Modeli

08.05.2020

Puna iznenađenja, praktična i Simply Clever: električna mobilnost u stilu marke ŠKODA s modelom ENYAQ iV

 

  • Prvi serijski model marke ŠKODA na osnovi modularne električne platforme (MEB)
  • Stražnji pogon ili pogon na sve kotače, doseg do 500* kilometara i izvrsna vozna svojstva
  • Tri veličine baterija, pet stupnjeva snage i opcija brzog punjenja za još kraće vrijeme punjenja
  • Emocionalan dizajn, izvanredna prostranost, zaslon od 13" i najmodernija povezivost

Mladá Boleslav, 7. svibnja 2020. - Emocionalan, učinkovit, elektrizirajući: s novim modelom ŠKODA ENYAQ iV češki proizvođač automobila poduzima pionirski korak u implementaciji svoje strategije za električnu mobilnost. Prvi serijski model marke ŠKODA na osnovi modularne električne platforme (MEB) iz Volkswagen koncerna spaja vrline tipične za marku poput izdašnog prostora i emocionalnog dizajna s trajnim užitkom u vožnji. Ovisno o profilu zahtjeva, baterija je dostupna u trima veličinama te nudi pet razina snage. Čisti električni SUV na bateriju izrađen na osnovi modularne električne platforme (MEB) proizvodi se u matičnoj tvornici marke ŠKODA u Mladoj Boleslavi. Tako je ENYAQ iV jedino vozilo u Europi izrađeno na ovoj platformi koje se proizvodi izvan Njemačke.

Predsjednik uprave društva ŠKODA AUTO Bernhard Maier kaže: "Model ENYAQ iV označava početak novoga doba za marku ŠKODA, on je vizitkarta naše ofenzive električne mobilnosti. Zahvaljujući velikom dosegu i kratkom vremenu punjenja ovog modela, električna mobilnost postaje Simply Clever. Model ENYAQ iV istovremeno podiže tipične vrline marke ŠKODA poput vrhunske ponude prostora, futurističkog dizajna i maksimalne funkcionalnosti na novu razinu. Naš prvi potpuno električni model na osnovi modularne električne platforme (MEB) iz Volkswagen koncerna proizvodi se u srcu marke ŠKODA, u matičnoj tvornici u Mladoj Boleslavi. To je važan korak u smjeru osiguranja budućnosti lokacije i radnih mjesta u regiji."

Prva ŠKODA na osnovi MEB platforme: maksimalna pogodnost za svakodnevnu upotrebu i trajni užitak u vožnji

Novi ENYAQ iV tipični je model marke ŠKODA, ali s potpuno novim pogonskim konceptom. Zahvaljujući dosezima do čak 500* kilometara u WLTP ciklusu i kratkim vremenima punjenja, prvi serijski model češkog proizvođača izrađen na osnovi modularne električne platforme (MEB) dobro je opremljen i za duge dionice. Zbog svog koncepta ŠKODA ENYAQ iV nudi dodatne mogućnosti podjele prostora, a time i više prostora za putnike i prtljagu unatoč svojim kompaktnim dimenzijama. Unutrašnjost je u potpunosti redizajnirana, pri čemu je dizajn jednako emocionalan koliko i moderan. Uz to ENYAQ iV nudi najmodernija rješenja u području povezivosti i infotainmenta te Simply Clever ideje tipične za marku ŠKODA.

Prvi elektrificirani SUV češkog proizvođača automobila dugačak je 4648 milimetara, širok 1877 milimetara i visok 1618 milimetara te raspolaže međuosovinskim razmakom od 2765 milimetara i volumenom prtljažnika od 585 litara. Utovarni rub koji je nisko postavljen za SUV modele omogućava utovar bez ikakvog napora, čak i kada su u pitanju teški ili glomazni predmeti.

*Svi podaci su privremeni

ENYAQ iV proizvodi se na lokaciji Mladá Boleslav

ŠKODA ENYAQ iV jedino je vozilo koncerna u Europi izrađeno na osnovi MEB platforme koje silazi s proizvodne trake izvan Njemačke. Proizvodnja se odvija u matičnoj tvornici marke ŠKODA u Mladoj Boleslavi na proizvodnoj liniji s modelima izrađenim na osnovi modularne poprečne platforme (MQB).

Svjetska premijera ove godine također će označiti početak pretprodaje, dok će serijska proizvodnja modela ŠKODA ENYAQ iV započeti krajem 2020. godine. Očekuje se da će se model lansirati na tržite početkom 2021. godine. Posebno opremljena i vizualno diferencirana varijanta modela "Founders Edition" koja podsjeća na osnivanje poduzeća prije 125 godina ograničena je na 1895 jedinica.

 

Dvije varijante pogona, tri veličine baterija, pet stupnjeva snage

Stražnje kotače u osnovnim varijantama pogoni stražnji motor - time model stvara tehničku poveznicu s poviješću proizvođača automobila. U snažnijim verzijama sprijeda je ugrađen dodatni elektromotor kako bi se okretni moment još učinkovitije prenio na cestu. U najsnažnijoj varijanti ŠKODA ENYAQ iV može po potrebi podnijeti opterećenje prikolice do 1200 kg. Ukupno pet različitih varijanti snage i tri veličine baterija osiguravaju trajni užitak u vožnji. Pritom se ovisno o verziji pogone stražnji kotači ili sva četiri kotača. Zahvaljujući visokoj učinkovitosti baterije, optimiziranim gumama sa smanjenim trošenjem (5,9 promila) i aerodinamici koja je izvrsna za SUV modele (cw od 0,27), ŠKODA ENYAQ iV može ostvariti dosege do 500* kilometara u WLTP ciklusu.

