Modeli

02.09.2020

Upoznajte novi Enyaq

S novim, našim prvim 100% električnim SUV-om, marka Škoda odlučno ulazi u električnu budućnost. Neka model Enyaq bude i vaša ulaznica u svijet e-mobilnosti. 

 

Novim modelom Enyaq marka Škoda čini sljedeći dosljedan korak naprijed kada je riječ o provedbi svoje strategije električne mobilnosti. Potpuno električno SUV vozilo s baterijskim pogonom kao prvi se serijski model marke Škoda češkog proizvođača automobila temelji na modularnoj električnoj platformi (MEB) Volkswagen koncerna. Škoda Enyaq pri tome objedinjuje pogon na stražnje kotače ili pogon na sve kotače te doseg do čak 510 kilometara* u WLTP ciklusu koji je u potpunosti prikladan za svakodnevicu, a tu je i izdašna ponuda prostora tipična za marku. Marka Škoda nastavlja s dosljednim razvojem svojeg emotivnog dizajna - novo SUV vozilo u skladu s time raspolaže i potpuno novim konceptom unutrašnjosti s varijantama opreme Design Selections umjesto klasičnih linija opreme te potpuno novo oblikovanom strukturom ponude. Posebna je istaknuta značajka ekskluzivna edicija Founders Edition modela Enyaq koja je ograničena na 1895 primjeraka, a koja u jubilarnoj godini označava uspješnu 125-godišnju povijest poduzeća.

 

*svi podaci su privremene vrijednosti

 

Thomas Schäfer, predsjednik uprave društva Škoda AUTO, rekao je: "Modelom Enyaq započinje novo doba za marku Škoda. On je naš prvi potpuno električni automobil koji se temelji na modularnoj električnoj platformi (MEB). Njime električnu mobilnost činimo Simply Clever - uz velike dosege, kratka vremena punjenja, jednostavno rukovanje i povoljne cijene. Enyaq nastaje u srcu marke Škoda u Mladoj Boleslavi. Naš matični pogon time je jedina proizvodna lokacija za vozila koja se temelje na platformi MEB u Europi izvan Njemačke. To je izvrstan pokazatelj kompetentnosti marke Škoda. Zahvaljujem cjelokupnom timu koji je model Enyaq postavio na kotače. On je postao izvrstan automobil, a ponosan sam na svakog pojedinačnog člana tima."

 

 

Pregled istaknutih značajki novog modela Škoda Enyaq: 

›   Električni pogon: Enyaq raspolaže potpuno novim pogonskim konceptom i koristi se mogućnostima modularne električne platforme (MEB) Volkswagen koncerna. Jezgru platforme MEB predstavlja takozvana arhitektura dvostruke podnice ("skateboarda") kod koje je baterija ugrađena u podvozje radi uštede prostora. Tri veličine baterije, pet stupnjeva snage od 109 do 225 kW te pogon na stražnje kotače ili pogon na sve kotače pokrivaju brojne i raznovrsne potrebe i područja primjene. S dosezima do čak 510 kilometara* u WLTP ciklusu Enyaq optimalan je suputnik u svakodnevici, a njegovo opterećenje prikolice iznosi čak do 1400 kilograma (uspon od 8 %) odnosno 1200 kilograma (uspon od 12 %).

 

 

›   Sigurnost: Među sustave potpora ubrajaju se sustav Travel Assist s proširenim opsegom funkcija te uvježbano parkiranje s daljinskim upravljanjem.

›   Vanjski dizajn: Dizajn modela Enyaq emotivan je, izražajan i dinamičan. Ovaj SUV odlikuje se ujednačenim proporcijama i vrlo prostranom ponudom prostora. Tako ovaj novi SUV u unutrašnjosti nudi prostranost koja je nalik onoj u modelu Škoda Kodiaq, iako je njegova dužina kraća od dužine modela Škoda Octavia. Markantan prednji dio vozila uz veliku Škoda rešetku hladnjaka opcijski krasi osvijetljena varijanta Crystal Face koja raspolaže animiranom Coming/Leaving Home funkcijom te matrix LED glavnim svjetlima. LED stražnja svjetla sadrže dinamične žmigavce te također raspolažu animiranom Coming/Leaving Home funkcijom.

 

 

›   Unutrašnjost: Nove varijante opreme Design Selections stupaju na mjesto klasičnih linija opreme i postavljaju mjerila kada je riječ o dizajnu unutrašnjosti vozila. Za njihov su nastanak zaslužni dizajneri koncepta materijala marke Škoda. Svaka varijanta Design Selection slovi za sofisticirano opremljenu izvedbu unutrašnjosti s visokim stupnjem osjećaja ugode te prirodnim, održivo obrađenim i recikliranim materijalima. Individualnu konfiguraciju vozila olakšava nova struktura ponude: paketi za deset tematskih područja te pojedinačne opcije mogu se konfigurirati pregledno i u svega nekoliko koraka.

 

 

›   Povezivost: Središnji zaslon s dijagonalom ekrana od 13" najveći je u bilo kojem modelu marke Škoda, a zahvaljujući njemu model Enyaq uvijek će biti online i inteligentno umrežen. Postupcima punjenja baterije te prethodne klimatizacije unutrašnjosti praktično se može daljinski upravljati putem aplikacije Škoda Connect.

 

 

›   Punjenje: Besprijekorno i jednostavno punjenje osigurava MyŠkoda Powerpass. On pomoću samo jedne kartice omogućuje punjenje na većini stanica za punjenje u zemljama Europske unije. Također, marka Škoda angažira se u širenju mreže stanica za brzo punjenje Ionity diljem Europe. Za individualno punjenje kod kuće marka Škoda nudi Škoda Wallbox u tri izvedbe. K tomu se Škoda Enyaq kabelom za brzo punjenje može puniti na stanicama za brzo punjenje.

 

 

›   Simply Clever: Marka Škoda razvila je specifične Simply Clever značajke za električna vozila kao što su čistač kabela za punjenje, zaštitni poklopac za priključak za punjenje i pretinac za kabel za punjenje ispod podnice prtljažnika. Nova središnja konzola podijeljena u dvije razine nudi pregršt prostora, a urednost u dvostrukoj podnici utovarnog prostora osigurava pametni umetak. Klasična strugalica za led marke Škoda u modelu Enyaq nalazi se u unutrašnjosti vozila na stražnjem poklopcu.