Za najbolje moguće iskustvo na mrežnim stranicama
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja najboljeg korisničkog iskustva. Daljnjim korištenjem naše stranice prihvaćate upotrebu naših kolačića (strogo neophodni kolačići). Kolačići za koje je potrebna privola (analitički kolačići, funkcionalni kolačići, kolačići za personalizirane sadržaje) postavit će se tek nakon njezinog aktiviranja. Ako date svoju privolu za korištenje kolačića, identifikacijske podatke obrađivat će naši partneri (ponuditelji usluga za kolačiće i IT pružatelji usluga). Za ovu internetsku stranicu i kolačiće odgovorno je društvo Porsche Croatia d.o.o. Dodatne informacije o korištenim kolačićima i načinu njihovog deaktiviranja možete pronaći u našoj
Aktiviraj sve kolačiće
Modeli
26.02.2019

ŠKODA KAMIQ – novi gradski SUV

  • Sljedeći korak u uspješnoj ofenzivi SUV vozila u Europi
  • ŠKODA KAMIQ objedinjuje prednosti SUV-a i agilnost kompaktnog vozila
  • Svjetska premijera u ožujku 2019. na Međunarodnom sajmu automobila u Ženevi

Mladá Boleslav, 26. veljače 2019. godine - Marka ŠKODA s modelom ŠKODA KAMIQ proširuje svoju paletu SUV vozila za europska tržišta. Kao što je slučaj kod uspješnih modela ŠKODA KODIAQ i KAROQ, naziv modela KAMIQ također potječe iz jezika plemena Eskima koje živi na sjeveru Kanade i na Grenlandu te označava nešto što savršeno odgovara. U rastućem segmentu gradskih SUV-ova ŠKODA KAMIQ objedinjuje prednosti SUV-a, primjerice povećani razmak od tla i položaj sjedenja, i agilnost kompaktnog vozila. S emocionalnim dizajnom, najsuvremenijim sustavima potpore za vozača i infotainment sustavima, prostranom ponudom prostora i brojnim Simply Clever idejama novi KAMIQ u jednakoj mjeri ispunjava potrebe kako kupaca usmjerenih na obiteljski život tako i onih kojima je važan životni stil.

Predsjednik uprave ŠKODA AUTO Bernhard Maier naglašava: "S modelom ŠKODA KAMIQ zaokružujemo svoju uspješnu paletu SUV-ova u Europi. ŠKODA KAMIQ će kao naš prvi gradski SUV privući nove segmente kupaca pod okrilje marke ŠKODA te je stoga važan sastavni dio naše ofenzive modela. ŠKODA KAMIQ nudi atraktivan zaokružen paket te objedinjuje tipične karakteristike SUV-ova, poput višeg položaja sjedenja i dobre preglednosti, i agilno ponašanje vozila u vožnji s emocionalnim dizajnom, visokim stupnjem sigurnosti i najsuvremenijom povezivošću. Njegova izdašna ponuda prostora i brojne Simply Clever ideje k tomu ga čine istinskim primjerom uspjeha marke ŠKODA." 

ŠKODA KAMIQ nadovezuje se na uspješan jezik dizajna SUV-ova kao što su KODIAQ i KAROQ te postavlja nove vizualne akcente s glavnim svjetlima podijeljenim na dva dijela i svjetlima za dnevnu vožnju smještenim neposredno iznad njih. Ovaj gradski SUV temelji se na modularnoj poprečnoj platformi (MQB) i s dužinom od 4241 milimetra nudi izdašan prostorni koncept po kojem je marka ŠKODA poznata. Sa suvremenim sustavima potpore, ekološki prihvatljivim i učinkovitim varijantama pogona, najnovijim infotainment sustavima te najsuvremenijom tehnologijom Connectivity ŠKODA KAMIQ savršeno ispunjava zahtjeve postavljene individualnoj mobilnosti današnjice. On istovremeno upotpunjuje emocionalni profil marke ŠKODA.

Naziv KAMIQ nadovezuje se na već poznato nazivlje za SUV modele marke ŠKODA. Oznake za veće modele ŠKODA KAROQ i ŠKODA KODIAQ također započinju slovom K i završavaju slovom Q.

