODA trenutačno ubraja u rijetke proizvođače automobila čija je paleta modela ocijenjena s pet zvjezdica na Euro NCAP testu.

Svoju izvrsnu pasivnu sigurnost KAROQ može zahvaliti među ostalim i visokoj torzijskoj krutosti, velikim deformacijskim zonama izrazito čvrstog putničkog prostora te upotrebi čelika visoke i najviše čvrstoće, primjerice kod uzdužnih nosača. Osim toga ovaj kompaktni SUV ima sedam serijski ugrađenih zračnih jastuka: vozačev i suvozačev zračni jastuk, prednje bočne zračne jastuke, prednje zračne jastuke za glavu te zračni jastuk za koljena vozača. Dječje se sjedalice mogu pričvrstiti pomoću Top-Tether pričvrsnog pojasa i Isofix sustava koji je dostupan i za suvozačevo sjedalo. Posebno izrađeni prednji nasloni za glavu (WOKS = Whiplash optimizirani nasloni za glavu) kod vozača i suvozača smanjuju rizik od trzajne ozljede vrata u slučaju sudara naletom straga. K tomu sustav proaktivne zaštite putnika zateže vezane prednje sigurnosne pojaseve u slučaju sudara te zatvara otvorene prozore odnosno pomični krov gotovo do kraja. Sustav je u mnogim zemljama dostupan u serijskoj izvedbi.

Usto je ŠKODA KAROQ opremljen brojnim kamerama te sustavima potpore za vozača koji se temelje na radarima i senzorima. Sustav Front Assist i City funkcija kočenja u nuždi sa sustavom prepoznavanja osoba pomažu u sprječavanju sudara s pješacima. Potpora kočenja pri manevriranju i potpora izlaska iz parkirnog mjesta pružaju pomoć u slučaju smanjene vidljivosti i upozoravaju na skrivene opasnosti.

Ostale sigurnosne značajke ugrađene u modelu ŠKODA KAROQ su sljedeće: automatska regulacija razmaka, potpora zadržavanja vozila na voznom traku, sustav prepoznavanja prometnih znakova na temelju kamere, funkcija poziva u nuždi, potpora kod prometnog zastoja te sustav prepoznavanja umora.

 

 

Euro NCAP je društvo europskih ministarstava pomorstva, automobilskih klubova i udruga osiguravajućih kuća sa sjedištem u Belgiji. Ta organizacija provodi testove sigurnosti s novim modelima vozila i na temelju raspoloživih sigurnosnih sustava ocjenjuje sigurnost vozila. Euro NCAP osnovan je 1997. godine. U prethodnim su godinama postupci testova sigurnosti postajali sve zahtjevniji te trenutačno obuhvaćaju i različite scenarije sudara. Dok su se na početku ocjenjivali isključivo rezultati testova sigurnosti, cjelokupna ocjena trenutačno uključuje i procjenu aktivnih sigurnosnih sustava.