Christian Strube, član uprave marke ŠKODA zadužen za tehnički razvoj, kaže: "Različite mogućnosti modularne električne platforme (MEB) omogućuju nam da ponudimo savršen ENYAQ iV za najrazličitije zahtjeve i područja primjene. Od osnovne varijante za obitelji s mnoštvom prostora i funkcija preko verzije namijenjene vozačima s fokusom na maksimalnoj dionici sve do modela za sportski orijentiranog kupca koji očekuje maksimalne performanse i kod električnog SUV-a."

Osnovni model je ŠKODA ENYAQ iV 50. Njegova litij-ionska baterija raspolaže sadržajem energije od 55 kWh, od čega je moguće iskoristiti 52 kWh neto. Elektromotor u stražnjem dijelu vozila razvija snagu od 109 kW, a maksimalni doseg iznosi do 340* kilometara. Model ENYAQ iV 60 sa snagom od 132 kW i baterijom od 62 kWh (neto 58 kWh) ima dovoljno struje za čak 390* kilometara. Najvećim dosegom od čak 500* kilometara u WLTP ciklusu raspolaže ENYAQ iV 80 sa stražnjim pogonom i snagom od 150 kW. Njegova baterija od 82 kWh (neto 77 kWh) također je ugrađena u dvjema verzijama s dodatnim elektromotorom i pogonom na sve kotače 80X i vRS koje razvijaju snagu od 195 kW i 225 kW. Vrhunski model dostiže oznaku od 100 km/h iz stanja mirovanja za samo 6,2 sekunde, dok njegova najveća brzina iznosi 180 km/h. Maksimalni doseg obiju verzija s pogonom na sve kotače iznosi čak 460* kilometara.

*Svi podaci su privremeni

Brzim punjenjem do razine napunjenosti od 80 posto za samo 40 minuta

ŠKODA ENYAQ iV nudi tri različite opcije punjenja. Osim na uobičajenoj kućnoj utičnici od 230 V s izmjeničnom strujom od 2,3 kW, vozilo se može jednostavno napuniti preko noći na kućnim wallboxovima s čak 11 kW. Ovisno o veličini baterije, postupak punjenja traje od šest do osam sati. Treća opcija punjenja nudi vam mogućnost da vozilo priključite na stanice za brzo punjenje s istosmjernom strujom i snagom punjenja do 125 kW. Ovdje će se baterija modela ENYAQ iV u idealnom slučaju napuniti od 10 do 80 posto za samo 40 minuta*.

*Svi podaci su privremeni

Pravu značajku novog modela ŠKODA ENYAQ iV predstavlja redizajnirana unutrašnjost koja pruža potpuno novi osjećaj prostranosti. Vozilo k tomu nudi najmodernija rješenja u području povezivosti i infotainmenta: preko slobodno pozicioniranog središnjeg zaslona veličine 13" te opcijski dostupnog Head-up zaslona s tehnologijom proširene stvarnosti vozač prima sve relevantne informacije koje se neprestano ažuriraju putem stalne online veze. Zahvaljujući iznimnoj prostranosti koja u unutrašnjosti odiše karakterom loungea i prtljažniku s kapacitetom od 585 litara, model ŠKODA ENYAQ iV predodređen je za obitelji i kupce orijentirane na stil života koji su u potrazi za električnim vozilom koje je istovremeno održivo i potpuno pogodno za svakodnevnu upotrebu. S modelom ENYAQ iV marka ŠKODA uvodi novi koncept za unutrašnjost. Održivi materijali poput kože štavljene ekstraktom lista masline prvi se put upotrebljavaju u nekom serijskom vozilu. Ovisno o individualnom ukusu kupci također mogu birati između različito dizajniranih unutrašnjosti.

 

Obitelj iV modela: električna mobilnost postaje dio DNK-a marke ŠKODA

Elektrificirana vozila iz obitelji modela ŠKODA iV kombiniraju praktičan doseg s emocionalnim dizajnom i velikim užitkom u vožnji. K tomu su udobna, tiha i održiva te se istovremeno odlikuju posebno dinamičnim razvojem snage. Elektromotori pružaju svoj maksimalni okretni moment pri samom pokretanju, omogućavajući tako kontinuirano ubrzanje bez promjene stupnja prijenosa. Najmodernija povezivost uključujući sveobuhvatno umreženje vozila i proširene sustave potpora jednako je dio modela ŠKODA iV kao i odličan omjer uloženog i dobivenog te još veća prostranost s karakterom loungea.

S modelom ENYAQ iV marka ŠKODA nastavlja svoj put u električnu mobilnost na koji je krenula krajem 2019. godine s modelima CITIGOe iV i SUPERB iV. Od 2019. do kraja 2022. godine predviđeno je više od deset elektrificiranih iV modela u sklopu ofenzive modela. Time je ŠKODA u pravom trenutku zakoračila u električnu mobilnost koja 125 godina nakon osnivanja poduzeća postaje glavni sastavni dio DNK-a marke ŠKODA. Elektrificirana vozila u međuvremenu nude dosege za svakodnevnu upotrebu po pristupačnim cijenama, a infrastruktura punjenja neprestano se poboljšava.

U okviru najvećeg investicijskog programa u dosadašnjoj povijesti poduzeća ŠKODA AUTO će do 2021. godine uložiti ukupno dvije milijarde eura u razvoj elektrificiranih modela i izgradnju sveobuhvatnog ekosustava za nova rješenja u području mobilnosti. Održivost u proizvodnji, prodaji i servisu igra važnu ulogu u razvoju marke ŠKODA iz tradicionalnog proizvođača automobila u Simply Clever tvrtku za najbolja rješenja u području mobilnosti.