Modeli
22.04.2021

Predstavljamo skice vanjskog dizajna novog modela Fabia

S prvim službenim skicama dizajna marka Škoda AUTO s veseljem iščekuje nadolazeću četvrtu generaciju modela Fabia.

 

 

Omiljeno malo vozilo češkog proizvođača automobila znatno je veće te donosi više dinamike i emocija od svog uspješnog prethodnika. Prelazak na modularnu poprečnu platformu MQB-A0 Volkswagen koncerna omogućio je nove proporcije i još više prostora za putnike i prtljagu. Dodatne značajke predstavljaju oštra prednja glavna svjetla i stražnja svjetla s LED tehnologijom. Svjetska premijera novog modela Škoda Fabia održat će se u svibnju ove godine.

 

 

Dvije skice dizajna prikazuju jasne, moderne i dinamične linije novog modela Škoda Fabia, čija je četvrta generacija duža za 111 milimetara i šira za 48 milimetara u odnosu na prethodni model. Nova Fabia prvi se put temelji na modularnoj poprečnoj platformi MQB-A0 Volkswagen koncerna. To je u unutrašnjosti uz još više prostora za putnike omogućilo i kapacitet prtljažnika veći za 50 litara. Ukošena skica s prednje strane daje prvi pogled na ravna prednja glavna svjetla i široku Škoda rešetku. Ona djeluje sportski i elegantno zahvaljujući svom kromiranom okviru i crnim lamelama. Veliki kotači pobrinut će se za snažan vizualni nastup.

Izduženi krovni spojler s bočnim nastavcima u obliku peraje zajedno s aerodinamično optimiziranim vanjskim zrcalima i namjestivom rešetkom hladnjaka u donjem otvoru za zrak jamče izvanrednu aerodinamiku.

Ostale skice daju detaljan prikaz modernih svjetala novog modela Škoda Fabia. U oštrim LED prednjim glavnim svjetlima, koja sežu do Škoda rešetke, LED moduli oblikovani su kao ledeni blokovi. Osim toga, može se vidjeti modul svjetla za dnevnu vožnju u obliku slova L. Kristalne strukture tipične za marku Škoda mogu se pronaći i u grafičkom prikazu izrazito ravnih stražnjih svjetala, koja će također biti dostupna kao LED varijanta.

 

 

Od svog uvođenja 1999. godine model Škoda Fabia jedan je od najprodavanijih vozila u svojoj klasi. Već prva generacija, koja je 2000. godine izašla i u varijanti Combi, proizvedena je 1,79 milijuna puta u otprilike osam godina, dok je druga generacija predstavljena 2007. godine na Međunarodnom salonu automobila u Ženevi prodana u 1.704.000 primjeraka. Treća generacija predstavljena 2014. godine nastavila je svoju priču o uspjehu te je tijekom 2019. godine postala drugi najprodavaniji model marke Škoda nakon modela Octavia. Ukupnu proizvodnju modela Fabia u više od 4,7 milijuna primjeraka do sada nadmašio je samo model Octavia češkog proizvođača.