Modeli

12.08.2020

Enyaq korak dalje i u dizajnu

 

›  Dizajn prvog modela marke Škoda na temelju modularne električne platforme (MEB) iskazao se kao progresivan, markantan i dinamičan

›  Škoda nastavlja s razvojem svojeg emotivnog jezika dizajna s modelom Enyaq te se nanovo definira za jezik oblika električnih SUV vozila

›  Karl Neuhold, rukovoditelj odjela za vanjski dizajn marke Škoda, u videointervjuu objašnjava istaknute značajke dizajna novog SUV modela

›  Svjetska premijera modela Škoda Enyaq održat će se 1. rujna u Pragu

 

 

Mladá Boleslav, 12. kolovoza 2020. godine - Marka Škoda u Pragu će 1. rujna 2020. godine predstaviti svoje prvo SUV vozilo s potpuno električnim baterijskim pogonom. Taj model za češkog proizvođača automobila označava osvit novog doba, zbog čega marka s modelom Enyaq čini sljedeći razvojni korak i kada je riječ o dizajnu. Emotivne linije i uravnotežene, dinamične proporcije povezuju se kod prvog modela marke Škoda na temelju modularne električne platforme (MEB) Volkswagen koncerna s tipično izdašnom ponudom prostora i održivom zabavom tijekom vožnje. › Karl Neuhold, rukovoditelj odjela za vanjski dizajn marke Škoda, u intervjuu objašnjava posebnosti dizajna modela Enyaq.

Enyaq prvo je vozilo marke Škoda na temelju modularne električne platforme. Kako će se jezik dizajna marke Škoda unaprijediti ovim vozilom?

Neuhold: I kod modela Enyaq oslanjamo se na emotivni jezik dizajna marke Škoda koji već odlikuje modele Scala i Kamiq te novu, četvrtu generaciju modela Octavia. I model Enyaq karakteriziraju skulpturalne linije, markantne površine i kristalni elementi koji podsjećaju na češku umjetnost obrade kristalnog stakla. Međutim, njegove se proporcije razlikuju od proporcija naših dosadašnjih SUV modela: Enyaq raspolaže kraćim prednjim dijelom vozila i dugačko izvedenom linijom krova. Zahvaljujući tome djeluje iznimno dinamično i stoga može doslovno "kliziti prostorom".

Kako biste saželi dizajn prvog vozila marke Škoda koje je koncipirano kao potpuno električno vozilo?

Neuhold: Dizajn modela Enyaq progresivan je, ujednačen i samopouzdan. Nove proporcije pri tome mu osiguravaju posebnu dinamiku i, usput rečeno, vrlo izdašnu ponudu prostora. Veliki kotači i razmak od tla zaslužni su za njegov impresivan nastup SUV vozila.

 

 

Koja je vaša omiljena istaknuta značajka dizajna modela Enyaq?

Neuhold: Svakako prednji dio vozila. I kod svojih električnih vozila u potpunosti se oslanjamo na markantnu rešetku hladnjaka tipičnu za marku Škoda, koja im osigurava visok stupanj prepoznatljivosti. Kod modela Enyaq ona je izvučena daleko prema naprijed i stoji uspravnije, čime se dojmljiv vizualni nastup dodatno pojačava. Pravi su magnet za poglede i matrix LED glavna svjetla te traka sa svjetlima za dnevnu vožnju.

Kada je riječ o dizajnu eksterijera, koje su najveće razlike između električnog vozila koje se temelji na platformi MEB i modela s motorom na izgaranje?

Neuhold: Razlike se očituju u pogledu visine vozila te prednjih i stražnjih prevjesa. U okviru platforme MEB baterije se ugrađuju u podnicu vozila, čime se ostvaruje ušteda prostora, a i karoserija je naposljetku nešto viša. Međutim, vizualno se to najbolje očituje po dužem međuosovinskom razmaku. Kraće prevjese u prednjem i stražnjem dijelu vozila omogućuje manja potreba za prostorom pojedinih komponenti električnog pogona u usporedbi s klasičnim motorom na izgaranje. Karoserija modela Enyaq doima se izduženijom te je k tomu vrlo aerodinamična, što se pozitivno odražava na doseg. Vrijednost cw od 0,27 prilično je impresivna kada je riječ o SUV vozilu njegove veličine.

Po vašem mišljenju, što model Enyaq čini pravim modelom marke Škoda?

Neuhold: Enyaq utjelovljuje sve vrijednosti i prednosti marke Škoda u jednom vozilu te predstavlja važan korak prema održivoj budućnosti našeg poduzeća. On objedinjuje dizajn, prostranost i varijabilnost te iznenađuje praktičnim idejama i značajkama. Istovremeno je pogodan za obitelji, razne životne stilove i dugačke vožnje. To ga čini savršenim suputnikom za svaki dan.