Modeli

23.07.2020

ŠKODA Parts Center u Mladoj Boleslavi već 20 godina osigurava pouzdanu i brzu opskrbu originalnim dijelovima

 

›  ŠKODA Parts Center najveće je skladište za originalne dijelove u Češkoj Republici

›  Veličina 13 nogometnih igrališta: ukupna površina centra ŠKODA Parts Center iznosi 180 000 četvornih metara, od čega skladišna površina iznosi 105 000 četvornih metara

›  Centar za dijelove kao jedno od triju europskih centralnih skladišta Volkswagen koncerna osigurava opskrbu originalnim dijelovima i drugih marki koncerna

 

Mladá Boleslav, 23. srpnja 2020. godine - ŠKODA Parts Center u Mladoj Boleslavi već 20 godina osigurava opskrbu servisnih lokacija ŠKODA originalnim dijelovima i ŠKODA originalnom dodatnom opremom u više od 100 zemalja diljem svijeta. Kao jedan od triju europskih centara za dijelove Volkswagen koncerna, ŠKODA Parts Center osigurava opskrbu originalnim dijelovima i drugih marki koncerna. Od početka poslovanja suvremeno je postrojenje tehnički dosljedno unapređivano i dograđivano. Danas se samo skladišna površina prostire na više od 105 000 četvornih metara - što otprilike odgovara veličini od 13 nogometnih igrališta. Time je taj centar za dijelove najveće skladište originalnih dijelova u Češkoj Republici.

 

 

Stanislav Pekař, voditelj postprodaje marke ŠKODA AUTO, rekao je sljedeće: "Brza i pouzdana raspoloživost originalnih dijelova neizostavna je za očuvanje trajno visoke razine zadovoljstva kupaca. Istovremeni cilj i obveza nas i našeg cjelokupnog tima je opskrbljivati naše ŠKODA servisne partnere i druge marke koncerna u što kraćem roku - a u tu se svrhu koristimo mogućnostima najsuvremenije skladišne i transportne tehnologije."

 

U centru ŠKODA Parts Center 550 zaposlenika svaki dan tijekom rada u tri smjene obradi više od 28 000 narudžbi. Servisne poslovnice u Češkoj Republici opskrbljuju se originalnim dijelovima preko noći, a ŠKODA partneri diljem Europe svoje će isporuke u pravilu primiti unutar 24 sata od trenutka naručivanja.

 

Kao jedno od triju europskih centralnih skladišta Volkswagen koncerna, ŠKODA Parts Center ima važnu ulogu i kada je riječ o opskrbi originalnim dijelovima marki Volkswagen, Audi, SEAT i Volkswagen gospodarska vozila u sjevernoj i istočnoj Europi. Uz Češku i Slovačku u međuvremenu se opskrbljuju i baltička tržišta, Poljska, Ruska, Švedska i Norveška. Od rujna 2020. godine ŠKODA Parts Center u Mladoj Boleslavi isporučuje i originalne dijelove za vozila marki Volkswagen, Audi i Volkswagen gospodarska vozila na bjelorusko tržište.

 

Svaki dan u ŠKODA Parts Center oko 200 teretnih vozila dostavi dijelove od 2000 dobavljača iz 45 zemalja. Slanje se provodi kopnenim, pomorskim ili zračnim prijevozom - transport dijelova svakodnevno osigurava 140 teretnih vozila, a k tomu se svaki mjesec na prekomorska odredišta šalje oko 50 kontejnera. Dijelovi iz Mlade Boleslavi koji su predviđeni za servisne poslovnice na Novom Zelandu trenutačno prevaljuju najduži put od 18 135 kilometara.

 

Kako bi i nakon takvih transportnih putova zajamčilo besprijekorno stanje originalnih dijelova, društvo ŠKODA AUTO koristi se posebnim vrstama ambalaže. One se podvrgavaju strogim ispitivanjima kao što su test pada s visine radi provjere stabilnosti površina, kutova i rubova. I to vrlo uspješno, što dokazuju pobjeda na češkom natjecanju za ambalažu godine ili nagrade Svjetske organizacije za ambalažu (World Packaging Organization).

 

Tijekom razdoblja socijalizma i prvih godina nakon demokratizacije opskrba vozila marke ŠKODA originalnim dijelovima ponajprije je bila u nadležnosti državnog poduzeća Mototechna. Od 1992. godine odgovornost za opskrbu originalnim dijelovima naposljetku je preuzela matična tvornica društva ŠKODA AUTO u Mladoj Boleslavi. U to su se vrijeme narudžbe dijelova obrađivale u različitim halama, a roba predviđena za izvoz morala se transportirati pola kilometra. Ta okolnost i nagli porast broja vozila marke ŠKODA na međunarodnim tržištima doveli su do izgradnje vlastitog centra za dijelove.

 

Godine 1998. u mjestu Řepov kraj Mlade Boleslavi položen je kamen-temeljac za novo skladište dijelova, a dvije godine kasnije centar ŠKODA Parts Center naposljetku je započeo s radom. U tomu je trenutku njegova osnovna površina iznosila tek 36 000 četvornih metara, prije no što se 2013. godine povećala na 74 000 četvornih metara. Godine 2018. cjelokupna je površina centra povećana za 31 000 četvornih metara. Time je dosegla svoje današnje dimenzije od 105 000 četvornih metara skladišne površine. Suvremeno skladište s visokim regalima u funkciji je još od 2013. godine: jedanaest staza s regalima u zgradi visokoj 42 metra obuhvaćaju 40 000 paleta, a skladištenje i slanje originalnih dijelova i dodatne opreme provodi se potpuno automatski. Osim skladišta s visokim regalima društvo ŠKODA AUTO u mjestu Řepov posjeduje i skladište s blokovima s 8000 mjesta za palete. Posebni regali omogućuju da se prostor koji stoji na raspolaganju iskoristi s najvišim stupnjem učinkovitosti.

 

Modeli marke ŠKODA opskrbljuju se dijelovima iz Mlade Boleslavi još najmanje 15 godina nakon završetka njihove serijske proizvodnje, a u određenim slučajevima još i duže. Najstariji originalni dio koji se trenutačno nalazi u skladištu nosi kataloški broj 6U0905851B - to je brava paljenja koja se od 1. kolovoza 1976. godine upotrebljavala u modelima marke ŠKODA 105/120/130/135/136, u modelu Coupé GARDE te kasnije u modelskim linijama FAVORIT/FORMAN i FELICIA. ŠKODA Parts Center svake godine šalje do 3000 jedinica tih brava paljenja i tako pridonosi daljnjem očuvanju mobilnosti i starijih modela marke ŠKODA.