"Tijekom proširenja naše obitelji SUV vozila ne ulažemo samo u ujednačen jezik dizajna. Jednoznačna nomenklatura s početnim slovom K i završnim slovom Q također naglašava međusobnu povezanost te k tomu nudi iznimnu vrijednost prepoznavanja. Pojam KAMIQ u jeziku plemena Eskima opisuje nešto s čime se u svakoj situaciji možete osjećati ugodno te što ima svoj karakter. To savršeno odgovara ovom automobilu", objašnjava Alain Favey, rukovoditelj odjela za prodaju i marketing marke ŠKODA AUTO.

Marka ŠKODA s modelom KAMIQ prodire u sve omiljeniji segment gradskih SUV vozila i postaje atraktivnom za novu, mlađu ciljnu skupinu koja njeguje suvremen životni stil usmjeren na pustolovine. Osim offroad nastupa, u ovoj je klasi vozila posebno važna velika količina učinkovitosti, zbog čega se KAMIQ nudi isključivo s pogonom na prednje kotače.

Dizajn: ŠKODA SUV s emocionalnim, kompaktnim oblikom

Prednji dio vozila novog modela ŠKODA KAMIQ karakteriziraju široka rešetka hladnjaka s dvostrukim rebrastim elementima i karakteristično oblikovane linije poklopca motora. Robusni prednji spojler naglašava offroad karakter vozila. Kompaktan bočni prikaz s kotačima od 16" do 18" i visokim poklopcem motora doima se robusnim i dinamičnim, a linija krova i veliki razmak od tla dodatno naglašavaju ovaj dojam. Bočni prikaz objedinjuje uravnotežene proporcije i bezvremenski dizajn te dinamičan i sportski nastup. Stražnja svjetla s katadiopterom odlikuje novo tumačenje grafike svjetala u obliku slova C tipičnom za marku ŠKODA. Difuzor naglašava izniman razmak od tla te snažan nastup vozila.

"Kod modela ŠKODA KAMIQ dosljedno smo unaprijedili uspješan jezik dizajna SUV-ova te unatoč kompaktnim dimenzijama na kotače postavili iznimno snažno i emocionalno oblikovano vozilo. Zahvaljujući uspravnoj, velikoj rešetci hladnjaka i markantno izvedenim linijama poklopca motora te glavnim svjetlima s kristalnim dizajnom KAMIQ se na prvi pogled može prepoznati kao član obitelji SUV vozila marke ŠKODA. S novim akcentima, poput svjetala za dnevnu vožnju smještenih iznad glavnih svjetala, ovaj model dodatno naglašava samostalan, nezamjenjiv identitet", kaže Oliver Stefani, rukovoditelj odjela za dizajn marke ŠKODA.

Novi ŠKODA SUV kao prvi model marke raspolaže LED prednjim glavnim svjetlima podijeljenim na dva dijela, kod kojih su svjetla za dnevnu vožnju u LED verziji poput četiriju dragulja smještena iznad glavnog svjetla. Trodimenzionalni i kristalni učinci te LED jedinice, koje se doimaju poput svjetlećih dragulja, dodatno naglašavaju njegov kvalitetan nastup. Oprema s LED verzijom k tomu nudi svjetla za maglu sa statičnim svjetlom za vožnju zavojima te - prvi put kod marke ŠKODA - dinamične žmigavce sprijeda i straga. Prednji žmigavci podijeljeni su na pojedinačne LED diode. Kada vozač aktivira žmigavac, oni će zasvijetliti jedan za drugim iznutra prema van.

Unutrašnjost: dobra preglednost, pregršt mjesta i udobnosti

KAMIQ je drugi model češke marke s tradicijom koji je opremljen novim konceptom unutrašnjosti. U interijeru vozila dominira slobodno stojeći ekran. On je idealno pozicioniran u vidnom polju vozača te s veličinom do 9,2" jedan od najvećih u ovom segmentu vozila. Karakteristična linija podsjeća na izvedbu linija poklopca motora te ispod ekrana k tomu tvori ergonomičan pretinac za ruku kojom se upravlja dodirnim zaslonom. S veličinom od 10,25" i opcijski se virtualni cockpit ubraja među najveće zaslone u ovom segmentu. Novo oblikovana instrumentna ploča nadovezuje se na emocionalan jezik oblika iz eksterijera. Bočne mlaznice za zrak sežu sve do vrata i tako vizualno naglašavaju osjećaj prostranosti modela KAMIQ.

