Modeli
08.12.2021

Škoda Fabia dobiva pet zvjezdica na Euro NCAP testu

Vrhunska ocjena za novu, četvrtu generaciju modela Škoda Fabia: osnovni model češkog proizvođača automobila postigao je pet zvjezdica na referentnom testu za sigurnost u slučaju sudara neovisnog Europskog programa za ocjenu sigurnosti novih automobila (Euro NCAP).

S ukupno 78 posto mogućih bodova model Fabia trenutačno je jedno od najsigurnijih vozila u svojoj klasi. Mali automobil prvi se put temelji na modularnoj poprečnoj platformi MQB-A0 iz Volkswagen koncerna te ovim rezultatom nastavlja seriju najboljih ocjena za vozila marke Škoda - čak i nakon što su kriteriji ocjenjivanja postroženi 2020. godine. Od 2008. godine svaki novi model češkog proizvođača automobila dobio je najvišu ocjenu.

 

 

Johannes Neft, član uprave društva Škoda AUTO zadužen za tehnički razvoj, kaže: "Ocjena od pet zvjezdica za novi model Škoda Fabia na Euro NCAP testu potvrda je našeg velikog angažmana u području sigurnosti naših kupaca i svih ostalih sudionika u prometu. Ponosni smo što je već od 2008. godine svako novo vozilo marke Škoda dobilo najvišu ocjenu u trenutku uvođenja na tržište, a Fabia je već drugi model nakon pooštravanja uvjeta testa. Prelaskom na MQB-A0 prvi put nudimo brojne sigurnosne značajke i sustave potpora iz viših kategorija vozila i u modelu Fabia, čime ponovno povećavamo sigurnost ovog popularnog modela." 

Novi model Škoda Fabia ostvario je izvrsne rezultate u sklopu opsežnih crash testova i testova sigurnosti Europskog programa za ocjenu sigurnosti novih automobila (Euro NCAP). U okviru programa testiranja, čiji su kriteriji ocjenjivanja ponovno postroženi 2020. godine, četvrta generacija uspješnog modela prikupila je 78 posto maksimalno ostvarivih bodova. Time se nova Fabia ubraja u najsigurnija vozila u svojoj klasi: mališan je dobio 85 posto mogućih bodova za zaštitu odraslih i 81 posto maksimalnog broja bodova za sigurnost djece, čime je postigao posebno dobre rezultate u ova dva područja. S najboljom ocjenom za novi model Fabia društvo Škoda AUTO nastavlja impresivnu seriju: od 2008. godine svaki od 14 testiranih modela češkog proizvođača dobio je najvišu ocjenu od pet zvjezdica.

Nova Škoda Fabia opremljena je sustavom od čak devet zračnih jastuka, dok su vozačev zračni jastuk za koljena i stražnji bočni zračni jastuci prvi put dostupni za modelsku liniju kao opcija. ISOFIX i Top Tether pričvršćenja za sigurno fiksiranje dječjih sjedalica dostupna su na bočnim stražnjim sjedalima u sklopu serijske opreme, a na suvozačevom sjedalu u sklopu opcijske opreme. Osim karoserije koja se odlikuje izrazito visokom torzijskom krutošću zahvaljujući činjenici da sadrži gotovo 80 posto komponenti izrađenih od čelika visoke čvrstoće, platforma MQB-A0 također omogućuje da se u modelu Fabia prvi put koristi sedam modernih sustava potpora. U njih se, primjerice, ubraja sustav Travel Assist, koji uključuje automatsku regulaciju razmaka (ACC), integriranu potporu zadržavanja vozila na voznom traku i sustav prepoznavanja prometnih znakova te omogućuje automatsku podršku pri bočnom i okomitom vođenju vozila. Tu su i potpora pri promjeni voznog traka (Side Assist) i sustav Front Assist s prediktivnim sustavom zaštite pješaka i biciklista. Podršku pri parkiranju po želji će vam pružiti potpora upravljanja pri parkiranju, funkcija kočenja pri manevriranju (Manoeuvre Assist) i kamera za vožnju unatrag. 

Europski program za ocjenu sigurnosti novih automobila (eng. European New Car Assessment Programme, Euro NCAP) program je koji su 1997. godine osnovala ministarstva prometa, automobilski klubovi, savezi osiguravajućih društava i istraživački instituti iz osam europskih zemalja. Konzorcij, čije se sjedište nalazi se u belgijskom gradu Leuvenu, provodi crash testove s aktualnim modelima vozila te ocjenjuje njihovu aktivnu i pasivnu sigurnost. U posljednjih nekoliko godina testovi se kontinuirano pooštravaju i trenutačno uključuju različite scenarije sudara. I dok su se prvobitno ocjenjivali isključivo rezultati crash testova, ocjene aktivnih sigurnosnih sustava i sustava potpora za vozača sada ulaze u ukupnu ocjenu s većim ponderom.