Modeli
21.04.2021

Rally Croatia

Nakon iskustva sa snijegom i ledom na reliju Monte Carlo i Arctic reliju u Finskoj ekipe marke Škoda prvi će put u aktualnoj sezoni Svjetskog prvenstva voziti asfaltom na reliju u Hrvatskoj (22. - 25. travnja 2021.).

 

 

 

Škoda motosport podržava službenog WRC2 ekipnog prvaka Toksport WRT, za kojeg nastupaju Norvežani Andreas Mikkelsen i Ola Fløene kao suvozač i koji nakon pobjede u klasi na reliju Monte Carlo i drugog mjesta na Arctic reliju u Finskoj želi dodatno povećati vodstvo u kategoriji WRC2. Timski kolege spomenutog dvojca Marco Bulacia i Marcelo Der Ohannesian (BOL/ARG), četvrti u kategoriji WRC2 na reliju Monte Carlo, ponovno zauzimaju startnu poziciju nakon pauze u natjecanju. Chris Ingram (Škoda Fabia Rally2 evo), europski prvak u reliju 2019. godine, debitira u kategoriji WRC3.

Rally Croatia prvi put čini dio utrke FIA-inog Svjetskog prvenstva u reliju, a održava se isključivo na asfaltiranim stazama. Andreas Mikkelsen putuje u glavni grad Hrvatske Zagreb kao prvak u kategoriji WRC2. Norvežanin je preuzeo vodeće mjesto pobjedom u klasi na reliju Monte Carlo i drugim mjestom na Arctic reliju u Finskoj.

"Zaista se veselim brzim asfaltiranim etapama i uvjeren sam da će one odgovarati našem automobilu Škoda Fabia Rally2 evo s ujednačenim i usklađenim voznim postrojem", rekao je Mikkelsen, radujući se trećoj utrci Svjetskog prvenstva. Njegov dvadesetogodišnji timski kolega Marco Bulacia iz Bolivije prvi će put nastupiti na natjecanju nakon relija Monte Carlo. "Nakon dugo vremena ponovno se vozim asfaltom u Hrvatskoj i osjećam se vrlo spremno. Također se nadam da ću profitirati od činjenice da do sada nitko od mojih konkurenata nije uspio steći iskustvo na ovim brzinskim ispitima", naglašava Bulacia.

 

 

 

Kao što je slučaj u kategoriji WRC2, u kategoriji WRC3 za isključivo privatne timove također nastupaju takozvana Rally2 vozila. Ovdje se susreću finska ekipa koju čine Emil Lindholm i Mikael Korhonen u modelu Škoda Fabia Rally2 evo i poljski kolege Kajetan Kajetanowicz i Maciej Szczepaniak. Oni su prošle godine završili na trećem mjestu u ukupnom poretku prvenstva WRC3 i sada žele osvojiti naslov. Britanac Chris Ingram (Škoda Fabia Rally2 evo), europski prvak u reliju 2019. godine, ulazi u sljedeću etapu svoje karijere te zajedno sa suvozačem Rossom Whittockom prvi put nastupa u kategoriji WRC3.

Rally Croatia započinje u četvrtak (22. travnja) u 19:00 sati u Zagrebu. Timovi prolaze ukupno 20 brzinskih ispita na više od 300 kilometara. Za petak (23. travnja) je predviđeno osam brzinskih ispita (eng. special stages, SS) na udaljenosti od 99,82 kilometra. U subotu (24. travnja), koja je ujedno i najduži dan relija, posade će u sklopu osam dodatnih ispita u borbi protiv štoperice prijeći ukupno 121,92 kilometra. U nedjelju 25. travnja slijede četiri dodatna brzinska ispita na kraju relija.

Jeste li znali da...

…brzinski ispit Stojdraga - Gornja Vas u subotu (24. travnja) prolazi kroz Park prirode Žumberak? Ispit "1000 zavoja" zahtijeva vrlo precizne bilješke o dionici i stoga postavlja posebno visoke zahtjeve prema sudionicima.

 ...osim lokalnih timova, većina sudionika prvi put nastupa na ovom reliju i da su što preciznije bilješke o dionici stoga posebno važne?

…Rally Croatia vuče korijene iz relija poznatog pod nazivom INA Delta TLX Rally, koji se prvi put održao 1974. u bivšoj Jugoslaviji? Ovaj je reli redovito klasificiran kao dio Europskog prvenstva u reliju te se i dan-danas smatra najpoznatijim relijem u zemlji na međunarodnoj razini.

 

FIA-ino Svjetsko prvenstvo u reliju 2021.

 

Reli Monte Carlo   21. - 24. siječnja

Arctic reli u Finskoj Powered by CapitalBox   26. - 28. veljače

Reli u Hrvatskoj     22. - 25. travnja

Vodafone Rally de Portugal     20. - 23. svibnja

Reli Italija na Sardiniji    3. - 6. lipnja

Safari reli u Keniji  24. - 27. lipnja

Reli u Estoniji  15. - 18. srpnja

Reli u Finskoj     29. srpnja - 1. kolovoza

Renties Ypres reli u Belgiji    13. - 15. kolovoza

Acropolis reli u Grčkoj  9. - 12. rujna

Rally RACC - reli u Španjolskoj   14. - 17. listopada

Reli u Japanu   11. - 14. studenog