Modeli

Sustavi potpore modela Škoda Superb

Sustav nadzora okoline (Front Assist) sa sustavom potpore za izbjegavanje sudara (Collision-Avoidance Assist)

Sustav nadzora okoline (Front Assist) sigurnosni je sustav koji upozorava na sudar. U slučaju neizbježnog sudara aktivira kočnice kako bi umanjio posljedice. Također, aktivira zaustavljanje u nuždi ako pješak ili biciklist pokuša prijeći ispred vozila. Sustav također identificira pješake i bicikliste koji putuju u istom smjeru kao i vozilo, a u odnosu na te sudionike u prometu koristi se istim postupkom upozorenja i kočenja kao i za vozila ispred.

U kritičnim situacijama kada sustav nadzora okoline (Front Assist) intervenira kočenjem, a vozač ukazuje da poduzima mjere izbjegavanja načinom na koji okreće kolo upravljača, sustav potpore za izbjegavanje sudara (Collision Avoidance Assist) ciljano intervenira u okretanje kola upravljača kako bi vozaču pomogao zaobići prepreku.

Sustavi potpore modela Škoda Superb

Potpora pri skretanju (Turn Assist)

Potpora pri skretanju (Turn Assist), koja je dio sustava za nadzor okoline (Front Assist), služi za nadzor vozila iz suprotnog smjera kada skrećete ulijevo (u vozilima s upravljačem na lijevoj strani), na primjer u raskrižju. Ako postoji neposredna opasnost, vozilo se potpuno zaustavlja i aktivira signal upozorenja.

Sustavi potpore modela Škoda Superb

Potpora u raskrižju (Crossroad Assist)

Ovaj sustav potpore reagira na vozila ili bicikliste koji se približavaju u poprečnom smjeru, posebno kada izlaze na cestu gdje je pogled ometan parkiranim vozilima, ogradama i drugim preprekama. U slučaju neposredne opasnosti, sustav aktivira zvučno i vizualno upozorenje i kočenje u slučaju nužde.

Sustavi potpore modela Škoda Superb

Potpora pri promjeni voznog traka (Side Assist)

Zahvaljujući dvama radarskim senzorima sljedeće generacije na stražnjem dijelu vozila, potpora pri promjeni voznog traka (Side Assist) otkriva vozila koja se približavaju straga ili se nalaze u mrtvom kutu vozila. Vozač je o tome obaviješten LED signalom s unutarnje strane kućišta vanjskih zrcala. Potpora pri promjeni voznog traka (Side Assist) može otkriti vozila udaljena do 90 m i na taj način učinkovito upozorava vozača na opasne situacije na autocestama i cestama s dva vozna traka.

Sustavi potpore modela Škoda Superb

Upozorenje pri izlasku (Exit Warning)

Ova sigurnosna značajka dodatna je dopunska funkcija potpore pri promjeni voznog traka (Side Assist). Funkcija upozorenja pri izlasku (Exit Warning) vozača i ostale putnike upozorava vizualno i akustično ako, bi kada izlaze iz bočno parkiranog vozila otvaranje vrata moglo rezultirati sudarom s drugim vozilom, biciklistom, električnim romobilom ili trkačem. Upozorenje pri izlasku (Exit Warning) koristi se radarima potpore pri promjeni voznog traka (Side Assist) i nadzire područje iza i uz vozilo do udaljenosti od 35 m.

Sustavi potpore modela Škoda Superb

Potpora za zaštitu putnika (Crew Protect Assist)

Sustav zateže prednje sigurnosne pojaseve u slučaju neizbježnog sudara ili nestabilnih situacija u vožnji kada se aktivira ESC izatvara bočne prozore skoro do kraja radi sprječavanja ulaska stranih predmeta u vozilo. Sustav radi s prednjim i stražnjim radarom.

Sustavi potpore modela Škoda Superb

Multikolizijska kočnica

Ako Superb sudjeluje u nesreći i aktiviraju se zračni jastuci, mogao bi se nastaviti kretati i prouzročiti novu nesreću. Tu nastupa multikolizijska kočnica koja vozilo zaustavlja radi sprječavanja dodatnih sudara.

Sustavi potpore modela Škoda Superb

Potpora Attention and Drowsiness Assist

Ovaj sustav prati ponašanje vozača i procjenjuje koliko su umorni upotrebom podataka iz različitih upravljačkih jedinica vozila. Pri brzinama iznad 70 km/h, sustav otkriva odstupanja od normalne vožnje i kontinuirano procjenjuje ponašanje vozača u vožnji kako bi procijenio njihovu trenutačnu sposobnost za vožnju. Ako sustav otkrije umor vozača, oglasit će se ton upozorenja i prikazat će se poruka upozorenja u virtualnom cockpitu.

Ova stranica je dodatni dio stranice koja se otvara. Kliknite na gumb/polje kako biste dospjeli na tu stranicu.

Natrag na otvorenu stranicu