Modeli

04.12.2019

Nova ŠKODA OCTAVIA dobiva pet zvjezdica na Euro NCAP testu

›  Četvrta generacija modela ŠKODA OCTAVIA ubraja se među najsigurnije kompaktne modele

› Najprodavaniji model marke ŠKODA osvaja 92 posto mogućih bodova za zaštitu odraslih putnika

› S 88 posto mogućih bodova za zaštitu djece u vozilu u apsolutno najboljoj skupini

Mladá Boleslav, 4. prosinca 2019. - Najbolje ocjene za novi model OCTAVIA: na testu neovisnog Europskog programa za ocjenu sigurnosti novih automobila (eng. European New Car Assessment Programme, Euro NCAP) četvrta generacija bestselera marke ŠKODA postigla je najvišu ocjenu od pet zvjezdica. Time se OCTAVIA ubraja među najsigurnije kompaktne modele. S 88 bodova za zaštitu djece u vozilu svrstava se u apsolutno najbolju skupinu svih testiranih vozila. Zahvaljujući izvanrednom ukupnom rezultatu ovaj model nastavlja nizati najbolje ocjene za vozila marke ŠKODA u sklopu referentnog testa za sigurnost u slučaju sudara. Prije toga ocjenu od pet zvjezdica već su dobili, između ostalog, SUV modeli KODIAQ i KAROQ, kompaktni model SCALA i gradski SUV KAMIQ.

Christian Strube, član uprave društva ŠKODA AUTO zadužen za tehnički razvoj, kaže: "Jako smo sretni zbog ocjene od pet zvjezdica za novi model OCTAVIA na Euro NCAP testu. Intenzivno radimo na neprestanom poboljšanju aktivne i pasivne sigurnosti te kontinuiranom povećanju zaštite sudionika u prometu. Kao rezultat toga svi naši novi modeli dobili su najbolju ocjenu na ovom referentnom testu za sigurnost u slučaju sudara u posljednjih nekoliko godina. Nakon modela SCALA i KAMIQ nova OCTAVIA postiže najvišu ocjenu u 2019. godini kao treći model marke ŠKODA. U novoj generaciji modela opsežna sigurnosna oprema iznova upotpunjuje brojne sustave potpore koji su do sada bili dostupni prvenstveno u višim klasama vozila."

 

Najviša ocjena od pet zvjezdica za novi model ŠKODA OCTAVIA COMBI u sklopu opsežnih crash testova i testova sigurnosti Europskog programa za ocjenu sigurnosti novih automobila (eng. European New Car Assessment Programme, Euro NCAP) odnosi se i na OCTAVIA limuzinu. Posebno dobre rezultate postigla je četvrta generacija bestselera marke ŠKODA u području zaštite djece u vozilu. S 88 posto maksimalno ostvarivih bodova OCTAVIA se i ovdje ubraja u apsolutno najbolju skupinu svih testiranih vozila kao što je slučaj i kod sustava potpore: ovdje je postigla 79 posto maksimalnog broja bodova. Za zaštitu odraslih putnika OCTAVIA je dobila 92 posto mogućih bodova.

Od brojnih sustava potpore koji su dostupni u novom modelu ŠKODA OCTAVIA, potpora za izbjegavanje prepreka, potpora za skretanje i upozorenje pri izlasku iz vozila prvi se put koriste u nekom modelu marke ŠKODA. U gradu Front Assist s prediktivnom zaštitom pješaka i biciklista upozorava vizualno, akustički i laganom aktivacijom kočnice na mogući sudar te u slučaju nužde automatski pokreće kočenje. Side Assist prikazuje na udaljenosti do 70 metara kada se straga približavaju vozila ili kada se vozila nalaze u mrtvom kutu. Time učinkovito pomaže u sprečavanju sudara na autoputovima i brzim cestama. Ako to ne uspije usprkos brojnim sustavima potpore, proaktivna zaštita putnika pripremit će vozilo i putnike na frontalni/stražnji sudar ili prevrtanje. Čak devet zračnih jastuka, uključujući vozačev zračni jastuk za koljena i stražnje bočne zračne jastuke, štiti putnike u slučaju sudara. Nakon sudara multikolizijska kočnica zaustavlja vozilo, sprječavajući pritom nekontrolirano kotrljanje vozila.

Europski program za ocjenu sigurnosti novih automobila program je koji su 1997. godine osnovala ministarstva prometa, automobilski klubovi, savezi osiguravajućih društava i istraživački instituti iz osam europskih zemalja. Konzorcij, čije se sjedište nalazi se u belgijskom gradu Leuvenu, provodi crash testove s aktualnim modelima vozila te ocjenjuje njihovu aktivnu i pasivnu sigurnost. U posljednjih nekoliko godina testovi se kontinuirano pooštravaju i trenutačno uključuju različite scenarije sudara. I dok su se prvobitno ocjenjivali isključivo rezultati crash testova, ocjene aktivnih sigurnosnih sustava i sustava potpora za vozača sada ulaze u ukupnu ocjenu s većim ponderom.