Za najbolje moguće iskustvo na mrežnim stranicama
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja najboljeg korisničkog iskustva. Daljnjim korištenjem naše stranice prihvaćate upotrebu naših kolačića (strogo neophodni kolačići). Kolačići za koje je potrebna privola (analitički kolačići, funkcionalni kolačići, kolačići za personalizirane sadržaje) postavit će se tek nakon njezinog aktiviranja. Ako date svoju privolu za korištenje kolačića, identifikacijske podatke obrađivat će naši partneri (ponuditelji usluga za kolačiće i IT pružatelji usluga). Za ovu internetsku stranicu i kolačiće odgovorno je društvo Porsche Croatia d.o.o. Dodatne informacije o korištenim kolačićima i načinu njihovog deaktiviranja možete pronaći u našoj
Aktiviraj sve kolačiće
Modeli

Geneva Salon automobila 2019.

01.03.2019

ŠKODA se na Sajmu automobila u Ženevi predstavlja električno, inteligentno, inovativno i emocionalno

  • ŠKODA VISION iV konkretan je pogled u budućnost potpuno električnog vozila marke i sljedeći korak proizvođača u smjeru električne mobilnosti
  • ŠKODA KAMIQ: novi gradski SUV za europsko tržište
  • ŠKODA SCALA u potpunosti nanovo definira kompaktnu klasu za marku ŠKODA AUTO
  • ŠKODA FABIA R5: sljedeći stupanj unaprjeđenja najuspješnijeg vozila za utrke relija WRC 2
  • KLEMENT: električni koncept prometala s dva kotača kao inovativna ponuda za mobilnost unutar grada
  • Konferencija za medije održat će se 5. ožujka 2019. godine u 9:40 sati u izložbenom prostoru marke ŠKODA

Mladá Boleslav, 28. veljače 2019. godine - ŠKODA na Salonu automobila u Ženevi od 5. do 17. ožujka predstavlja svu raskoš svojih usluga mobilnosti. Konceptualna studija VISION iV pruža konkretan pogled na prvo potpuno električno vozilo marke ŠKODA koje se temelji na modularnoj električnoj platformi (MEB). S novim modelom KAMIQ češki proizvođač automobila proširuje svoju uspješnu obitelj SUV vozila i prodire u rastući segment gradskih SUV vozila, dok SCALA u potpunosti nanovo definira kompaktnu klasu za marku ŠKODA. Najnoviji razvojni stupanj modela ŠKODA FABIA R5, najuspješnijeg trkaćeg vozila u povijesti marke, također se predstavlja u izložbenom prostoru marke ŠKODA. S potpuno električnim konceptom prometala s dva kotača KLEMENT marka ŠKODA predstavlja inovativnu ponudu za mobilnost u gradu. Time marka zatvara krug prema početcima svoje priče o uspjehu, koja je prije 124 godine započela s njezinim utemeljiteljima Václavom Laurinom i Václavom Klementom te proizvodnjom prometala na dva kotača.

Na ovogodišnjem Salonu automobila u Ženevi marka ŠKODA predstavlja se kao Simply Clever poduzeće za inovativne usluge mobilnosti. S modelima VISION iV i KLEMENT marka pruža uzbudljiv pogled u električnu budućnost, a k tomu ovaj proizvođač automobila uz novi gradski SUV KAMIQ i novi kompaktni model SCALA predstavlja pregled trenutačne palete modela. Konferencija za medije u izložbenom prostoru započinje 5. ožujka u 9:40 sati u hali 2.

Godina 2019. označava poseban trenutak u 124-godišnjoj povijesti poduzeća: ŠKODA, naime, pokreće elektromobilnost. U sljedeće četiri godine poduzeće će uložiti gotovo dvije milijarde eura u alternativne načine pogona i nove usluge mobilnosti - što je najveće ulaganje u povijesti marke - te će do kraja 2022. godine na tržište uvesti deset električnih modela. Ovaj proizvođač automobila k tomu dosljedno proširuje svoju ponudu novih usluga mobilnosti. Primjeri su platforma za dijeljenje vozila HoppyGo ili usluga mobilnosti i socijalna usluga CareDriver. Visoka razina umreženosti između vozila, vozača i okruženja također omogućuje povezivanje ŠKODA vozila u mreže inteligentnih domova "Smart Home" ili upravljanje ŠKODA Connect aplikacijom putem Amazonove potpore za govorne naredbe Alexa. Posjetitelji automobilskog salona u Ženevi moći će se u izložbenom prostoru marke ŠKODA upoznati s uslugama mobilnosti marke ŠKODA uz multimedijsku podršku i kreirati avatar na stolu za korisnički doživljaj User Experience Table.

