Modeli

31.01.2022

Upoznajte Škoda Enyaq Coupé

Škoda proširuje svoju Enyaq obitelj s baterijom na potpuno električni pogon i s emocionalno dizajniranim Coupéom te prvom RS varijantom.

 

 

Nakon uspješnog lansiranja modela Enyaq, Škoda proširuje svoju seriju elegantnim Coupéom. Pritom ponuda uključuje i sportsku RS verziju. Škoda Enyaq Coupé ima još emocionalniji dizajn i, unatoč svojim sportskim linijama, nudi velikodušan prostor i volumen prtljažnika od 570 litara. Vrijednost koeficijenta otpora ponovno je poboljšana u usporedbi s modelom Enyaq te sada iznosi cw 0,234. Na taj se način, ovisno o opremi, omogućuju dosezi za putovanja do 545 kilometara*** u WLTP ciklusu.  Enyaq Coupé dostupan je s dvije veličine baterije, sa stražnjim pogonom ili pogonom na sve kotače i četiri stupnja snage od 132 kW* do 220 kW** za novi Enyaq Coupé RS. Kao i kod modela Enyaq, za interijer je, umjesto klasičnih linija opreme, na raspolaganju varijanta Design Selections.

 

 

Thomas Schäfer, predsjednik Uprave tvrtke Škoda AUTO, kaže: "Nakon uspješnog lansiranja SUV-a, novi Enyaq Coupé u Škoda obitelj unosi još više emocija, sportskog duha i elegancije. Našim dizajnerima i inženjerima pritom je uspjelo spojiti visoku funkcionalnost s emocionalnim dizajnom. Nova vrhunska verzija ujedno je i prvi isključivo električni model Škoda RS s baterijom. Enyaq Coupé savršeno spaja emocije i učinkovitost te nudi velikodušan prostor koji se i očekuje od modela Škoda, čak i u posebno elegantnom obliku karoserije."

 

 

Novi Škoda Enyaq Coupé proizvodi se zajedno s modelom Enyaq u matičnoj tvornici marke Škoda u gradu Mladá Boleslav. Obje Enyaq varijante jedini su modeli u Europi na osnovi modularne električne platforme (MEB) iz Volkswagen koncerna koji silaze s proizvodne trake izvan Njemačke. MEB platforma svojom strukturom i velikim međuosovinskim razmakom omogućuje nove opcije u pogledu proporcija i dizajna karoserije. Budući da je visokonaponska baterija za pogon u potpunosti smještena u podvozju, a uslijed toga uvjetovano konstrukcijom nema središnjeg tunela, omogućen je posebno velikodušan prostor i za putnike straga.

 

 

Blago spuštajuća linija krova i serijski zatamnjeni panoramski stakleni krov

Novi Škoda Enyaq Coupé ima još emocionalniji dizajn od SUV varijante, a osim u verziji Sportline, dostupan je i kao sportski vrhunski model Enyaq Coupé RS. Raspolaže unikatnom sportskom prednjom maskom, bočnim pragovima u boji vozila, a opremljen je kotačima od lakog metala od 19 do 21 inča. Linija krova lagano se spušta unatrag od B-stupa i prelazi u stražnji poklopac s oštrim spojlerom.

Linije dodatno naglašavaju zatamnjeni panoramski stakleni krov koji se kod Coupéa ubraja u serijsku opremu. To je najveći panoramski stakleni krov u modelu Škoda, zauzima cjelokupnu površinu krova i neprimjetno se stapa sa stražnjim staklom. Tanji je od punog krova, što putnicima daje dovoljno prostora u području glave. Panoramski stakleni krov propušta više svjetla u unutrašnjost i stvara prozračniji osjećaj prostora. Specijalan sloj pridonosi uvijek ugodnoj klimi u unutrašnjosti. Kao i kod modela Enyaq, opcija Crystal Face također je dostupna za Coupé: 131 LED žaruljica osvjetljava vertikalna rebra markantne Škoda rešetke, dok horizontalna svjetlosna traka zaokružuje vizualni dojam. Crystal Face ubraja se u serijsku opremu za Enyaq Coupé RS.

 

Dvije veličine baterije i četiri izvedbe snage pa sve do vrhunskog modela Enyaq Coupé RS

Novi Coupé stavlja na raspolaganje četiri stupnja snage. Za Enyaq Coupé 60, isključivo sa stražnjim pogonom, raspon snage započinje sa 132 kW* i s baterijom od 62 kWh (neto 58 kWh). Enyaq Coupé 80 svoju snagu na cestu prenosi također preko stražnjih kotača sa 150 kW i baterijom od 82 kWh (neto 77 kWh). Osim veće baterije, Enyaq Coupé 80x i Enyaq Coupé RS dodatno raspolažu drugim motorom na prednjoj osovini i nude pogon na sve kotače. Enyaq Coupé 80x ima kapacitet od 195 kW**, a vrhunski model Enyaq Coupé RS pruža snagu od čak 220 kW** i maksimalni okretni moment od 460 Nm. To je prvi potpuno električni Škoda RS model, a karakterističan je po izrazito dinamičnom iskustvu vožnje, brojnim crnim detaljima i tipičnoj crvenoj reflektorskoj letvici na stražnjoj maski.

Enyaq Coupé RS starta od 0 do 100 km/h u samo 6,5 sekundi i postiže najveću brzinu od 180 km/h što je za 20 km/h više od ostalih varijanti novog Coupéa. Enyaq Coupé RS je, ekskluzivno u sklopu modelske serije Enyaq, također dostupan u atraktivnoj vanjskoj boji Mamba Green.