Instrumentnu ploču s novim, velikim dekorativnim elementima i prednje obloge vrata karakterizira kvalitetna, blago pjenasta površina s novim, specifičnim reljefnim uzorkom koji nalikuje na kristalne strukture, a koji će i ubuduće krasiti dizajn marke ŠKODA. Ugodan osjećaj u prostoru k tomu osigurava ambijentalno osvjetljenje, koje će se moći naručiti u bakrenoj, crvenoj ili bijeloj boji. Ove boje osiguravaju vizualni akcent u kombinaciji s tonovima boja i šarenim kontrastnim šavovima na presvlakama sjedala. Obloge se po želji sastoje od plemenitog mikrovlakna Suedia. ŠKODA KAMIQ u usporedbi s modelom ŠKODA SCALA k tomu nudi viši položaj sjedenja.

Unutrašnjost novog SUV-a marke ŠKODA, osim njegove iznimne prostranosti, oduševljava i komfornim opcijama koje su inače poznate samo iz viših segmenata vozila. Među njih se, primjerice, ubrajaju grijano kolo upravljača te grijano vjetrobransko staklo. KAMIQ k tomu ne nudi grijanje sjedala samo za dva prednja, već po želji također za stražnja sjedala.

Karoserija: iznimna prostranost unatoč kompaktnim dimenzijama

Novi ŠKODA KAMIQ dugačak je 4241 milimetar, širok 1793 milimetra i visok 1531 milimetar, dok njegov međuosovinski razmak iznosi 2651 milimetar. To su dimenzije koje će posebno pogodovati putnicima u stražnjem dijelu vozila. Prostor u području koljena iznosi 73 milimetra. Prtljažnik ima kapacitet od 400 litara; kod preklopljenih naslona stražnjih sjedala njegov se kapacitet povećava na 1395 litara. Opcijski se također može preklopiti leđni naslon suvozačevog sjedala, zahvaljujući čemu se i posebno dugački predmeti dužine do 2447 milimetara mogu transportirati bez poteškoća.

 

Pogon: pet motora i opcijski namjestivi vozni postroj

Svi motori modela ŠKODA KAMIQ opremljeni su sustavom izravnog ubrizgavanja i turbopunjačem. Oni raspolažu funkcijom rekuperacije energije kočenja i start-stop automatikom te su u skladu s trenutačno najstrožom normom za ispušne plinove Euro 6d‑TEMP. Početni je model 1,0 TSI sa 70 kW (95 KS). S obujmom od 1,0 litre ovaj 3-cilindrični motor razvija najveći raspoloživi okretni moment od 175 Nm, dok prijenos snage provodi ručni 5-stupanjski mjenjač.

Motor 1,0 TSI s 85 kW (115 KS) serijski je opremljen 6-stupanjskim mjenjačem ili opcijski 7-stupanjskim DSG mjenjačem te mobilizira najveći okretni moment od 200 Nm. Vrhunski je motor 1,5 TSI 4-cilindrični motor sa 110 kW (150 KS) i najvećim okretnim momentom od 250 Nm. Njegov aktivni menadžment cilindara (ACT) automatski isključuje dva cilindra u uvjetima malog opterećenja i tako smanjuje potrošnju. I za njega je uz ručni 6-stupanjski mjenjač raspoloživ 7-stupanjski DSG mjenjač. Sva tri benzinska motora opremljena su benzinskim filtrom za čestice.

I 4-cilindrični dizelski motor 1,6 TDI s 85 kW (115 KS) raspolaže okretnim momentom od 250 Nm, a tvornički je opremljen SCR katalizatorom i sustavom ubrizgavanja sredstva AdBlue te dizelskim filtrom za čestice. Prijenos snage štedljivog motora s kompresijskim paljenjem regulira ručni 6-stupanjski mjenjač, dok je 7-stupanjski DSG mjenjač dostupan opcijski.

Najnovija verzija motora 1,0 G-TEC nudi posebno učinkovitu i ekološki prihvatljivu mogućnost vožnje novog modela ŠKODA KAMIQ. Ovaj 3-cilindrični pogonski sustav odlikuje se snagom od 66 kW (90 KS) te najvećim okretnom momentom od 160 Nm, a kreiran je za pogon na zemni plin (CNG). Pri tome nastaju manje emisije CO2 i NOx nego kod običnih vrsta goriva. Prijenos snage provodi se putem ručnog 6-stupanjskog mjenjača.

