Modeli

Naše nasljeđe Inventivnost od 1895.

o

Neusporedivna priča

Krenite s nama na uzbudljivo putovanje u prošlost marke Škoda na kojem možete biti svjedoci razdoblja od trenutka osnivanja poduzeća 1895. godine sve do danas.

1895 - Slavia, naš prvi bicikl

Priča o marki Škoda nije započela na četiri kotača, već na dva: oduševljeni biciklisti i patrioti Václav Laurin i Václav Klement odlučili su svoju strast pretvoriti u profesiju i proizvoditi bicikle pod nazivom marke "Slavia". Nova je marka ubrzo postala sinonim za kvalitetu i inovaciju. U to je vrijeme L&K uskoro postao drugi najveći proizvođač bicikala u Češkoj.

1899 - prvi motocikli

Četiri godine kasnije proizvodili su bicikle s pomoćnim motorom, takozvani Motocyclette. Ovi su motocikli ubrzo postali vrlo popularni te su osvojili nekoliko nagrada na utrkama, postavši tako drugi stup mladog poduzeća. Motocikli iz Mlade Boleslavi bili su vrlo traženi ne samo u svojoj domovini Češkoj već i u inozemstvu. 

1905 - uvođenje modela Voiturette A

Ohrabreni ovim uspjehom, Laurin i Klement prešli su se na četiri kotača i predstavili svoj prvi automobil, "Voiturette A". Vozilo je impresioniralo svojom niskom cijenom, praktičnošću i robusnošću. Ovaj mali automobil od 7 KS inicirao je jednogodišnji, uspješni razvoj poduzeća pod imenom L&K, koji je popraćen uvođenjem dodatnih uspješnih modela.    

1925 - spajanje marki L&K i Škoda

Godine 1924. tvornica L&K djelomično je uništena uslijed velikog požara, što je dovelo do spajanja poduzeća s inženjerskim gigantom iz Plzeňa (Škoda) i gašenja tvrtke Laurin & Klement. Angažman marke Škoda u području proizvodnje visokokvalitetnih automobila nije se mijenjala tijekom čitavog 20. stoljeća, koje je obuhvaćalo dva svjetska rata i socijalističku plansku ekonomiju.    

1991 - spajanje s Volkswagenom

U ožujku 1991. godine poduzeće je sklopilo partnerstvo s Volkswagenom. Nov je i naziv tvrtke: Škoda, dioničko društvo za automobilsku industriju. Tri godine nakon spajanja s Volkswagenom rođen je novi model Škoda Felicia. Suradnja s najvećim europskim proizvođačem automobila Volkswagenom bila je vrlo uspješna te je podigla proizvodnju na novu razinu.        

1996 - Škoda Octavia

Prvi model koji je kompletno novorazvijen nakon pada Željezne zavjese i spajanja s Volkswagenom. On je dao presudan impuls za brzu transformaciju poduzeća u jednog od priznatih svjetskih igrača. Od trenutka kada je uvedena na tržište, Škoda Octavia proizvedena je u više od pet milijuna primjeraka i na tome nećemo stati.      

2016 - početak SUV ofenzive

Godina 2016. označila je početak prodora marke Škoda u brzo rastući SUV segment u kojem je marku do tada predstavljao uspješni Yeti. Prvi model ove nove strategije bio je Škoda Kodiaq, a uskoro je uslijedio i Škoda Karoq.

2017 - Vision E, prva potpuna električna Škoda

Sa studijom Vision E poduzeće prvi put nudi uvid u budućnost individualne mobilnosti. SUV coupé s petorim vratima može prijeći do 500 kilometara potpuno električki te ispunjava zahtjeve razine 3 za autonomnu vožnju. Škoda intenzivno radi na elektrifikaciji svoje palete modela, a do 2025. godine u ponudi će imati pet potpuno električnih modela.     

2019 - Škoda uvodi podmarku „iV“

Uvođenjem naše podmarke "iV" ulazimo u doba električne mobilnosti. To ne samo da će uključivati sve naše elektrificirane modele već će također stvoriti umreženi ekosustav. Superb iV i Citigoe iV samo su početak. Prva potpuno električna Škoda bazirana na MED platformi Volkswagena slijede u 2020. godini. 

Sjednite za upravljač

Provozajte se u vintage modelu marke Škoda. Otputujte s nama u prošlost i sjednite za upravljač modela L&K Škoda 110. Očekuje vas ugodna vožnja povijesnim Pragom, tijekom koje ćete naučiti puno zanimljivosti - ne samo o automobilu u kojem sjedite.