 

 

SVJETSKA PREMIJERA

 

Bolja učinkovitost i veći doseg zahvaljujući izvanrednoj aerodinamici

Izvanredna aerodinamika novog Coupéa koja je s vrijednošću koeficijenta otpora od cw 0,234 još niža od već ionako izvrsne vrijednosti modela Enyaq, pridonosi visokoj učinkovitosti novog vrhunskog Škoda modela s baterijom na električni pogon. Ova vrijednost u značajnoj mjeri utječe na maksimalni doseg koji za Enyaq Coupé 80 iznosi do 545 kilometara*** u WLTP ciklusu. Zahvaljujući kratkom vremenu punjenja, novi Coupé izuzetno je prikladan za duga putovanja. Uz opcijsku kuku za vuču, Enyaq Coupé može povrh toga vući i prikolicu s kočnicom pri usponu od 8% i mase do 1400 kilograma.

 

 

 

Interijer s varijantama opreme Design Selections i velikim 13-inčnim zaslonom te Head-up zaslon s funkcijom proširene stvarnosti (AR)

Škoda se u unutrašnjosti, kao i kod SUV-a, oslanja na jedinstveno usklađene varijante opreme  Design Selections u stilu modernog životnog okruženja i na prirodne, reciklirane materijale obrađene na održiv način. Pregledna struktura ponude olakšava individualnu konfiguraciju Coupéa s pametno sastavljenim paketima za nekoliko tematskih područja i s odabranim pojedinačnim opcijama. U serijsku se opremu ubrajaju središnji infotainment zaslon s dijagonalom ekrana od 13 inča i Virtualni Kokpit od 5,3 inča, koji se po želji može nadopuniti Head-up zaslonom s proširenom stvarnošću (Augmented Reality).

 

Mobilnost bez emisija štetnih plinova i Škoda ekosustav

Novi Škoda Enyaq Coupé omogućuje individualnu mobilnost bez emisija štetnih plinova i niske troškove. Uz Škoda ekosustav i Powerpass, moguće je korištenje 260.000 stanica za punjenje diljem Europe sa samo jednom karticom. Škoda AUTO podržava praktično punjenje kod kuće s ponudom vlastitih wallboxova, a po želji uključujući i uslugu instalacije. Povrh toga, električno vozilo donosi prednosti u mnogim europskim zemljama, kao što su porezne olakšice, premije pri kupnji, korištenje posebnih autobusnih i ekoloških voznih trakova ili besplatno parkiranje u gradskim središtima te besplatan pristup lokalnom javnom prijevozu (ovisno o propisima zemlje).

 

 

* U određenim okolnostima maksimalna snaga sustava možda neće biti u potpunosti raspoloživa. Raspoloživa snaga u pojedinim situacijama u vožnji ovisi o različitim čimbenicima, npr. temperaturi okoline, stanju napunjenosti i temperaturi, stanju ili starosti visokonaponske baterije..

** Maksimalna električna snaga 195 i 220 kW: Maksimalna snaga utvrđena u skladu s UN-GTR.21, koja se može pozvati najviše 30 sekundi. Raspoloživa snaga u pojedinoj situaciji u vožnji ovisi o varijabilnim čimbenicima kao što su vanjska temperatura, temperatura, stanje napunjenosti i očuvanosti ili fizičko starenje visokonaponske baterije. Raspoloživost maksimalne snage zahtijeva temperaturu visokonaponske baterije između 23 i 50 °C i stanje napunjenosti baterije > 88%. Odstupanja, posebice od gore navedenih parametara, mogu dovesti do smanjenja ili čak neraspoloživosti maksimalne snage. Na temperaturu baterije može se u određenoj mjeri izravno utjecati putem funkcije klimatiziranja vozila u mirovanju te se, između ostalog, može namjestiti stanje napunjenosti u vozilu. Trenutno raspoloživa snaga prikazuje se na pokazivaču prijeđenih kilometara. Radi što boljeg očuvanja iskoristivog kapaciteta visokonaponske baterije, preporučljivo je za svakodnevno korištenje namjestiti cilj punjenja baterije od 80% (prije vožnji na duge udaljenosti može se npr. prebaciti na 100%).

***sve su informacije privremene

 

 

Teaser video omogućuje prvi uvid u novi, potpuno električni vrhunski model s baterijskim pogonom iz tvornice češkog proizvođača automobila i odaje dojam njegovih izvrsnih aerodinamičnih karakteristika.

S cw vrijednošću od 0,234 model Enyaq Coupé iV ima najbolji koeficijent otpora zraka u svojoj klasi i stoga je posebno učinkovit na cesti.

 

 

Kao i Enyaq, novi model Škoda Enyaq Coupé također se temelji na modularnoj električnoj platformi (MEB) iz Volkswagen koncerna. S koeficijentom otpora zraka (cw) od 0,234 elegantni coupé postavlja rekord u svom segmentu vozila, ostvarivši tako vrijednost koja je niža čak i od ionako već vrlo dobre vrijednosti modela Škoda Enyaq, i to zahvaljujući, između ostalog, novom obliku karoserije. Linija krova modela Enyaq Coupé lagano pada prema stražnjem dijelu vozila od B stupa i prelazi u stražnji poklopac s oštrim rubom odvajanja strujanja. Teaser video također prikazuje Crystal Face modela Enyaq Coupé, kod kojeg 131 LED dioda osvjetljava upečatljivu rešetku marke Škoda.