Konferencija za novinare

Istaknuto

Novi ŠKODA KAMIQ prvi je gradski SUV marke

Marka ŠKODA s novim modelom KAMIQ nastavlja svoju uspješnu ofenzivu SUV vozila i predstavlja svoj prvi gradski SUV. KAMIQ je nakon modela KODIAQ i KAROQ treća modelska linija SUV vozila za europsko tržište i zaokružuje ponudu SUV vozila marke ŠKODA. Već sam naziv KAMIQ naglašava pripadnost obitelji SUV vozila i dosljedno se nadovezuje na već etabliranu nomenklaturu: nazivi KODIAQ i KAROQ također započinju slovom K i završavaju slovom Q. Riječ KAMIQ potječe iz jezika plemena Eskima koje živi na sjeveru Kanade i na Grenlandu te označava nešto što savršeno odgovara u svakoj situaciji i što ima vlastiti karakter. U rastućem segmentu gradskih SUV-ova ŠKODA KAMIQ objedinjuje prednosti SUV-a, primjerice povećani razmak od tla ili viši položaj sjedenja, i stilski offroad nastup te agilnost kompaktnog vozila. S emocionalnim dizajnom, najsuvremenijim sustavima potpore za vozača i infotainment sustavima, prostranom ponudom prostora i brojnim Simply Clever idejama KAMIQ u jednakoj mjeri ispunjava potrebe kako kupaca usmjerenih na obiteljski život tako i onih kojima je važan životni stil.

ŠKODA SCALA postavlja emocionalne akcente

ŠKODA SCALA u potpunosti nanovo definira kompaktnu klasu marke ŠKODA: s iznimnom funkcionalnošću, najsuvremenijom povezivošću i emocionalnim dizajnom. Model ŠKODA SCALA, u skladu s novim karakterom i suvremenom tehnologijom, također krasi novi naziv: SCALA na latinskom jeziku označava "stepenice" ili "ljestve". Drugim riječima: ŠKODA s ovim modelom čini velik korak prema naprijed. To se također odnosi na novi jezik dizajna, koji je marka ŠKODA prvi put obznanila na primjeru modela VISION RS predstavljenog u Parizu. Model SCALA k tomu nudi visoku razinu aktivne i pasivne sigurnosti, glavna svjetla i stražnja svjetla u LED tehnici, pregršt prostora za putnike i prtljagu te pet učinkovitih motora od 66 kW (90 KS) do 110 kW (150 KS) i brojne Simply Clever ideje. Uvođenje ovog modela na tržište odvit će se početkom drugog tromjesečja 2019. godine.

 ŠKODA VISION iV: konkretan pogled na elektromobilnost marke ŠKODA

Model VISION iV pruža konkretan pogled na buduću obitelj potpuno električnih vozila s baterijskim pogonom marke ŠKODA. Ova se konceptualna studija kao prvo vozilo marke ŠKODA temelji na modularnoj električnoj platformi (MEB) Volkswagen koncerna, oduševljava atletski oblikovanom, aerodinamičnom karoserijom i nudi veliku količinu prostora u unutrašnjosti tipičnu za marku ŠKODA. Kotači od 22" postavljaju vizualne akcente i naglašavaju impresivan karakter vozila. Upadljivi su detalji osvijetljeni stakleni elementi u okomitim rebrastim elementima ŠKODA rešetke hladnjaka ili kamere umjesto klasičnih vanjskih zrcala. Dva elektromotora - jedan na prednjoj i jedan na stražnjoj osovini - preuzimaju pogon bez emisija ispušnih plinova i osiguravaju modelu VISION iV pogon na sve kotače. Tanko izvedenom litij-ionskom baterijom ostvaruje se ušteda prostora jer je smještena u podnici vozila. Ona istovremeno omogućuje doseg do 500 kilometara u skladu s WLTP ciklusom. Inovativne tehnologije jamče veći stupanj sigurnosti i udobnosti, a novo doba započinje i kada je riječ o infotainment sustavu i digitalizaciji. Pametni telefoni mogu se integrirati izravno u infotainment sustav vozila te se, između ostalog, mogu upotrebljavati kao digitalni ključ za otvaranje vozila.

