Modeli

30.04.2020

ŠKODA OCTAVIA: činjenice i brojke o najprodavanijem modelu češkog proizvođača automobila

 

  • "Srce marke": model OCTAVIA već više od 60 godina predstavlja okosnicu palete modela marke ŠKODA
  • Najprodavaniji model: ukupno je proizvedeno više od sedam milijuna primjeraka - u 2019. godini isporučene su 364 000 jedinica u 46 zemalja
  • Četvrta moderna generacija od 1996. godine nastavlja priču o uspjehu najprodavanijeg modela

 

Na početku bijaše osmica: kada je predstavljena 1959. godine, OCTAVIA (latinski za "osma") je bila osmi model marke ŠKODA s izuzetno modernim pojedinačnim ovjesom kotača te istovremeno osmi model češkog proizvođača nakon Drugog svjetskog rata. Međutim, OCTAVIA je s vremenom postala broj jedan za marku ŠKODA. Kao neosporna uspješnica marke, ona predstavlja srce i okosnicu njezinog portfelja modela i stoga je velikim dijelom zaslužna za činjenicu da poduzeće ostvaruje oko pet posto češkog bruto domaćeg proizvoda. ŠKODA nudi model OCTAVIA u 46 zemalja, a proizvodi ga u pet tvornica diljem svijeta. Sada četvrta generacija otvara sljedeće poglavlje jedinstvene priče o uspjehu. To je dovoljan razlog da osim broja osam predstavimo i druge brojke koje se odnose na model OCTAVIA.

 

Od predstavljanja 1959. godine s montažnih je traka sišlo više od sedam milijuna primjeraka modela ŠKODA OCTAVIA. Kada bismo sva ova vozila parkirali jedno za drugim, to bi stvorilo red dužine od oko 32 200 kilometara, što odgovara dionici od Mlade Boleslavi do Sydneya i natrag. U četvrtoj generaciji model OCTAVIA nudi još više prostora od svog prethodnika, povećavajući tako dodatno svoje prednosti kao vozilo kompaktne klase s ponudom prostora i kvalitetama modela srednje klase. Stoga ne čudi što je OCTAVIA već trideset puta bila najprodavanije vozilo na svom domaćem češkom tržištu, a sam vrh ljestvice najprodavanijih modela zauzela je već i u sedam drugih zemalja kao što su Poljska, Austrija i Švicarska.

 

 

3 najbolja tržišta: Kina, Njemačka i Rusija

Samo u 2019. godini isporučene su ukupno 364 000 jedinica modela OCTAVIA i OCTAVIA COMBI. To odgovara otprilike broju primjeraka prvog modela OCTAVIA koji je proizveden tijekom njegovog čitavog mandata od 1959. do 1971. godine. Prva moderna generacija modela iz 1996. godine proizvodila se čak 15 godina, i to u više od 1,4 milijuna primjeraka. U 2019. godini uspješnica marke ŠKODA pronašla je većinu svojih kupaca na kineskom tržištu: 78 200 primjeraka odgovara udjelu od 21 posto ukupno isporučenih modela OCTAVIA tijekom godine. Drugo najveće tržište uspješnog modela bila je Njemačka s udjelom od 15,45 posto u ukupnim isporukama tijekom godine, gdje je ovaj model ponovno postao najpopularnije vozilo iz uvoza zahvaljujući brojci od 55 200 kupaca. Ostala su mjesta zauzele Rusija (7,6 posto), Češka Republika (6,1 posto) i Poljska (5,7 posto).

 

365 km/h na slanom jezeru u Utahu

Poseban razvoj doživjela je veličina kotača modela OCTAVIA. Za četvrtu generaciju dostupno je ukupno 17 različitih kompleta kotača u veličinama od 16" do 19". Za prvu generaciju modernog modela OCTAVIA iz 1996. godine u ponudi su još bili kotači veličine od 14" do 16". Dojmljive su i dimenzije aktualnog panoramskog staklenog krova koji propušta svjetlost u unutrašnjost kroz površinu veličine 1,19 m². Poseban rekord datira čak iz 2011. godine. Tada je OCTAVIA s 2,0 l turbomotorom koju je pripremio britanski uvoznik postigla najveću brzinu od 365 km/h na slanom jezeru Bonneville u saveznoj državi SAD-a Utah, postavivši tako rekord.

 

Čak 20 različitih senzora za različite sustave potpora

Tijekom generacija sve više je rastao i opseg elektronike ugrađene u vozilo. Razni sustavi potpora četvrte generacije najprodavanijeg modela ŠKODA opskrbljuju se podacima i informacijama preko čak 20 različitih senzora. Tako primjerice novo upozorenje pri izlasku iz vozila može na udaljenosti do 35 metara prepoznati bicikliste koji se vozilu približavaju straga te upozoriti vozača prije nego što otvori svoja vrata. U svakom modelu OCTAVIA ugrađeno je ukupno četiri do pet kilometara kabela, koji se djelomično upotrebljavaju i za infotainment sustave. Važnu značajku treće generacije modularnog infotainment sustava predstavlja digitalna potpora za govorne naredbe Laura. Ona razumije 15 različitih jezika, od čega šest čak i s prirodno izgovorenim tečnim rečenicama