Osnivači

Temperamentno partnerstvo između Václava Laurina i Václava Klementa te osnivanje njihovog zajedničkog pothvata predstavljali su kamen temeljac za priču o uspjehu našeg poduzeća. 

Upoznajte Laurina i Klementa

Priča o marki Škoda započela je 1895. godine s našim osnivačima Václavom Laurinom i Václavom Klementom. Osim svojih imena i ljubavi prema biciklizmu, imali su još nešto zajedničko: snažan izumiteljski duh.

Upečatljive prekretnice

Bilo je nekoliko prijelomnih trenutaka u našoj povijesti koji su nas gurali prema naprijed i odredili put koji ćemo slijediti. Pogledajte ih s nama i otkrijte sve modele koje smo ikada proizveli.       

VIŠE OD 100 GODINA MOTOSPORTA

Od pokretanja proizvodnje u Mladoj Boleslavi 1895. godine tvrtka je svijetu podarila mnoge legende motosporta, nezaboravne pobjede i nezaboravne motore. Pogledajte važne prekretnice u povijesti utrka marke Škoda. 

Simbol našeg izuma

Svaki automobil ukrašen strelicom s krilima na poklopcu motora ponosno objedinjuje dugu tradiciju stalnih inovacija. I sam logotip marke Škoda s vremenom se mijenjao. Pogledajte tijek razvoja i posjetite muzej marke Škoda nakon radnog dana.

Suvremeni povijesni modeli

Suvremena povijest marke Škoda seže sve do 1991. godinu kada se poduzeće pridružilo Volkswagen koncernu. U tom je trenutku prvi moderni model, Favorit, već bio u prodaji te je inicirao razvoj marke u uspješnog proizvođača suvremenih automobila. Otkrijte ovaj i druge modele proizvedene tijekom godina. 

Škoda Favorit

Model Škoda Favorit bio je prvi model marke Škoda s prednjim motorom i prednjom osovinom. Model je premijerno predstavljen 1987. godine. Svojim modernim dizajnom označio je novo doba za marku Škoda. Favorit je bio hatchback i imao je osnovni motor s obujmom od 1289 cm³.  

Škoda Felicia

Škoda Felicia bila je prvi potpuno novi model koji je razvijen nakon spajanja s Volkswagen koncernom. Felicia proizvedena 1994. godine nije samo donijela promjene vidljive na prvi pogled poput modernih, okruglih oblika i ugodne unutrašnje opreme već je označila i značajan porast kvalitete. 

Škoda Roomster

Škoda je 2006. godine na tržište lansirala inovativni Roomster, malo višenamjensko vozilo (MPV - Multi Purpose Vehicle) s mnoštvom prostora. Automobil je fiktivno podijeljen na dva dijela: "vozačku sobu" odnosno kokpit za vozača i suvozača i "dnevnu sobu" odnosno prostrani putnički i utovarni prostor u stražnjem dijelu vozila. Drugu jedinstvenu prodajnu značajku predstavljao je fleksibilni sustav stražnjih sjedala VarioFlex, koji se sada može naći u modelu Karoq.      

Škoda Yeti

Prvo terensko vozilo marke Škoda predstavljeno je 2009. godine. Model Škoda Yeti bio je kompaktno terensko vozilo s bezvremenskim dizajnom, podijeljenim glavnim svjetlima, impresivnim pogonom na sve kotače i većim razmakom od tla, a sve u kompaktnim dimenzijama s praktičnom unutrašnjošću. Yeti je također nudio fleksibilni sustav stražnjih sjedala VarioFlex. 

Škoda Rapid

Godine 2012. asortiman je proširen kompaktnim obiteljskim modelom Rapid koji utjelovljuje nove stilske elemente marke. Iza elegantnog dizajna liftbacka krije se karakteristična prostranost marke Škoda kako u putničkom prostoru tako i u prtljažniku. Godinu dana kasnije na tržište je lansirana hatchback verzija prepoznatljivog naziva "Rapid Spaceback". 

         

Muzej marke Škoda

Doživite povijest marke Škoda u našem muzeju u kojem možete vidjeti najnovije futurističke koncepte i legendarne modele. 

Povijest koja nas pokreće

Od 1895. godine proizvodimo napredne automobile - modele koji su oduvijek bili ispred svog vremena. Taj se pionirski duh najprije odrazio na bicikle, zatim na motocikle i konačno na automobile. Naše zalaganje za sučelje dizajna, funkcije i inovacije potaknulo je izumiteljski duh tijekom proteklih 125 godina. U 2020. godini usmjerit ćemo se na budućnost, provesti trenutak u sadašnjosti i proslaviti našu prošlost.