Modeli

12.02.2020

ŠKODA ENYAQ: odabrano je ime prvog potpuno električnog SUV-a marke ŠKODA

  • Naziv predstavlja kombinaciju slova "E" koje označava električnu mobilnost i slova "Q" karakterističnog za SUV obitelj marke ŠKODA
  • ŠKODA ENYAQ: naziv je izveden iz irske riječi "enya" i znači "izvor života"
  • Prvi model marke ŠKODA na osnovi modularne električne platforme (MEB)

Mladá Boleslav, 12. veljače 2020. godine - ŠKODA ENYAQ: to je ime prvog električnog SUV-a marke ŠKODA koji kreće u serijsku proizvodnju na osnovi modularne električne platforme (MEB) Volkswagen koncerna. Uz to, sa svojim prvim potpuno električnim SUV-om ŠKODA osniva novu obitelj naziva koja kombinira slovo "E" kao referencu na električnu mobilnost i karakteristično slovo "Q" u ime uspješnih SUV modela marke ŠKODA. S novim modelom ENYAQ češki proizvođač automobila napravit će sljedeći veliki korak u novo doba električne mobilnosti, i to još u 2020. godini.

Naziv novog modela ŠKODA ENYAQ izveden je iz irske riječi "enya" i znači "izvor života". Sama riječ Enya potječe od izvorne irske riječi "Eithne", koja znači "suština", "duh" ili "načelo". Ova različita značenja omogućuju različite perspektive kada je riječ o nazivu novog SUV-a marke ŠKODA. "Izvor života" simbolizira ulazak proizvođača automobila u novo doba električne mobilnosti i u skladu je sa suštinom marke ŠKODA "Driven by inventiveness - clever ideas since 1895" (Vođeni inventivnošću - inteligentne ideje od 1895. godine). On je simbol novog početka koji je povezan s temperamentom modela ŠKODA ENYAQ te strašću i inovacijskom snagom inženjera marke ŠKODA za novi električni SUV. "Enya" je autentična, snažnog karaktera i živahna, lako se izgovara i pamti te se savršeno uklapa u početak novog doba u povijesti poduzeća dugoj 125 godina.

 

ENYAQ prati poznatu nomenklaturu marke ŠKODA za SUV vozila

Poput imena uspješnih SUV modela marke ŠKODA KODIAQ, KAROQ i KAMIQ, koja se referiraju na jezik Inuita nastanjenih na sjeveru Kanade i Grenlandu, ŠKODA povezuje buduća potpuno električna vozila na osnovi MEB platforme s irskim jezikom u sjevernoj, mitskoj regiji. Slovo "E" na početku imena označava električnu mobilnost, dok slovo "Q" na kraju stvara jasnu poveznicu s vrlinama SUV-a.

ŠKODA ENYAQ prvo je serijsko vozilo češke marke na osnovi modularne električne platforme (MEB) Volkswagen koncerna i sljedeći od ukupno više od deset elektrificiranih modela koji će se lansirati na tržište pod okriljem podmarke ŠKODA iV do kraja 2022. godine. Kada je riječ o potpuno električnim vozilima i modelima s plug-in hibridnim pogonom, ŠKODA očekuje udio u prodaji od 25 posto do 2025. godine. Do 2021. godine proizvođač automobila uložit će dvije milijarde eura u razvoj elektrificiranih modela i izgradnju cjelovitog i umreženog ekosustava za moderna i ekološki prihvatljiva rješenja u području mobilnosti.

Prva detaljna fotografija omogućuje prvi uvid u dizajn modela ŠKODA ENYAQ. Na njoj je prikazan natpis "ENYAQ" u stražnjem dijelu SUV-a, drugog potpuno električnog vozila marke nakon modela ŠKODA CITIGOe iV.