Modeli

12.03.2020

ŠKODA OCTAVIA RS iV: održiv sportski karakter

›   Prvi model sportske obitelji modela ŠKODA RS s plug-in hibridnim pogonom

›   Sistemska snaga od 180 KW (245 KS) te vanjski i unutrašnji dizajn tipični za modele RS

›   Novi hibridni modeli OCTAVIA u 2020. godini: OCTAVIA RS iV i OCTAVIA iV

ŠKODA prvi put nudi model iz svoje obitelji RS vozila s plug-in hibridnim pogonom. Kod novog modela ŠKODA OCTAVIA RS iV 1,4-litreni TSI benzinski motor i elektromotor snage 85 kW na raspolaganje stavljaju sistemsku snagu od 180 kW (245 KS). S crnim aplikacijama na karoseriji model OCTAVIA RS iV na prvi je pogled prepoznatljiv kao vrhunski sportski model četvrte generacije ovog bestselera marke ŠKODA. Model OCTAVIA iV raspolaže plug-in hibridnim pogonom sa sistemskom snagom od 150 kW (204 KS) te je dostupan u linijama opreme Ambition i Style.

Marka ŠKODA uvest će modele OCTAVIA iV i OCTAVIA RS iV na tržište tijekom druge polovice 2020. godine.

Christian Strube, direktor odjela za tehnički razvoj marke ŠKODA, kaže sljedeće: "S modelom OCTAVIA RS iV ispisujemo novo poglavlje u priči o uspjehu naših modela RS. Prvi put u vrhunski sportski model ugrađujemo plug-in hibridni pogon. On kod novog modela OCTAVIA RS iV objedinjuje povećanje performansi te smanjenje potrošnje goriva i emisija CO2."

Marka ŠKODA u modelu OCTAVIA RS iV kombinira 1,4-litreni TSI benzinski motor snage 110 kW (150 KS) i elektromotor snage 85 kW. Oni zajednički na raspolaganje stavljaju sistemsku snagu od 180 kW (245 KS), a najveći okretni moment od 400 Nm na prednje se kotače prenosi putem 6-stupanjskog automatiziranog mjenjača s dvije spojke DSG. Emisije CO2 iznose oko 30 g/km u WLTP ciklusu*, a vozilo već sada ispunjava novu, strožu normu za ispušne plinove EU6d, koja će od 1. siječnja 2021. godine biti obvezna za sva novoregistrirana vozila unutar EU-a.

Visokonaponska litij-ionska baterija s kapacitetom ćelija od 37 Ah i kapacitetom energije od 13 kWh omogućuje potpuno električni doseg do čak 60 kilometara u WLTP ciklusu*. Snažno će kretanje osigurati 330 Nm elektromotora koji odmah stoje na raspolaganju. U sportskom modusu, u okviru kojeg je dostupna cjelokupna sistemska snaga, model OCTAVIA RS iV ubrzava od 0 do 100 km/h za 7,3 sekunde. Najveća brzina iznosi 225 km/h. Dinamično ponašanje vozila u vožnji osiguravaju serijski progresivni upravljač i karakteristično dinamično usklađenje sportskog voznog postroja.

 

Crni sportski akcenti kao vizualno obilježje prepoznavanja

Model ŠKODA OCTAVIA RS iV serijski raspolaže specifičnim LED svjetlima za maglu i crnim 18" kotačima od lakog metala, dok su kočione čeljusti kao poseban magnet za poglede lakirane u crvenoj boji tipičnoj za modele RS. Po želji su također dostupni 19" kotači od lakog metala. U sportskoj su crnoj boji također izvedeni rešetka hladnjaka ŠKODA, difuzor na prednjem dijelu vozila specifičnom za modele RS, elementi Aeroflaps, difuzor na stražnjem dijelu vozila te okviri prozora. Limuzinu krasi crni stražnji spojler RS; kod varijante modela COMBI krovni je spojler izveden u boji vozila.

Oliver Stefani, voditelj odjela za dizajn marke ŠKODA, objasnio je: "Već ionako dinamičan oblik novog modela OCTAVIA dodatno obogaćujemo poznatim natpisima linije RS kako bismo osigurali nastup vozila s još izraženijim sportskim karakterom. S brojnim crnim akcentima, na primjer na prednjoj rešetci hladnjaka ŠKODA, prednjem dijelu vozila, stražnjem difuzoru i kotačima od lakog metala, ovo se vozilo već na prvi pogled može prepoznati kao član naše obitelji RS modela."

Dinamična unutrašnjost u stilu RS

Pri pogledu unutar modela OCTAVIA RS iV odmah se zamjećuje unutrašnjost izvedena u crnoj boji. Kožno višenamjensko kolo upravljača s tri kraka krase logotip vRS te prekidači za mijenjanje stupnjeva prijenosa koji služe rukovanju DSG mjenjačem. Prednja sportska sjedala presvučena su crnom tkaninom ili opcijski kao ergonomsko sjedalo nude presvlaku od materijala Alcantara i kože te sustav namještanja dubine sjedala. Sjedala krase logotip RS i ukrasni šavovi u crvenoj ili srebrno-sivoj boji, a njih je također moguće pronaći na kožnom kolu upravljača, na naslonima za ruke ili na instrumentnoj ploči presvučenoj materijalom Alcantara. Dekorativne letvice u 

optici linije RS i papučice s aluminijskim dizajnom zaokružit će sportski dojam ovog vozila.

OCTAVIA iV s plug-in hibridnim pogonom i sistemskom snagom od 204 KS

Uz model OCTAVIA iV RS, marka ŠKODA plug-in hibridni pogon također nudi za linije opreme Ambition i Style. U modelu OCTAVIA iV 1,4-litreni benzinski motor i elektromotor snage 85 KW osiguravaju sistemsku snagu od 150 kW (204 KS) i najveći okretni moment od 350 Nm. I ova plug-in hibridna varijanta omogućuje električni doseg do 60 kilometara u WLTP ciklusu* te je opremljena 6-stupanjskim DSG mjenjačem kojim se upravlja tehnologijom "Shift by Wire". Emisije CO2 iznose oko 30 g/km*. Model OCTAVIA iV također ispunjava zahtjeve norme za ispušne plinove EU6d.

Visokonaponska litij-ionska baterija obaju modela iV s kapacitetom ćelija od 37 Ah i kapacitetom snage od 13 kWh može se praktično puniti kod kuće putem kućne utičnice ili zidne kutije Wallbox. Priključak za punjenje krije se u prednjem blatobranu na vozačevoj strani. Standardna 12-V baterija nalazi se u prtljažniku, koji kod izvedbe limuzine nudi kapacitet od 450 litara, a kod varijante COMBI kapacitet od 490 litara. Benzinski spremnik s kapacitetom od 40 litara nudi pet litara manje nego kod modela OCTAVIA koji su isključivo opremljeni motorima na izgaranje.

*Vrijednosti su privremene i podliježu promjenama.