Vozni postroj modela ŠKODA KAMIQ sa svojim razmakom od tla, koji je u usporedbi s novim i kompaktnim modelom ŠKODA SCALA veći za 37 milimetara, objedinjuje prednosti SUV-a i agilno ponašanje kompaktnog vozila u vožnji. Još dinamičnije usklađenje omogućuje funkcija sportskog namještanja voznog postroja Sport Chassis Control. Ovaj opcijski sportski vozni postroj smješten je
10 milimetara niže i osim normalnog također raspolaže sportskim modusom s markantnijom karakteristikom upravljanja elektronički aktiviranim amortizerima. Oba namještanja mogu se konfigurirati u izborniku odabira profila vožnje Driving Mode Select, koji se isporučuje u kombinaciji s funkcijom Sport Chassis Control. Odabir profila vožnje omogućuje izbor između četiriju raspoloživih profila Normal, Sport, Eco i Individual. Svi oni koje put katkad odvede i izvan asfaltiranih cesta mogu svoj KAMIQ po želji opremiti zaštitom podvozja.

Sigurnost: suvremeni sustavi potpore iz viših klasa

ŠKODA KAMIQ nudi najsuvremenije sigurnosne sustave; sustav prednjeg radarskog senzora Front Assist i potpora zadržavanja vozila na voznom traku dio su serijske opreme. Sustav Front Assist sa City funkcijom kočenja u nuždi i prediktivnim sustavom zaštite pješaka u gradskom prometu nadzire područje ispred vozila i pomaže kod sprječavanja sudara. Potpora zadržavanja vozila na voznom traku pomoću kamere prepoznaje oznake kolnika i vozaču pruža potporu pri zadržavanju njegova vozila na voznom traku. Tijekom vožnje autoputom opcijska će automatska regulacija razmaka (ACC) do brzine od 210 km/h održavati namještenu brzinu, odnosno automatski prilagoditi brzinu vozilima koja voze ispred. Time se dodatno rasterećuje vozač i povećava razina sigurnosti. Ovaj sustav u kombinaciji s DSG mjenjačem koči model ŠKODA KAMIQ gotovo do stanja mirovanja te mu omogućuje samostalno ponovno kretanje unutar razdoblja do tri sekunde. Opcijski sustav prepoznavanja umora (Driver Alert) izdaje upozorenje čim prepozna da vozačeva koncentracija popušta.

Razina sigurnosti može se dodatno povećati dodatnim opcijskim sustavima. Kada senzori modela ŠKODA KAMIQ prepoznaju predstojeći sudar, opcijska proaktivna zaštita putnika u najkraćem vremenu zatvara sve otvorene prozore i zateže sigurnosne pojaseve na prednjim sjedalima. Do devet zračnih jastuka, među koje se također ubrajaju jedan zračni jastuk za koljena te bočni zračni jastuci za putnike na stražnjoj klupi, štiti putnike u slučaju sudara. Serijska multikolizijska kočnica sprječava nekontrolirano daljnje kotrljanje vozila nakon sudara.

Brojni suvremeni sustavi potpore sprječavaju sudare i osiguravaju visok stupanj aktivne sigurnosti modela ŠKODA KAMIQ. Opcijski sustav Side Assist upozorava do udaljenosti od 70 metara na vozila koja žele pretjecati ili koja se nalaze u mrtvom kutu te tako također pruža kvalitetnu podršku na autoputovima i brzim cestama. U tu se svrhu sustav Side Assist koristi dvama radarskim sustavima u stražnjem dijelu vozila i svjetlosnim signalima na unutrašnjoj strani kućišta vanjskog zrcala upozorava vozača kako bi ih mogao uočiti. Tijekom izlaska iz parkirnog mjesta vožnjom unatrag potpora izlaska iz parkirnog mjesta Rear Traffic Alert upozorava na predmete koji se nalaze u stražnjem području iza vozila. Ova je potpora sastavni dio sustava Side Assist.

Komfornu potporu tijekom ulaska u parkirno mjesto opcijski pružaju kamera za vožnju unatrag i potpora upravljanja pri parkiranju, koja automatski manevrira model ŠKODA KAMIQ u bočna i okomita parkirna mjesta te van iz njih. Integrirana funkcija kočenja pri manevriranju (Manoeuvre Assist) samostalno koči ovaj gradski SUV kada senzori tijekom postupka parkiranja ispred ili iza vozila prepoznaju prepreku. Opcijski je k tomu dostupna potpora za duga svjetla, koja pomoću kamere prepoznaje vozila koja dolaze iz suprotnog smjera te koja voze ispred i automatski zaslanja duga svjetla.

