Modeli
Path 2@2x

nova octavia

19.06.2020

Digitalizirani, umreženi i intuitivni: infotainment sustavi u modelu ŠKODA OCTAVIA

  • Upravljanje infotainment sustavom i postavkama vozila u modelu ŠKODA OCTAVIA realizirano je pomoću dodirnog zaslona, a k tomu su dostupni upravljanje gestama i upravljanje govornim naredbama
  • Infotainment sustavi nove generacije omogućuju inovativne koncepte rukovanja preko smartphonea
  • Video zapis prikazuje intuitivno rukovanje značajkama povezivosti u novom izdanju najprodavanijeg modela marke

 

Mladá Boleslav, 19. lipnja 2020. - Pri ulasku u model ŠKODA OCTAVIA vozača na središnjem 10" zaslonu dočekuje poruka dobrodošlice s njegovim imenom. Njegov se smartphone automatski spaja bežičnim putem s infotainment sustavom. Vozačevo se sjedalo električno pomiče u njegov omiljeni položaj, dok se vanjska zrcala namještaju. Sustavu Climatronic već je poznata preferirana temperatura, a odgovarajuću radiopostaju vozač može namjestiti prelaskom prstom preko zaslona. Vozač obavještava Lauru, digitalnu asistenticu marke ŠKODA, o svom odredištu, nakon čega navigacijski sustav online putem izračunava optimalnu rutu do navedenog odredišta. Iako je prije nekoliko godina bio gotovo nezamisliv, ovaj je scenarij sada postao stvarnost zahvaljujući sustavima treće generacije modularnog infotainment sustava u modelu OCTAVIA. Pri tome je rukovanje infotainment sustavima jednako intuitivno kao i rukovanje vlastitim smartphoneom . K tomu vozač ima mogućnost personalizacije i podjele ekrana u skladu sa svojim željama te dodjele najvažnijih funkcija početnoj stranici.

U manje od desetljeća smartphone je napravio pravu revoluciju u području upotrebe mobilnih telefona. U današnje vrijeme gotovo nikome više ne nedostaje klasična tipkovnica. Dodirivanje zaslona, prelazak prstom preko zaslona i skrolanje na prvi su pogled intuitivni, a sve popularnije upravljanje govornim naredbama dodatno olakšava rukovanje. ŠKODA je ove koncepte rukovanja sada dosljedno prenijela u infotainment sustave novog modela OCTAVIA, kao što je to učinila i s intuitivnim rukovanjem vlastitim smartphoneom i mogućnostima novih potpora za govorne naredbe.

Reiner Katzwinkel, voditelj odjela za razvoj elektrike i elektronike društva ŠKODA AUTO, kaže: "Nova je OCTAVIA sada još digitalnija i umreženija, a njezino je rukovanje još intuitivnije. Četvrta generacija našeg najprodavanijeg modela raspolaže potpuno novim infotainment sustavom koji prvi put u tom opsegu upotrebljavamo u nekom modelu marke ŠKODA. Tehnologija i rukovanje sustavom te njegov opseg funkcija prava su promjena u odnosu na prethodnu generaciju, što vožnju čini još ugodnijom i sigurnijom."

Izuzetno jednostavno individualiziranje središnjeg zaslona veličine 10"

 

Srž infotainment sustava Columbus, Swing i Bolero (od kraja 2020. godine) u novom modelu OCTAVIA čini slobodno pozicionirani središnji zaslon s dijagonalom ekrana od 10" (za Swing 8,25"), općenito najvećom dijagonalom u nekom vozilu marke ŠKODA. Svojom ostakljenom površinom i čistim dizajnom ovaj zaslon podsjeća na aktualne smartphone uređaje i tablete. Kao i kod ovih mobilnih uređaja, vozač u modelu OCTAVIA također može personalizirati ekran, podijeliti ga i dodijeliti mu najvažnije funkcije. Pojedine elemente možete pomicati i iznova poredati pomoću funkcije dodira, baš kao što ste navikli s početnom slikom ekrana smartphonea. Za prebacivanje između pojedinih prozora dovoljan je jednostavan prelazak prstom preko zaslona ili kratka govorna naredba kao i kod prebacivanja između radiopostaja.

