Modeli

29.07.2020

S modelom ENYAQ iV marka ŠKODA kroči novim stazama u području dizajna unutrašnjosti uz individualni izbor dizajna

 

›  Unutrašnjost modela ŠKODA ENYAQ iV temelji se na modernom dizajnu, a odlikuje se ciljano odabranim prirodnim, održivo obrađenim i recikliranim materijalima

›  Svjetska premijera prvog modela marke ŠKODA na osnovi modularne električne platforme (MEB) 1. rujna u Pragu

›  Intervju s Norbertom Weberom, voditeljem dizajna unutrašnjosti marke ŠKODA, o konceptu unutrašnjosti novog, potpuno električnog modela ENYAQ iV

 

Mladá Boleslav, 29. srpnja 2020. - S modelom ENYAQ iV, koji početkom rujna slavi svoju svjetsku premijeru u Pragu, marka ŠKODA kroči novim stazama u području dizajna unutrašnjosti uz individualni izbor dizajna. Unutrašnjost prvog potpuno električnog SUV-a češkog proizvođača automobila temelji se na modernom dizajnu. On zamjenjuje dosadašnje linije opreme, a odlikuje se prirodnim, održivo obrađenim i recikliranim materijalima. Norbert Weber, voditelj dizajna unutrašnjosti marke ŠKODA, u video intervjuu objašnjava novu unutrašnju opremu modela ENYAQ iV i njezine značajke.

 

 

Model ENYAQ iV prvi je model marke ŠKODA na osnovi modularne električne platforme (MEB). Kako ŠKODA mijenja dizajn unutrašnjosti u ovom potpuno novom vozilu u usporedbi s modelom opremljenim motorom na izgaranje?

 

Norbert Weber: Model ENYAQ iV profitira od dugog međuosovinskog razmaka MEB platforme koji u odnosu na dimenzije karoserije omogućuje izuzetnu prostranost u unutrašnjosti. Tomu također pridonosi ravna podnica bez središnjeg tunela koji poznajemo iz vozila opremljenih motorima na izgaranje. Ovu posebnu konceptualnu značajku iskoristili smo kako bismo unutrašnjost učinili još prozračnijom i kako bismo još više naglasili osjećaj prostranosti. To se, primjerice, odnosi na novu instrumentnu ploču koja je izvedena u više razina.

 

 

Govorite o novom konceptu dizajna unutrašnjosti u modelu ENYAQ iV. Kako bi on točno trebao izgledati?

 

Norbert Weber: Novi koncept dizajna modela ENYAQ iV kombinira izvanrednu prostranost i osjećaj loungea. Umjesto uobičajenih linija opreme i brojnih dodatnih opcija, u modelu ENYAQ iV prvi put nudimo naš novi izbor dizajna koji podsjeća na modernu unutrašnjost i u kojem su boje i materijali savršeno usklađeni. Nadalje nudimo jasno strukturirane opcijske pakete za različita tematska područja, a neke su pojedinačne opcije dostupne za sve modele. Tako svojim kupcima nudimo mogućnost izbora koji je jasan i jednostavan, a ipak vrlo individualan.

 

Koje su najveće prostorne promjene u arhitekturi unutrašnjosti modela ENYAQ iV?

 

Weber: Konceptualno uvjetovana izvedba bez središnjeg tunela ovdje nudi mnoštvo mogućnosti. Sprijeda smo ovaj prostor iskoristili za dodatnu razinu prostora za odlaganje ispod središnje konzole koja je izvedena u nekoliko razina. Putnicima straga idu u prilog povećani prostor za noge ispred srednjeg mjesta za sjedenje te izuzetno veliki slobodni prostor za noge zahvaljujući dugom međuosovinskom razmaku. Osim ovog izvrsnog osjećaja prostranosti za putnike, model ENYAQ iV nudi također volumen prtljažnika od 585 litara.

 

Kako biste opisali dizajn unutrašnjosti modela ENYAQ iV?

 

Weber: Pregledan, prozračan, inovativan i održiv. Pregledan zahvaljujući mogućnosti jednostavne konfiguracije izbora dizajna i tematskih paketa, prozračan zbog iznimnih prostornih uvjeta i vrlo dobrog osjećaja prostranosti, inovativan zbog značajki poput središnjeg ekrana veličine 13" i novog Head-up zaslona uključujući proširenu stvarnost te održiv zbog upotrebe prirodnih i recikliranih materijala.

 

Koje ste nove i održive materijale i koje nove boje za automobil uveli?

 

Weber: Presvlake sjedala u sklopu jednog od izbora dizajna izrađene su 40 posto od runske vune te nose oznaku za vunu organizacije The Woolmark Company. Preostalih 60 posto tkanine izrađeno je od poliestera recikliranih PET boca. Ove se presvlake odlikuju jedinstvenim osjećajem na dodir te osiguravaju osjećaj ugode dok sjedite. Još jedan primjer je posebno održivo proizvedena koža za čije se štavljenje umjesto kemikalija djelomično upotrebljava ekstrakt iz lišća masline.

 

Koje su za Vas značajke dizajna u unutrašnjosti modela ENYAQ iV?

 

Weber: Osobito mi se sviđa dekorativna letvica koja se na instrumentnoj ploči vodoravno proteže cijelom širinom modela ENYAQ iV sve do obloga vrata, dodatno pojačavajući dojam prostorne širine. Ona ispod središnjeg zaslona također prati oblik rešetke marke ŠKODA, a ujedno služi i kao oslonac za ruku tijekom rukovanja dodirnim zaslonom. Okružena je posebno mekanim materijalom koji je prisutan u cijeloj unutrašnjosti i koji vam pruža osjećaj kao da sjedite na kauču kod kuće.