Modeli
17.05.2022

Škoda AUTO započinje proizvodnju MEB sustava baterija u svom sjedištu u gradu Mladá Boleslav

Time je matična tvornica proizvođača automobila postala jedina europska proizvodna lokacija za MEB sustave baterija izvan Njemačke.

U budućnosti će oko 250 zaposlenika moći montirati više od 250 000 MEB sustava baterija godišnje na novopostavljenoj proizvodnoj liniji. Osim u Škoda vozila, ovi sustavi baterija ugrađivat će se i u MEB modele marki koncerna Volkswagen, Audi i SEAT.

 

 

Michael Oeljeklaus, član uprave društva Škoda AUTO zadužen za proizvodnju i logistiku, kaže: "Danas je uistinu poseban dan za Škoda AUTO: s početkom proizvodnje MEB sustava baterija, od sada proizvodimo ključnu komponentu u srcu poduzeća. Time smo postigli još jedan važan cilj u uspješnom oblikovanju transformacije našeg poduzeća u smjeru električne mobilnosti. Zahvaljujem cijelom timu koji je proteklih tjedana i mjeseci intenzivno radio na postavljanju ove nove proizvodne linije. Uložili smo oko 130 milijuna eura i sada možemo proizvesti preko 250 000 MEB sustava baterija godišnje, koji se primjenjuju u električnim modelima marke Škoda i drugih marki koncerna. Naš cilj je jasan: do 2030. godine želimo proizvoditi e-komponente ili e-vozila u sve tri češke tvornice."

 

 

Christian Bleiel, voditelj odjela za proizvodnju komponenti u društvu Škoda AUTO, dodaje: "Naša nova montažna linija za MEB sustave baterija postavlja standarde u području ekonomičnosti, automatizacije, preciznosti, čistoće i digitalizacije. Kada je u pitanju puštanje u pogon složene tehnologije postrojenja, oslanjamo se na kompetentnost i iskustvo koje smo stekli tijekom desetljeća te na naše izuzetno motivirano i kvalificirano osoblje. U suradnji s poslovnim područjem koncerna VW Group Components te našim partnerskim tvrtkama i dobavljačima, proizvodnjom sustava baterija činimo važan korak u prelasku s motora na izgaranje na električnu mobilnost. Sljedeći korak učinit ćemo krajem 2023. godine, kada ćemo pokrenuti drugu fazu proširenja i biti u stanju proizvesti ukupno više od 380 000 sustava baterija godišnje."

 

 

Sjedište češkog proizvođača automobila jedina je proizvodna lokacija u Europi izvan Njemačke na kojoj se proizvode MEB sustavi baterija: najmanja verzija s osam modula ima kapacitet od 55 kWh, dok srednja varijanta s devet modula nudi kapacitet od 62 kWh. Najveća baterija s 12 modula pohranjuje 82 kWh. Osim modula, od kojih svaki sadrži 24 ćelije, komponente MEB sustava baterija također uključuju kućište baterije s integriranim rashladnim sustavom, sustav za menadžment baterije i potrebne električne spojeve. Škoda AUTO također proizvodi i druge e-komponente u gradu Mladá Boleslav: već od jeseni 2019. godine ovdje se proizvode visokonaponske trakcijske baterije koje se primjenjuju u modelima Superb iV, Octavia iV i plug-in hibridnim vozilima drugih marki koncerna.

 

 

Zahvaljujući novoj proizvodnoj liniji transformacija poduzeća dodatno će se ubrzati. Kao temelj svoje strategije "NEXT LEVEL - Škoda STRATEGY 2030", proizvođač automobila namjerava proizvoditi e-vozila ili e-komponente na sve tri proizvodne lokacije do kraja ovog desetljeća. Cilj je dugoročno osigurati postojeća radna mjesta i istovremeno otvoriti nova radna mjesta. Poduzeće očekuje da će do tada povećati udio potpuno električnih vozila s baterijskim pogonom u svojim isporukama u Europi na 50 do 70 posto, ovisno o razvoju tržišta. U tu svrhu društvo Škoda AUTO nastavit će kontinuirano elektrificirati svoj portfelj modela u narednim godinama: do 2030. godine u ponudi će biti dostupna još najmanje tri potpuno električna modela s baterijskim pogonom, koji će po cijeni i veličini biti pozicionirani ispod modela Enyaq iV.