Za namještanje jačine zvuka možete upotrijebiti tipke za rukovanje na kolu upravljača ili novi inovativni klizni regulator osjetljiv na dodir. Regulator je smješten ispred donjeg ruba središnjeg zaslona tako da ga možete odmah pronaći čak i bez gledanja ili u mraku. Jačina zvuka može se namjestiti jednim prstom, dok su za promjenu veličine navigacijske karte u izborniku navigacijskog sustava potrebna dva prsta. Navigacijska karta u infotainment sustavu Columbus može prvi put prikazati i drugačiju rezoluciju zooma od karte u virtualnom cockpitu. Isječak karte u središnjem zaslonu alternativno se može povećati ili smanjiti izravno na staklenoj površini gestom zumiranja pomoću dva prsta.

Zahvaljujući kliznom regulatoru osjetljivom na dodir, tipkama i regulatorima na višenamjenskom kolu upravljača te Lauri, digitalnoj asistentici marke ŠKODA koja uči, vozači modela OCTAVIA gotovo uopće ne moraju skretati pogled s ceste kako bi rukovali funkcijama infotainment sustava. Tome također pridonosi prvi Head-up zaslon u nekom modelu marke ŠKODA koji je za model OCTAVIA dostupan u sklopu opcijske opreme. On projicira podatke poput brzine, navigacijskih napomena, prepoznatih prometnih znakova ili aktiviranih sustava potpora za vozača na vjetrobransko staklo u neposrednom vidnom polju vozača, koji se zahvaljujući tome može još bolje usredotočiti na zbivanja u prometu.

"Infotainment sustavi novog modela OCTAVIA korisniku nude čitav niz dosad neviđenih mogućnosti individualiziranja i rukovanja koje donosi glavni model naše marke. Zahvaljujući novoj intuitivnoj sistematici naših infotainment sustava odmah ćete se snaći tako da se više nećete htjeti odreći prednosti i pogodnosti u svakodnevnoj upotrebi", dodaje Reiner Katzwinkel.

Tehnologija Wireless SmartLink: inteligentna veza sa smartphoneom

 

Povezivanje vlastitog Apple iOS ili Android smartphonea u infotainment sustavima Columbus, Swing i Bolero (od kraja 2020. godine) novog modela OCTAVIA odvija se putem bežične tehnologije Wireless SmartLink (trenutno samo za Apple). Nakon jednokratnog povezivanja, prijava mobilnog uređaja funkcionira automatski pri ulasku u vozilo, dok opcijski Phone Box također omogućuje induktivno punjenje smartphonea te povezivanje smartphonea s vanjskom antenom vozila. Pomoću tehnologija Android Auto, Apple CarPlay i MirrorLink™ odabranim aplikacijama za smartphone može se upravljati putem središnjeg zaslona vozila (u hrvatskoj trenutno dostupan samo MirrorLink).

Detaljne postavke klimatizacije, koje su opsežnije od odabira temperature s mogućnošću regulacije putem digitalne asistentice Laure, također se mogu vrlo jednostavno izvršiti preko središnjeg zaslona. Preglednom izborniku također se može pristupiti izravno, pritiskom na gumb u središnjoj konzoli. Ovdje je osim toga moguće aktivirati maksimalnu razinu ventilatora za vjetrobransko staklo i uključiti grijanje stražnjeg stakla pomoću dodatnih izravnih tipki.

OCTAVIA će pohraniti sve odabrane postavke infotainment sustava i klimatizacije te namještanje vozačevog sjedala i vanjskih zrcala u oblaku marke ŠKODA čim se aktivira vozačev korisnički račun za ŠKODA Connect u vozilu. Ukupno je moguće pohraniti preferencije do 14 različitih korisnika ili ih prenijeti u neko drugo vozilo marke ŠKODA koje je također opremljeno infotainment sustavom nove generacije.