Update i nov izgled za svjetskog prvaka u relijima, model ŠKODA FABIA R5

Za obožavatelje motosporta češki proizvođač automobila sprema sasvim posebno iznenađenje u Ženevi: u izložbenom prostoru marke ŠKODA posjetitelji na vlastitoj koži mogu doživjeti uzbuđenje posebnog ispitivanja za relije pomoću dvaju simulatora te u nastavku uroniti u povijest motosporta ove marke. ŠKODA sa sobom u Švicarsku donosi sve pehare sa svjetskog prvenstva WRC2 iz 2016. i 2018. godine. Naime, ŠKODA Motorsport na Salonu automobila u Ženevi predstavlja sljedeći stupanj nadogradnje modela ŠKODA FABIA R5. Najuspješnije trkaće vozilo u povijesti motosporta ove marke doživjet će redizajn. Ono preuzima elemente dizajna serijske verzije modela ŠKODA FABIA iz 2019. godine, a k tomu je i tehnički optimizirano. Redizajnirani model FABIA R5 će nakon tipske homologacije, vjerojatno sredinom 2019. godine, upotrebljavati tvornički tim marke ŠKODA, a također će biti dostupan za timove kupaca.

Koncept prometala na dva kotača KLEMENT kao novi trendseter za urbanu mobilnost

Purističan, jednostavan i s mogućnošću intuitivnog rukovanja: novo električno rješenje za mobilnost KLEMENT slovi za suvremen i ekološki prihvatljiv životni stil. Futuristički koncept prometala na dva kotača pozicionira se kao ekološka alternativa automobilu u području mikromobilnosti. Zahvaljujući električnom stražnjem motoru koji pokreće glavčina i integriranoj funkciji rekuperacije sile kočenja prometalo na dva kotača ubrzava do najveće brzine od 45 km/h; dvije baterije omogućuju doseg veći od 60 kilometara. KLEMENT je u potpunosti umrežen; putem aplikacije može se, primjerice, prikazati trenutačno stanje napunjenosti baterija, a k tomu se može programirati prostorno ograničeno područje primjene koje KLEMENT neće moći napustiti.

SUV-ovi ŠKODA KAROQ i KODIAQ s novim opcijskim značajkama

Modeli SUV vozila ŠKODA KAROQ i ŠKODA KODIAQ predstavit će se javnosti u Ženevi s novitetima koji će se tijekom godine uvesti kao dijelovi serijske ili opcijske opreme za vozila obiju modelskih linija. Prepoznatljivost na prvi pogled: oba modela već krasi natpis ŠKODA izveden pojedinačnim slovima na stražnjem dijelu vozila. K tomu će se ubuduće opcijski moći naručiti novi sustav Side Assist, čiji se doseg povećava na 70 metara. Dodatni novitet predstavlja adaptivna regulacija voznog postroja DCC, koja će ubuduće također biti dostupna za verzije s pogonom na prednje kotače. ŠKODA KAROQ dobiva 2,0 TDI motor sa 140 kW (190 KS) i 7-stupanjskim DSG mjenjačem, dok ŠKODA KODIAQ, primjerice, dobiva novi sustav kontrole tlaka u gumama sa senzorima tlaka na svakom kotaču. Varijanta modela SCOUT opcijski je raspoloživa sa sjedalima s prozračivanjem, dok će za modele KODIAQ RS i SPORTLINE marka ŠKODA ubuduće nuditi nove 20" kotače od lakog metala Ignite.

Prošlogodišnji sajam