Modeli

06.09.2021

Stiže Škoda Enyaq Coupé

Nakon uspješnog početka prodaje modela Škoda Enyaq iV, društvo Škoda AUTO proširuje paletu svojeg prvog potpuno električnog SUV vozila drugom, još emotivnije izvedenom varijantom karoserije: Škoda Enyaq Coupé iV s četvorim vratima odlikuje se elegantno padajućim stražnjim dijelom vozila.

 

 

Koeficijent otpora zraka od cw 0,247, još je niži od ionako odličnog koeficijenta modela Enyaq iV. Stoga je Enyaq Coupé iV još učinkovitiji te, zahvaljujući većoj bateriji, nudi najveći doseg koji iznosi više od 535 kilometara prema WLTP ciklusu. Kupci mogu birati između dvije veličine baterija i tri stupnja snage s pogonom na stražnje ili na sve kotače. U unutrašnjosti su klasične linije opreme zamijenjene varijantama opreme Design Selections, koje su već poznate iz modela Enyaq iV. Kao što je i tipično za marku Škoda, model Enyaq Coupé iV također se odlikuje iznimnom prostranošću u unutrašnjosti vozila, a njegov kapacitet prtljažnika iznosi 570 litara.

Thomas Schäfer, predsjednik uprave društva Škoda AUTO, rekao je: "Potpuno električnom perjanicom Škoda Enyaq iV uspjeli smo ostvariti izvrstan početak prodaje na međunarodnim tržištima. Vozilo je izvrsno prihvaćeno među našim kupcima, a već sada smo zaprimili oko 70 000 narudžbi. Modelom Enyaq Coupé iV želimo postići još bolje rezultate početkom 2022. godine: ova još emotivnije izvedena varijanta modela našeg E-SUV vozila pravo je dizajnersko čudo koje će zaokružiti našu paletu modela prema višim kategorijama vozila."

 

 

Škoda Enyaq Coupé iV upotpunjuje paletu ponude modela Enyaq iV te nudi još viši stupanj dinamičnosti za kupce koji drže do životnog stila. Obiteljima nudi iznimnu prostranost, u kojoj se može smjestiti do pet osoba, te prtljažnik čiji kapacitet iznosi čak 570 litara. Nova varijanta modela dostupna je u tri stupnja snage, i to kao Enyaq Coupé iV 60 i Enyaq Coupé iV 80 s pogonom na stražnje kotače ili pak kao Enyaq Coupé iV 80x s pogonom na sve kotače. Zahvaljujući dodatno poboljšanim svojstvima aerodinamike u usporedbi s modelom Enyaq iV te koeficijentu otpora zraka od cw 0,247 ovaj je coupé s četvorim vratima još učinkovitiji te postiže, u varijanti opremljenoj većom od dviju raspoloživih baterija i pogonom na stražnje kotače, najveći doseg koji iznosi više od 535 kilometara prema WLTP ciklusu. Serijskom funkcijom brzog punjenja osigurava se kratko trajanje postupka punjenja. U unutrašnjosti vozila magnet za poglede svakako je veliki središnji dodirni zaslon od 13".

Enyaq iV ispisuje priču o uspjehu za marku Škoda diljem svijeta

Model Škoda Enyaq iV od samog je početka uspio postići izniman uspjeh na međunarodnim tržištima. Prvi serijski model marke Škoda koji se temelji na modularnoj električnoj platformi (MEB) Volkswagen koncerna u jednakoj je mjeri oduševio kako stručnjake i predstavnike medija tako i same kupce. Potražnja za njime trenutačno premašuje proizvodne kapacitete u glavnoj tvornici marke Škoda u mjestu Mladá Boleslav, gdje se Enyaq iV, kao jedini MEB model koncerna u Europi izvan Njemačke, kotrlja s proizvodnih traka. U okviru provjere neovisnog Europskog programa procjene novih vozila ("European New Car Assessment Programme", odnosno Euro NCAP) potpuno je električno SUV vozilo osvojilo najveću ocjenu od pet zvjezdica. Pri tome je Enyaq iV u pogledu zaštite putnika osvojio 94 % za odrasle putnike te 89 % za djecu, što je ujedno najbolji rezultat ikad ostvaren u okviru Euro NCAP testa.

