Modeli

27.07.2020

Inteligentna rješenja za prtljagu marke ŠKODA za putovanja i slobodno vrijeme

 

›  Povećanje kapaciteta zahvaljujući krovnim i stražnjim nosačima, krovnim kutijama i prikolicama

›  Nosači za bicikle i ostalu sportsku opremu u programu ŠKODA originalne dodatne opreme

›  Praktično, fleksibilno i sigurno pričvršćivanje zahvaljujući kvalitetnim sustavima nosača

 

Mladá Boleslav, 24. srpnja 2020. godine - Automobili marke ŠKODA već u okviru serijske opreme nude pregršt prostora za putnike i prtljagu. Modeli kao što su KODIAQ, SUPERB COMBI, OCTAVIA COMBI ili SCALA čak raspolažu najvećim kapacitetom prtljažnika u svojoj klasi. No ako vam to još nije dovoljno, marka ŠKODA nudi brojne mogućnosti za smještanje bicikala, sportske opreme ili glomaznih predmeta. Naime, uz ŠKODA originalnu dodatnu opremu moguće je dodatnu prtljagu praktično prevoziti na krovu, stražnjem nosaču ili u zasebnoj prikolici.

 

Zbog aktualne pandemije bolesti COVID-19 brojne će obitelji svoj ovogodišnji ljetni odmor provesti u vlastitoj zemlji. Stoga je dobro znati da marka ŠKODA nudi brojna rješenja za transport radi povećanja kapaciteta za smještanje prtljage vozila u skladu s individualnim potrebama. Bez obzira na to je li riječ o biciklima, sportskoj opremi, šatoru ili opremi za roštilj: ako nešto ne stane u prtljažnik, dodatna se prtljaga potrebna za godišnji odmor praktično može prevoziti na krovu, stražnjem nosaču ili u zasebnoj prikolici. Kvalitetni i stabilni sustavi nosača te krovne kutije mogu se fleksibilno upotrebljavati i uvelike povećavaju komfor tijekom putovanja. U programu dodatne opreme k tomu se nalaze kuke za vuču s mogućnošću naknadne ugradnje koje su, ovisno o opremi, fiksne, s mogućnošću skidanja ili zakretne. Cjelokupna je originalna dodatna oprema razvijena i ispitana posebno za vozila marke ŠKODA te ispunjava sve želje kada je riječ o preciznim dimenzijama, rukovanju, robusnosti i sigurnosti.

 

Krovni nosači i krovne kutije za sve modele

Krovni se nosači mogu isporučiti za sve modele marke ŠKODA s uzdužnim krovnim nosačima i bez njih. Na njih se mogu pričvrstiti dugački i glomazni predmeti za koje nema mjesta ni u prtljažniku ni u unutrašnjosti vozila. Kada oni nisu potrebni, osnovni i poprečni nosači mogu se uredno pospremiti u vreći za odlaganje. Posebno praktičnu nadogradnju nosača prtljage predstavljaju krovne kutije s mogućnošću jednostavne montaže. One nude do 510 litara dodatnog kapaciteta za pohranu. U njih se može smjestiti većina prtljage za godišnji odmor, zbog čega će čak i model CITIGOe iV s dužinom od 3,60 metara svladati sve izazove kada je riječ o prijevozu prtljage. Krovne kutije marke ŠKODA mogu se zaključati, vodonepropusne su i dostupne u crnoj, srebrnoj i bijeloj boji. Njihov aerodinamički optimiziran oblik povoljno se odražava na potrošnju goriva i stabilnost u vožnji pri većim brzinama. Njima će se također ograničiti zvukovi vjetra tijekom vožnje.

 

Nosači za bicikl za krov i za kuku za vuču

Ako sa sobom želite povesti bicikle, ŠKODA vam nudi dva podjednako praktična i sigurna rješenja za transport. Vozila s kukom za vuču mogu se opremiti stražnjim nosačem koji, ovisno o modelu, može prevoziti do tri bicikla. Nosač s mogućnošću zaključavanja jamči jednostavno i sigurno pričvršćivanje te je zahvaljujući iznimnoj nosivosti prikladan i za transport električnih bicikala. On se isporučuje u kompletu sa stražnjim svjetlima i nosačem registarske pločice. Alternativu predstavlja nosač za bicikl za krov koji također ima mogućnost zaključavanja, a koji se montira na osnovni krovni nosač ili na uzdužne krovne nosače pomoću poprečnih nosača. Tako se mogu sigurno transportirati do tri bicikla.

 

Ljubitelji zimskih sportova također će doći na svoje jer su za modele CITIGOe iV, OCTAVIA, SUPERB te za SUV modele KAMIQ, KAROQ i KODIAQ dostupni posebni krovni nosači koji mogu prihvatiti do četiri para skija ili dva snowboarda.

 

Kuka za vuču može se i naknadno montirati

Većina modela marke ŠKODA može se i naknadno opremiti kukom za vuču iz programa ŠKODA originalne dodatne opreme. Uz izvedbe s fiksnom glavom kuke postoje i varijante s glavom kuke koja se može skinuti ili koja je zakretna, zbog čega ona nestaje ispod vozila kada se ne upotrebljava.

 

 

SAVJETI ZA UTOVAR I VOŽNJU S NOSAČIMA, KROVNIM KUTIJAMA I SL.

› U načelu vrijedi sljedeće: ako je moguće, tešku prtljagu treba smjestiti u donjem dijelu vozila jer se visoko težište može negativno odraziti na ponašanje vozila u vožnji, posebice tijekom vožnje zavojima.

› Prtljagu na krovnom nosaču treba dobro pričvrstiti jer nedovoljno osiguran teret u slučaju maksimalnog kočenja može postati opasan. Obvezno uvažite dopuštena krovna opterećenja: ona sežu od 50 kilograma kod modela CITIGOe iV do 100 kilograma kod modela SUPERB. Svi ostali modeli marke ŠKODA imaju najveće krovno opterećenje od 75 kilograma.

› U krovnu kutiju najprije treba pohraniti dugačke i teške predmete, a zatim ih treba dobro pričvrstiti. Mekani komadi prtljage poput jakni ili vreća za spavanje u prednjem dijelu mogu imati učinak odbojnika. Popunite i šupljine kako se tijekom vožnje ništa ne bi moglo pomicati.

› Pri ulasku u javne garaže obratite pozornost na ukupnu visinu uključujući krovnu kutiju. SUV modeli kao što su KODIAQ i KAROQ lako mogu premašiti najveću dopuštenu visinu od 2 metra.

› Nakon nekoliko kilometara, a najkasnije tijekom prve stanke, provjerite čvrst dosjed tereta i prtljage te ga po potrebi popravite.

› Za vožnju s krovnim teretom ili prikolicom vrijedi sljedeće: više težište, dodatna težina i veći otpor zraka utječu na ponašanje vozila u vožnji i uzrokuju duže putove kočenja.

› Pri upotrebi stražnjih nosača montiranih na kuku za vuču treba uvažiti najveće okomito opterećenje kuke. Podaci o tome nalaze se u ispravama vozila.

› Kada se nosač ili krovna kutija ne upotrebljavaju, treba ih demontirati radi uštede goriva.