Ova stranica koristi kolačiće (eng. Cookies) da bi stranicu mogli prilagoditi vašim potrebama. Daljnjim korištenjem stranica potvrđujete svoju suglasnost sa korištenjem kolačića.
Prihvati i nastavi
Modeli

4x4 tehnologija

Najmodernija tehnika pogona na sve kotače

Sa svojim inteligentnim pogonom na sve kotače 4x4 modeli marke ŠKODA nude stabilnost i prianjanje na cesti u različitim uvjetima u vožnji.

Pogon na sve kotače s elektronički reguliranom lamelnom spojkom reagira i na najmanje promjene u roku od nekoliko milisekundi. Vozilo se u normalnim uvjetima kreće s prednjim pogonom, ali ako se na kolniku nalazi snijeg, led ili prljavština, odmah će se aktivirati pogon na sve kotače.

Lamelna spojka - elektronički regulirana elektrohidraulična spojka za raspodjelu momenta - jamči pogon na sve kotače kod modela SUPERB, KODIAQ, OCTAVIA i YETI. Permanentni pogon na sve kotače raspodjeljuje okretni moment motora na sva četiri kotača ovisno o situaciji u vožnji.

Prednosti tehnike 4x4 pogona

4x4 pogon reagira iznimno brzo i inteligentno. Upravljački uređaj izračunava idealni pogonski moment za stražnju osovinu. Gubitak trakcije gotovo je u potpunosti isključen zbog predupravljanja ovisnog o situaciji u vožnji. Tijekom faze gibanja uslijed inercije ili pri manjem opterećenju pogon se odvija preko prednje osovine, čime se štedi gorivo.

Prianjanje na cesti

1

Dobro prianjanje na cesti

U normalnim uvjetima većina pogonske snage prenosi se na prednje kotače.

Prijanjanje na cesti

2

Loše prianjanje na cesti za sve kotače

Vozite li se skliskim cestama, elektronički regulirana lamelna spojka raspodijelit će okretni moment između svih kotača u roku od nekoliko milisekundi.

Prianjanje na cesti

3

Loše prianjanje na cesti za prednje kotače

S pogonom na sve kotače 4x4 marke ŠKODA moći ćete svladati čak i situacije, u kojima prednji kotači vašeg vozila nemaju dobro prianjanje na cesti - do 90 % okretnog momenta moguće je prenijeti na stražnji dio vozila.

Prianjanje na cesti

4

Loše prianjanje na cesti za prednje kotače i lijevi stražnji kotač

Čak i kada uvjeti u vožnji nisu idealni, i dalje možete ostati smireni - vaša ŠKODA može prenijeti čak 85 % okretnog momenta na samo jedan kotač.

Što se iza toga krije

Elektronički regulirana lamelna spojka nalazi se direktno na stražnjoj osovini. Upravljački uređaj u obzir uzima signale:

  • upravljačkog uređaja motora (broj okretaja motora i položaj papučice gasa)
  • upravljačkog uređaja za ABS/ESP (senzori brojeva okretaja kotača, prekidač za stop svjetlo i senzori za poprečno i uzdužno ubrzanje)
  • davača kuta upravljača.