Također, Enyaq iV dobitnik je renomirane nagrade "Red Dot Award" za izvrstan dizajn proizvoda te je osvojio dodatna odlikovanja stručnih automobilskih časopisa u Njemačkoj, najvećem europskom tržištu. Tako je, na primjer, nova perjanica marke Škoda po izboru čitatelja časopisa "auto motor und sport" u izboru "Best Cars 2021" osvojila nagradu za uvozna vozila u kategoriji kompaktnih SUV / terenskih vozila, a čitatelji časopisa "Auto Zeitung" proglasili su u izboru "Auto Trophy" model Enyaq iV najboljim uvoznim vozilom u kategoriji E-SUV vozila. U okviru izbora čitatelja časopisa "Auto Bild Allrad", u izboru "Allradautos des Jahres", ovo je SUV vozilo odnijelo pobjedu u kategoriji uvoznih vozila kada je riječ o električnim vozilima s pogonom na sve kotače.

Također, ovo je SUV vozilo u okviru odlikovanja "Electric Car Of The Year 2021" britanskog automobilskog časopisa "What Car?" pobijedilo u kategoriji "Best Electric Large SUV". K tomu, britansko web-mjesto electrifying.com dodijelilo je modelu Enyaq iV titulu "Best Family Car 2021".

 

 

Emotivne linije i serijski stakleni panoramski krov

Model Škoda Enyaq Coupé iV odlikuje se još emotivnijim oblikom od varijante SUV vozila. Serijski stakleni panoramski krov nakon B stupa blago pada prema natrag. Uz dužinu od 4653 milimetra ovaj je coupé četiri milimetra duži od modela Enyaq iV, a uz 1617 milimetara viši za jedan milimetar. Širina od 1879 milimetara te međuosovinski razmak od 2765 milimetara identični su kod oba modela, a prtljažnik coupéa, čiji kapacitet iznosi 570 litara, gotovo je istovjetan kapacitetu prtljažnika SUV vozila (585 litara). Impresivan izgled dodatno naglašavaju veliki kotači od lakog metala, čiji promjer iznosi od 19" do 21". Po želji su također dostupna matrix LED glavna svjetla. Pri tome ukupno 24 LED diode s mogućnošću individualnog navođenja u svakom modulu dugih svjetala omogućuju vožnju s trajno uključenim dugim svjetlima, a da se time ne zasljepljuju drugi sudionici u prometu. Također, opcijski su dostupna LED stražnja svjetla, koja se uz kristalno izvedeno područje odlikuju i grafikom svjetala u obliku slova C te dinamičnim pokazivačima smjera, karakteristikama koje su tipične za ovu marku. Po želji je za Enyaq Coupé iV dostupna i značajka Crystal Face. Pri tome ukupno 131 LED dioda osvjetljava okomite rešetke te vodoravnu letvu markantne Škoda prednje rešetke hladnjaka. LED moduli matrix LED glavnih svjetala za kratka i duga svjetla te traka sa svjetlima za dnevnu vožnju k tomu nude animirani efekt dobrodošlice.

Unutrašnjost s varijantama opreme Design Selections

I u unutrašnjosti modela Enyaq Coupé iV marka Škoda nudi inovativne varijante opreme Design Selections te preglednu strukturu ponude. Varijante Design Selections nadahnute su suvremenim trendovima u području dizajna interijera te zamjenjuju klasične linije opreme. Stil, boje i upotrijebljeni materijali sofisticirano su međusobno usklađeni. U okviru osnovne opreme Design Selection Loft pokazuje se kao moderna, ugodna i obiteljska unutrašnjost. Harmoničan sklad sivih i crnih nijansi boje istovremeno je elegantan i bezvremenski. U opcijski dostupnim dodatnim varijantama Design Selections upotrebljavaju se i održivi materijali. Tako se, na primjer, u okviru varijante Selection Lodge 40 % presvlaka sjedala sastoji od prirodne runske vune s certifikatom za vunu certifikacijskog tijela Woolmark Company, a 60 % od poliestera koji je dobiven iz 318 recikliranih plastičnih boca. Koža boje konjaka za sjedala varijante Design Selection ecoSuite štavljena je na održiv i ekološki prihvatljiv način, bez ikakvih kemikalija, upotrebom ekstrakta iz listova stabla masline.

