Ova stranica koristi kolačiće (eng. Cookies) da bi stranicu mogli prilagoditi vašim potrebama. Daljnjim korištenjem stranica potvrđujete svoju suglasnost sa korištenjem kolačića.
Prihvati i nastavi
Modeli

19.03.2019

Rekordna godina u području isporuka i prometa

  • U 2018. godini ŠKODA je kupcima isporučila 1.253.700 vozila (+4,4 %)
  • U usporedbi s prethodnom godinom promet je porastao za 4,4 posto na 17,3 milijarde eura
  • Operativni rezultat od 1,4 milijarde eura i dalje je na visokoj razini
  • Povrat od uloženog kapitala (engl. ROI) u visini od 26,3 posto najveći je među konkurencijom
  • Pokrenut je investicijski program za budućnost: materijalne investicije (+22,2 %) i troškovi za istraživanje i razvoj (+46,8 %) znatno su veći u 2018. godini

Mladá Boleslav, 20. ožujka 2019. - S 1.253.700 isporučenih vozila ŠKODA AUTO je u 2018. godini ponovno postavila rekord. Time je proizvođač automobila u usporedbi s prethodnom godinom povećao svoje isporuke kupcima diljem svijeta za 4,4 posto. U području prometa poduzeće je također uspjelo povećati svoj rezultat za 4,4 posto u odnosu na prethodnu godinu, ostvarivši sa 17,3 milijarde eura najbolji rezultat u dosadašnjoj povijesti poduzeća (2017.: 16,6 milijardi eura). Unatoč izazovnim okvirnim uvjetima operativni rezultat u visini od 1,4 milijarde eura (2017.: 1,6 milijardi eura) i profitna marža (engl. ROS) od 8,0 posto ostaju na visokoj razini i u 2018. godini. K tomu je ostvareni povrat od uloženog kapitala (engl. ROI) u visini od 26,3 posto najveći među konkurencijom. U 2018. godini društvo ŠKODA AUTO sveobuhvatno je investiralo u budućnost poduzeća povećavši materijalne investicije za više od 22 posto. One su usmjerene na nove proizvode, tehnologije pogona i akumulatora te na daljnji razvoj lokacija poduzeća. Više od 500 milijuna eura društvo ŠKODA AUTO izravno je uložilo u postrojenja i tvornice u Češkoj Republici. Troškovi za istraživanje i razvoj povećani su prethodne godine na međugodišnjoj razini za 46,8 posto.

 Predsjednik uprave društva ŠKODA AUTO Bernhard Maier ističe: "Uspjeh društva ŠKODA AUTO u poslovnoj 2018. godini rezultat je odličnog timskog postignuća. Na tome zahvaljujem svim zaposlenicima poduzeća Škoda. S 1.253.700 isporučenih vozila diljem svijeta prošle smo godine zajedničkim snagama ponovno postavili rekord. Ofenziva proizvoda marke ŠKODA pokazuje rezultate te naši kupci vrlo dobro prihvaćaju modele. Godina 2018. istovremeno je za marku ŠKODA bila godina velikih izazova. U Volkswagen koncernu preuzeli smo dodatne odgovorne zadatke: regionalno upravljanje za Indiju i Rusiju, razvoj i proizvodnju obitelji Passat na lokaciji Kvasiny i širenje kapaciteta proizvodnje u tvornici s više marki. Prelazak na novi ciklus mjerenja WLTP i trgovinski sukob između SAD-a i Kine na nekim tržištima dodatno su doveli do nesigurnosti i suzdržanosti kod kupnje. K tomu se na rezultat odražavaju negativni učinci deviznog tečaja te povećani troškovi osoblja i visoka intermedijarna potrošnja za budućnost. Na ove smo izazove aktivno odgovorili sveobuhvatnim programom performansi te i dalje nastavljamo dosljedno pratiti taj smjer jer će i 2019. godina biti zahtjevna. Osim svjetskih gospodarskih okvirnih uvjeta koji su i dalje otežani, proces transformacije automobilske industrije osjetno uzima zamah i kod marke ŠKODA. S našom Strategijom 2025 postavili smo prave temelje. Financijska intermedijarna potrošnja u narednim godinama trajno osigurava budućnost našeg poduzeća i automobilske lokacije u Češkoj."

 

Financijski direktor društva ŠKODA AUTO Klaus-Dieter Schürmann dodaje: "Zahvaljujući našem aktivnom upravljanju cijenama i prodajom te dosljednom upravljanju troškovima ŠKODA AUTO je uspješno poduzeće koje trajno profitabilno gospodari i u turbulentnim vremenima. U 2019. godini računamo sa snažnijim vjetrom u leđima - posebno na nekim ključnim tržištima. Kako bi se aktivno i ciljano suprotstavilo ovim negativnim utjecajima, društvo ŠKODA već je u prvoj polovini 2018. godine razvilo dodatni program performansi koji će u svojoj punoj snazi donijeti uštede u visini od 500 milijuna eura godišnje počevši od 2020. godine. Istovremeno ćemo i tijekom narednih godina energično ulagati u elektrifikaciju naše palete modela, nova rješenja u području mobilnosti i daljnju internacionalizaciju našeg poduzeća. Tako ćemo marku ŠKODA pripremiti za budućnost."

 

ŠKODA AUTO intenzivno potiče razvoj i uvođenje novih proizvoda i serija modela. U tu je svrhu proizvođač automobila 2018. godine uložio više od 500 milijuna eura izravno u svoje češke tvornice kao što je nova lakirnica u sjedištu poduzeća Mladá Boleslav ili učinkovitiji podatkovni centri. Proizvođač automobila k tomu je izradio najveći investicijski program u povijesti poduzeća. U sljedeće četiri godine dvije milijarde eura usmjerit će se u električnu mobilnost i nove usluge mobilnosti. Ulaskom u svijet električne mobilnosti 2019. godina obilježava važnu prekretnicu u 124-godišnjoj povijesti poduzeća. Do kraja 2022. godine proizvođač automobila predstavit će više od 30 novih modela, među kojima će više od deset modela biti djelomično ili potpuno elektrificirano.