Za najbolje moguće iskustvo na mrežnim stranicama
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja najboljeg korisničkog iskustva. Daljnjim korištenjem naše stranice prihvaćate upotrebu naših kolačića (strogo neophodni kolačići). Kolačići za koje je potrebna privola (analitički kolačići, funkcionalni kolačići, kolačići za personalizirane sadržaje) postavit će se tek nakon njezinog aktiviranja. Ako date svoju privolu za korištenje kolačića, identifikacijske podatke obrađivat će naši partneri (ponuditelji usluga za kolačiće i IT pružatelji usluga). Za ovu internetsku stranicu i kolačiće odgovorno je društvo Porsche Croatia d.o.o. Dodatne informacije o korištenim kolačićima i načinu njihovog deaktiviranja možete pronaći u našoj
Aktiviraj sve kolačiće
Modeli

4x4 tehnologija

Više
k

Najmodernija tehnika pogona na sve kotače

Sa svojim inteligentnim pogonom na sve kotače 4x4 modeli marke ŠKODA nude stabilnost i prianjanje na cesti u različitim uvjetima u vožnji.

Pogon na sve kotače s elektronički reguliranom lamelnom spojkom reagira i na najmanje promjene u roku od nekoliko milisekundi. Vozilo se u normalnim uvjetima kreće s prednjim pogonom, ali ako se na kolniku nalazi snijeg, led ili prljavština, odmah će se aktivirati pogon na sve kotače.

Lamelna spojka - elektronički regulirana elektrohidraulična spojka za raspodjelu momenta - jamči pogon na sve kotače kod modela SUPERB, KODIAQ, OCTAVIA i YETI. Permanentni pogon na sve kotače raspodjeljuje okretni moment motora na sva četiri kotača ovisno o situaciji u vožnji.

Prednosti tehnike 4x4 pogona

4x4 pogon reagira iznimno brzo i inteligentno. Upravljački uređaj izračunava idealni pogonski moment za stražnju osovinu. Gubitak trakcije gotovo je u potpunosti isključen zbog predupravljanja ovisnog o situaciji u vožnji. Tijekom faze gibanja uslijed inercije ili pri manjem opterećenju pogon se odvija preko prednje osovine, čime se štedi gorivo.

Prianjanje na cesti

Dobro prianjanje na cesti

U normalnim uvjetima većina pogonske snage prenosi se na prednje kotače.

Prijanjanje na cesti

Loše prianjanje na cesti za sve kotače

Vozite li se skliskim cestama, elektronički regulirana lamelna spojka raspodijelit će okretni moment između svih kotača u roku od nekoliko milisekundi.

Prianjanje na cesti

Loše prianjanje na cesti za prednje kotače

S pogonom na sve kotače 4x4 marke ŠKODA moći ćete svladati čak i situacije, u kojima prednji kotači vašeg vozila nemaju dobro prianjanje na cesti - do 90 % okretnog momenta moguće je prenijeti na stražnji dio vozila.

Prianjanje na cesti

Loše prianjanje na cesti za prednje kotače i lijevi stražnji kotač

Čak i kada uvjeti u vožnji nisu idealni, i dalje možete ostati smireni - vaša ŠKODA može prenijeti čak 85 % okretnog momenta na samo jedan kotač.

Što se iza toga krije

Elektronički regulirana lamelna spojka nalazi se direktno na stražnjoj osovini. Upravljački uređaj u obzir uzima signale:

  • upravljačkog uređaja motora (broj okretaja motora i položaj papučice gasa)
  • upravljačkog uređaja za ABS/ESP (senzori brojeva okretaja kotača, prekidač za stop svjetlo i senzori za poprečno i uzdužno ubrzanje)
  • davača kuta upravljača.