 

 

13" dodirni zaslon i bogata serijska oprema

Središnji je element u unutrašnjosti 13" dodirni zaslon smješten u sredini. On se može individualizirati te omogućuje pristup infotainment sustavu i svim ostalim funkcijama vozila. Digital Cockpit vozaču na 5,3" zaslonu prikazuje najvažnije informacije u vezi s brzinom, podacima o vožnji, navigaciji i sustavima potpora. Opcijski dostupni Head-up zaslon projicira dodatne informacije izravno u vidno polje vozača, i to djelomično pomoću proširene stvarnosti ("Augmented Reality"). Među bogatu serijsku opremu u unutrašnjosti modela Enyaq Coupé iV ubrajaju se 2-zonski klima-uređaj Climatronic, sustav pokretanja bez ključa KESSY GO te LED ambijentalno osvjetljenje. Ono osvjetljava dekorativne letvice na vratima i ručice za otvaranje vrata te prostore za noge u prednjem i stražnjem dijelu vozila. Pregledna struktura ponude također obuhvaća opcijske pakete za deset različitih tematskih područja, od kojih je većina dostupna u osnovnoj i dodatnoj izvedbi s proširenim opsegom. Odabrane pojedinačne opcije dostupne su za sve modele.

Dvije baterije, tri stupnja snage, pogon na stražnje i na sve kotače

Marka Škoda za model Enyaq Coupé iV nudi dvije veličine baterija i tri različita stupnja snage. Baterije su u modularnoj električnoj platformi (MEB) Volkswagen koncerna smještene u podvozju vozila. U modelu Enyaq Coupé iV 60 ugrađena je litij-ionska baterija s energetskim sadržajem od 62 kWh, od čega se može iskoristiti neto snaga od 58 kWh. Elektromotor se odlikuje snagom od 132 kW*, a stražnje kotače pogoni 1-stupanjski mjenjač. I kod modela Enyaq Coupé iV 80 pogone se stražnji kotači, a u okviru toga elektromotor razvija snagu od 150 kW*. U kombinaciji s većom 82 kWh baterijom (neto 77 kWh) i izvrsnim aerodinamičkim svojstvima s koeficijentom otpora zraka od cw 0,247 ova varijanta s dosegom od 535 kilometara omogućuje najveći doseg unutar modelske linije.

I u modelu Enyaq Coupé iV 80x upotrebljava se veća od dviju baterija. Ona u ovom modelu osigurava i struju za drugi elektromotor na prednjoj osovini koji se odlikuje snagom od 80 kW, zahvaljujući kojem Enyaq Coupé iV 80x raspolaže pogonom na sve kotače. Ova dva elektromotora zajednički stvaraju snagu od 195 kW**. Upotrebom izmjenične struje novi se coupé - npr. na Škoda iV wallbox punjaču - snage do 11 kW može u cijelosti napuniti za šest do osam sati. Enyaq Coupé iV može se puniti i na javnim stanicama za brzo punjenje istosmjernom strujom (DC) uz snagu punjenja do 125 kW. Po želji je dostupan i punjač iV Universal Charger, mobilno rješenje za punjenje s priključnim utikačima koji se mogu zamijeniti.

 

 

*Maksimalna snaga e-motora; 70 kW - 30-minutna snaga za e-motore, relevantan podatak koji se upisuje u prometnu dozvolu i služi kao podatak za izračun premije osiguranja

**Maksimalna snaga električnog pogona od 220kW/195 kW: maksimalna snaga koja je utvrđena u skladu s UN-GTR.21, a koja se može iskorištavati najviše 30 sekundi. 70 kW - 30-minutna snaga za e-motore, relevantan podatak koji se upisuje u prometnu dozvolu i služi kao podatak za izračun premije osiguranja. Snaga koja je na raspolaganju u individualnim situacijama tijekom vožnje ovisi o različitim čimbenicima kao što su vanjska temperatura, temperatura baterije, napunjenost, stanje i starost visokonaponske baterije.

Raspoloživost maksimalne snage iziskuje temperaturu visokonaponske baterije u rasponu između 23 °C i 50 °C te razinu napunjenosti baterije > 88 %. Odstupanja, osobito od prethodno navedenih parametara, mogu dovesti do smanjenja snage pa sve do potpune nemogućnosti postizanja maksimalne snage.Na temperaturu baterije u određenom se opsegu može neizravno utjecati putem pomoćne funkcije klimatiziranja, a stanje napunjenosti može se između ostaloga podesiti u vozilu. Snaga koja je u određenom trenutku dostupna prikazuje se na zaslonu vozila koji prikazuje snagu. Kako bi se što učinkovitije održavao iskoristivi kapacitet visokonaponske baterije, preporučuje se namjestiti ciljnu razinu punjenja od 80 % ako se vozilo koristi svakodnevno (što se naprimjer može promijeniti na 100 % prije vožnje dugim dionicama).