Modeli

03.03.2021

Žene su izabrale

Model Škoda Octavia pobijedio je u okviru nagrade "Women's World Car of the Year 2020" ("Ženski svjetski automobil 2020. godine") u kategoriji "Family Car" ("Obiteljski automobil").

 

To je za češkog proizvođača automobila prvi uspjeh u okviru ove međunarodne nagrade, koja se ove godine dodjeljuje deseti put, a koju dodjeljuju isključivo stručne automobilske novinarke. Kao jedan od ukupno devet pobjednika u pojedinačnim kategorijama, bestseler marke Škoda sada konkurira i za glavnu nagradu: dobitnik glavne nagrade "Women's World Car of the Year 2020" bit će proglašen 8. ožujka povodom Međunarodnog dana žena. Žiri se sastoji od 48 novinarki iz 38 zemalja od Argentine do Novog Zelanda.

 

 

Četvrta generacija modela Škoda Octavia u usporedbi s prethodnikom nudi, uz emocionalniji i dinamičniji dizajn, još veću ponudu prostora i viši stupanj komfora, najnaprednije sustave za jamčenje aktivne i pasivne sigurnosti te najsuvremenije sustave povezivosti. Idealnim obiteljskim automobilom čine ga i izvanredna funkcionalnost tipična za marku Škoda te brojna inteligentna rješenja. Također, model Octavia štedljiv je i ekološki prihvatljiv kao nikada do sada jer ga marka Škoda u pogledu pogonskog sustava nudi s najvećim brojem varijanti u dosadašnjoj povijesti ove modelske linije. On je dostupan kao limuzina i karavan (Combi) s učinkovitim benzinskim i dizelskim agregatima, pogonom na zemni plin, plug-in hibridnom i blago hibridnom tehnologijom te pogonom na prednje ili na sve kotače. Raspon snage pri tome seže od 81 kW (110 KS) do 180 kW (245 KS).

Nagrada "Women's World Car of the Year" dodjeljuje se od 2011. godine, a u žiriju su isključivo stručne automobilske novinarke. Ove je godine 48 članica žirija iz 38 zemalja procijenilo svih devet modela koji su bili predstavljeni između siječnja i prosinca 2020. godine te je ponajprije u svakoj od devet kategorija isprva nominiralo troje finalista. U kategoriji "Family Car" pobjedu je odnio model Octavia te se time plasirao kao kandidat za glavnu nagradu. Dobitnik glavne nagrade "Women's World Car of the Year 2020" bit će proglašen 8. ožujka povodom Međunarodnog dana žena. Procjenjivački su kriteriji, na primjer, sigurnost, kvaliteta, cijena, dizajn, komfor u vožnji i ekološka prihvatljivost.

 

 

Nova Octavia skuplja međunarodna odlikovanja

Uz pobjedu u klasi u okviru nagrade "Women's World Car of the Year 2020", novi model Octavia nastavlja impresivnu seriju uspjeha u pogledu dodjela međunarodnih nagrada. U veljači 2021. godine prema odluci je čitatelja osvojio nagradu "Best Cars 2021" ("Najbolji automobili 2021. godine") njemačkoga stručnog časopisa "auto motor und sport" u kategoriji "Kompaktklasse" ("Klasa kompaktnih vozila") za vozila iz uvoza. Već je u posljednjem tromjesečju 2020. godine model Octavia primio renomirane nagrade, između ostalog na važnim izvoznim tržištima Austrije, Njemačke i Švicarske. Posebno je u kategoriji "Familienfahrzeug" ("Obiteljski automobil") postigao uspjeh tijekom listopada 2020. godine u britanskom časopisu "Auto Express", kada je uz glavnu nagradu kao "Car of the Year" ("Automobil godine") osvojio nagradu "Auto Express New Car Award" ("Nagrada za novi automobil časopisa Auto Express") u kategoriji "Compact Family Car" ("Kompaktni obiteljski automobil"). Čitatelji njemačkoga stručnog časopisa "AUTO Straßenverkehr" proglasili su ga u lipnju 2020. godine "Familienauto des Jahres" ("Obiteljskim automobilom godine") u kategoriji "Bestes Design" ("Najbolji dizajn").