Modeli
14.04.2021

Škoda Enyaq dobiva pet zvjezdica na Euro NCAP testu

Prvi električni SUV marke Škoda ubraja se u najsigurnija vozila zahvaljujući najvišoj ocjeni. 

 

 

Najbolja ocjena za novi model Škoda Enyaq: na testu neovisnog Europskog programa za ocjenu sigurnosti novih automobila (eng. European New Car Assessment Programme, Euro NCAP) novi električni SUV postigao je najvišu ocjenu od pet zvjezdica. S ukupnom ocjenom od 86 posto maksimalno ostvarivih bodova ovaj je model trenutačno jedno od najsigurnijih vozila.

K tomu je model Škoda Enyaq postigao najbolji rezultat ikad na Euro NCAP testu za zaštitu putnika, ostvarivši vrijednosti od 94 posto za odrasle putnike i 89 posto za djecu.

Time prvi model marke Škoda izrađen na osnovi modularne električne platforme iz Volkswagen koncerna nastavlja nizati najbolje ocjene za vozila marke Škoda na referentnom testu za sigurnost u slučaju sudara - čak i nakon što su kriteriji ocjenjivanja pooštreni. Prije toga ocjenu od pet zvjezdica već su dobili, između ostalog, Octavia kao najprodavaniji model marke Škoda, kompaktni model Scala te SUV modeli Kodiaq, Karoq i Kamiq.

Johannes Neft, član uprave društva Škoda AUTO zadužen za tehnički razvoj, kaže: "Jako smo sretni zbog ocjene od pet zvjezdica za novi model Škoda Enyaq na Euro NCAP testu. Posebno smo ponosni na rezultat ostvaren u području zaštite odraslih putnika i djece u unutrašnjosti. Činjenica da smo proširili uspješnu seriju rezultata od pet zvjezdica za naša vozila čak i nakon pooštravanja uvjeta testa prošle godine potvrđuje naš veliki angažman u području sigurnosti naših kupaca i svih ostalih sudionika u prometu."

Novi model Škoda Enyaq ostvario je izvrsne rezultate u sklopu opsežnih crash testova i testova sigurnosti Europskog programa za ocjenu sigurnosti novih automobila (Euro NCAP), posebno u području zaštite putnika. S vrijednostima od 94 posto maksimalno ostvarivih bodova za zaštitu odraslih putnika u vozilu i 89 posto za zaštitu djece u vozilu prvi potpuno električni SUV marke Škoda s baterijskim pogonom ostvario je uistinu najbolje rezultate na Euro NCAP testovima, koji su ponovno pooštreni od 2020. godine. U svim ostalim područjima i s ukupnom ocjenom od 86 posto maksimalnog broja bodova novi model Enyaq bez iznimke se svrstava u najbolju skupinu. 

Model Škoda Enyaq dolazi sa sustavom od maksimalno devet zračnih jastuka uključujući središnji zračni jastuk između prednjih sjedala i sveobuhvatnom proaktivnom zaštitom putnika. Brojni najsuvremeniji sustavi potpora upozoravaju na moguće sudare u mnogim situacijama te čak aktivno pomažu u njihovom sprečavanju ili ublažavanju njihovih posljedica. Oni, između ostalog, uključuju sustav Front Assist s prediktivnim sustavom zaštite pješaka i biciklista, sustav Side Assist uključujući potporu izlaska iz parkirnog mjesta (Rear Traffic Alert) te potporu za izbjegavanje prepreka, potporu za skretanje i upozorenje pri izlasku iz vozila. Sustav Travel Assist aktivno pruža podršku vozaču pri bočnom i okomitom vođenju vozila, a uz automatsku regulaciju razmaka (ACC) uključuje i adaptivnu potporu zadržavanja vozila na voznom traku uz sustav prepoznavanja radova na cesti, potporu kod prometnog zastoja i Emergency Assist. Za model Enyaq opcijski su dostupni Head-up zaslon, u sklopu kojeg Škoda prvi put primjenjuje proširenu stvarnost, te LED matrix glavna svjetla.

Europski program za ocjenu sigurnosti novih automobila (eng. European New Car Assessment Programme, Euro NCAP) program je koji su 1997. godine osnovala ministarstva prometa, automobilski klubovi, savezi osiguravajućih društava i istraživački instituti iz osam europskih zemalja. Konzorcij, čije se sjedište nalazi se u belgijskom gradu Leuvenu, provodi crash testove s aktualnim modelima vozila te ocjenjuje njihovu aktivnu i pasivnu sigurnost. U posljednjih nekoliko godina testovi se kontinuirano pooštravaju i trenutačno uključuju različite scenarije sudara. I dok su se prvobitno ocjenjivali isključivo rezultati crash testova, ocjene aktivnih sigurnosnih sustava i sustava potpora za vozača sada ulaze u ukupnu ocjenu s većim ponderom.