Modeli

Savjeti za uštedu goriva

Savjeti za uštedu goriva

Upalite motor i odmah krenite
Zavežite sigurnosni pojas, namjestite zrcala, odaberite radijski program i krenite. Kada nije zagrijan, svakom je motoru potrebna veća količina goriva. Stoga motor pažljivo zagrijte na radnu temperaturu. Tako ćete sačuvati okoliš i svoj novčanik.

Brzo prebacite u više stupnjeve prijenosa - smanjite broj okretaja motora
Izbjegavajte nepotrebno visoke brojeve okretaja jer oni troše više goriva i doprinose trošenju dijelova. Gorivo možete uštedjeti i pri ubrzanju kada odaberete stupanj prijenosa koji će najbolje iskoristiti područje okretnog momenta vozila. U Uputama za uporabu vaše ŠKODE možete saznati koje je to područje.

Tehnički besprijekorno stanje = niska potrošnja goriva
Onečišćeni filtar za zrak, stare svjećice i neispravna elektrika smanjuju snagu motora i u velikoj mjeri povećavaju potrošnju. Pomaknute pumpe za ubrizgavanje ili istrošene mlaznice za ubrizgavanje kod dizelskih motora dovode do veće potrošnje goriva.

Vožnja u skladu s prometom se isplati
Vožnja uz predviđanje situacija u prometu posebno je poželjna u gradskoj vožnji - bez većih ubrzanja. Izbjegavajte promet s čestim zaustavljanjima i kretanjima. 2-3 sekunde razmaka omogućuju optimalni način vožnje.

S lakoćom dolazi i brzina - nemojte voziti nepotrebni teret
Krovna kutija, nosač za skije, gume ili lanci za snijeg u automobilu - uklonite ih ako vam više nisu potrebni.

Ovako ćete postići veći domet: češće provjeravajte tlak u gumi
Preniski tlak dovodi do bržeg trošenja guma i povećanja potrošnje goriva. Važno: tlak ne bi trebao biti veći od tlaka koji proizvođač preporučuje kod potpunog opterećenja vozila (vidi upute u čepu spremnika za gorivo odnosno Upute za uporabu vašeg vozila) kako bi se zajamčilo sigurno prianjanje na cesti i optimalni put kočenja.

Klima-uređaj
Klima-uređaj, grijanje sjedala i grijanje vozila u mirovanju trebate uključiti ako ćete se ugodnije osjećati tijekom vožnje. Isključite uređaje koji vam više nisu potrebni.

Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) koji nam pomažu da vam pružimo bolje korisničko iskustvo.
Prihvati i nastavi