Modeli

22.03.2021

Veliki SUV – velika priča o uspjehu

Škoda 2016. je godine započela svoju SUV ofenzivu modelom Kodiaq i u manje od pet godina proizvela je 600.000 primjeraka tog modela. Ostali SUV modeli uslijedili su u okviru velike SUV ofenzive. 

 

Prvi veliki SUV model češke marke prikupio je više od 40 međunarodnih priznanja zahvaljujući svom emocionalnom dizajnu, izvanrednoj ponudi prostora i odličnom omjeru uloženog i dobivenog. Osim toga, sportska RS varijanta SUV vozila sa sedam sjedala odvozila je rekordni krug na legendarnoj Sjevernoj petlji Nürburgringa.

 

 

Martin Jahn, član Uprave društva Škoda AUTO zadužen za prodaju i marketing, kaže: "Škoda Kodiaq iznimno je važan za našu marku. On je bio polazišna točka naše SUV ofenzive, kroz koju smo stekli brojne nove kupce diljem svijeta. U međuvremenu je udio SUV vozila već porastao na približno 40 posto naše međunarodne prodaje. Kodiaq je od samog početka sinonim za emocionalan dizajn, izvanrednu ponudu prostora, visoku razinu komfora u vožnji u svim uvjetima i odličan omjer uloženog i dobivenog. S ovim kvalitetama Kodiaq će i ubuduće nastaviti pisati ovu priču o uspjehu."

Marka Škoda još je prije premijere predstavila naziv Kodiaq u sklopu spektakularne akcije. U proljeće 2016. gradić Kodiak na otoku Kodiak na južnoj obali Aljaske na jedan je dan preimenovan u Kodiaq. Slovo "Q" na kraju riječi karakteristično je za imena životinja na jeziku starosjedilaca, Alutita (engl. Alutiiq). I tako je od naziva najvećeg smeđeg medvjeda na svijetu, kodijaka, koji živi samo na otocima Aljaske, prema zadnjem slovu riječi starosjedilaca nastao naziv "Kodiaq". Potom je naziv s prvim slovom "K" i zadnjim slovom "Q" preuzet za sva SUV vozila marke Škoda.

 

 

U proizvodnji u četiri zemlje, u ponudi na 60 tržišta

Nakon svjetske premijere modela Kodiaq 1. rujna 2016. marka Škoda AUTO započela je s njegovom proizvodnjom u Škoda tvornici u gradu Kvasiny tijekom listopada 2016. Njegovim uvođenjem na tržište u proljeće 2017. za ovog je češkog proizvođača započelo novo doba koje je marku Škoda pretvorilo u pravog aktera na svjetskom tržištu. U manje od pet godina marka Škoda AUTO proizvela je 600.000 primjeraka modela Kodiaq, koji su osim iz tvornice Kvasiny s proizvodne trake silazili i u Rusiji, Kini te Indiji. Ovaj proizvođač automobila nudi svoje veliko SUV vozilo na 60 tržišta diljem svijeta. Kodiaq je vrlo omiljeno vozilo u Kini, zemlji u kojoj marka Škoda ekskluzivno nudi i model Kodiaq GT. Ovaj SUV coupé posebno je prilagođen ukusu kineskih kupaca. Nakon modela Kodiaq obitelj SUV modela marke Škoda proširili su modeli Karoq i Kamiq te električni Enyaq iV na baterijski pogon. Posljednji je model bio KUSHAQ za indijsko tržište. Udio SUV modela u globalnim isporukama marke 2020. je godine porastao na približno 40 posto.