Umrežavanje i povezivost: neprestana internetska veza s eSIM-om

Za novi su KAMIQ raspoloživa tri infotainment sustava. Kod vrhunskog infotainment sustava Amundsen slobodno stojeći ekran smješten visoko u vidno polje vozača ima veličinu od 9,2". Stoga se dodirni zaslon te virtualni cockpit veličine 10,25" koji ukupno sadrže pet različitih varijanti prikaza "Classic", "Basic", "Modern", "Sport" i "Extended" ubrajaju među najveće u ovoj klasi vozila. Infotainment sustav Bolero nudi 8" zaslon, dok kod početnog sustava Swing s četiri zvučnika veličina monitora iznosi 6,5". Sustavi Bolero i Amundsen nude osam zvučnika, dok opcijski ŠKODA sound sustav s 405 W izlazne snage sadrži deset zvučnika.

"ŠKODA KAMIQ opremljen je potpuno novom generacijom naših infotainment sustava. On je uvijek povezan, dakle "always online", i zahvaljujući infotainment aplikacijama raspolaže najnovijim online uslugama sustava ŠKODA Connect. Stoga je savršeno prikladan mladoj ciljnoj skupini za gradske SUV-ove koja uvijek voli biti povezana", kaže Christian Strube, rukovoditelj odjela za tehnički razvoj marke ŠKODA AUTO.

Stalna internetska veza modelu KAMIQ omogućuje usluge eCall te Proaktivni servis. Tako se, između ostalog, tijekom sudara mogu prenijeti položaj i stanje vozila te koordinirati termini servisa sa servisnom radionicom.

Visok stupanj umreženosti također omogućuje daljinski pristup vozilu (Remote Access) putem ŠKODA Connect aplikacije ili preko ŠKODA Connect internetskog portala. Pomoću njega se ŠKODA KAMIQ može daljinski zaključavati i otključavati (Remote Lock/Unlock) te se k tomu može provjeriti jesu li svi prozori zatvoreni. Vlasnik vozila k tomu može praktično na putu ili iz vlastite dnevne sobe provjeriti koja je razina goriva u spremniku za gorivo. Dodatno se mogu pozvati ostali podaci o vozilu i podaci o vožnji poput kilometraže ili brzina kojima se automobil vozio.

S infotainment aplikacijama, koje se mogu pozvati preko infotainment sustava Amundsen u trgovini za aplikacije, raspoložive su dodatne usluge u vozilu. S aplikacijom za vijesti moguće je pretplatiti se na sažetke sadržaja vijesti, a aplikacija za vremensku prognozu obuhvaća cjelokupnu Europu. Online prometne informacije omogućuju preciznije izračunavanje ruta i vremena vožnje, a dionice s prometnim zastojima i alternativne rute prilagođavaju se u stvarnom vremenu. Također su podržani prikaz slobodnih parkirnih mjesta i trenutačnih cijena goriva te rukovanje govornim naredbama, koje preko ŠKODA poslužitelja također razumije cjelokupne izgovorene rečenice te narječja.

Putem trgovine mogu se ugovoriti dodatni podatkovni paketi, primjerice kako bi se putnicima na raspolaganje stavile količine podataka preko Wi-Fi hotspota. Automatska ažuriranja navigacijske karte "putem zraka" ne uzrokuju dodatne troškove i ne zahtijevaju posjete servisnoj radionici.

Simply Clever: nove ideje za gradski SUV marke ŠKODA

ŠKODA KAMIQ sadrži više od 20 Simply Clever značajki. KAMIQ kao prvo vozilo svoje klase opcijski raspolaže praktičnom zaštitom na pragovima vrata, koja tijekom otvaranja automatski otklapa vrata. Upravo se u uskim parkirnim mjestima u gradovima ovom značajkom sprječava nastanak oštećenja na vlastitom i tuđim vozilima. Praktičnu potporu tijekom utovara, primjerice, velike tjedne nabave predstavlja opcijski električni poklopac prtljažnika. On se otvara i zatvara pritiskom na gumb te se zahvaljujući funkciji Tip to Close također može zatvoriti blagim povlačenjem otvorenog poklopca. U bočnom dijelu prtljažnika se od varijante opreme Ambition nalazi LED džepna svjetiljka s mogućnošću vađenja. K tomu se u prtljažniku nalazi tipka putem koje se opcijska zakretna kuka za vuču može električno otključati.