Modeli
01.02.2023

Škoda Enyaq RS postavlja dva GUINNESSOVA SVJETSKA REKORDA™

Škoda je postavila dva službena svjetska rekorda za drift po ledu svojim SUV modelom Enyaq RS, drugim potpuno električnim modelom marke. Rekordi za 'Najduži kontinuirani drift vozila po ledu' i 'Najduži kontinuirani drift vozila po ledu (za električna vozila)' potvrđeni su kao GUINNESSOVI SVJETSKI REKORDI. Postavio ih je automobilski novinar Richard Meaden, na kružnoj stazi opsega 188,496 m na zaleđenom jezeru Stortjärnen u blizini grada Östersund, u Švedskoj, u četvrtak 19. siječanja 2023.

 

 

 

Prvi rekord kojega je Škoda oborila na jezeru Stortjärnen jest onaj za najduži kontinuirani drift vozila po ledu. Vozeći nedavno predstavljeni SUV model marke Škoda, Enyaq RS, Richard Meaden postavio je novi službeno potvrđeni rekord  zadržavanjem kontroliranog drifta vozila po ledu dulje od 15 minuta i 7,351 km. Meadenov drift oborio je prethodni rekord od 6,231 km, postavljen u Kini 2022. godine. Obaranjem prvog rekorda, Meaden i SUV marke Škoda, Enyaq RS, postavili su i drugi rekord za 'Najduži kontinuirani drift vozila po ledu (za električna vozila)'. 

U prisutnosti suca GUINNESSOVIH SVJETSKIH REKORDA i međunarodnog suca za drift, Davida Kalasa kao svjedoka, Škoda je četvrtog dana na lokaciji nakon brojnih probnih vožnji s različitim kombinacijama guma postavila rekord za marku. Kako bi se postigao savršeni drift, ukupno je uloženo 18 driftova tijekom pet dana pri temperaturama ispod ništice.

SUV model Enyaq RS izdržao je u zahtjevnim uvjetima i napravio 39 krugova tijekom 15 minuta i 58 sekundi svoje rekordne vožnje. Postigao je najveću brzinu od 48,69 km/h te se kretao najmanjom brzinom od 31,64 km/h.

Serijsko proizvodno vozilo koje je upotrijebljeno za postavljanje rekorda bilo je opremljeno 20'' kotačima od lakog metala. Däckproffsenove 245/35-R20 'čavlerice' (marke Michelin) sprijeda imale su 600 klinova od 5 mm, omogućujući još bolju trakciju i upravljanje na zamrznutoj površini bez prianjanja, dok su Nokian Hakkapelitta 255/45-R20 gume na stražnjim kotačima imale 300 klinova od 2 mm po površini gume, a ova se kombinacija pokazala idealnom na 40 cm debeloj ledenoj površini.

 

 

 

Postavljanje dva nova GUINNESSOVA SVJETSKA REKORDA vraća marku Škoda, novog rekordera Richarda Meadena i RS značku u knjigu rekorda. Godine 2011. britanski je vozač postavio novi cestovni brzinski rekord od 227,080 mph (365,44 km/h) prema Southern Californian Timing Association (SCTA) za vozilo pokretano 2,0-litrenim motorom s prednabijanjem. U Škoda modelu Octavia RS, prerađenom u Velikoj Britaniji, rekord je postavljen na legendarnoj slanoj ravnici Bonneville Salt Flats u SAD-u.

Meaden je komentirao svoj trijumf: "Ponovno biti za upravljačem još jednog Škoda modela koji obara rekorde prilično je posebno, od slane ravnice Bonneville Salt Flats u SAD-u do zaleđenog jezera u Skandinaviji, dva različita rekorda u dva vrlo različita vozila. Nevjerojatno sam ponosan što sam ponovno dio tima koji obara rekorde nakon 12 godina. Tko bi rekao da ćemo ovdje voziti električno vozilo na ledu? To pokazuje koliko se automobilski svijet mijenja i koliko je uzbudljiv."

 

 

Model Enyaq RS ima sportski ovjes spušten za 15 mm sprijeda i 10 mmm straga, naspram serijskog modela Enyaq. Nadalje, progresivni upravljač i odabir profila vožnje kao i opcijska adaptivna regulacija voznog postroja za adaptivni sustav amortizacije omogućuju još bolju trakciju. Ostala poboljšanja uključuju karakteristične RS sportske branike, sjajne crne detalje u unutrašnjosti, kao i sportska sjedala s crnim kožnim presvlakama, a kožom su presvučeni i kolo upravljača i instrumentna ploča.

SUV model Enyaq RS drugi je potpuno električni model marke Škoda kojega krasi RS značka, a razvija 299 KS te ima ubrzanje od 0 do 100 km/h u samo 6,5 sekundi uz pomoć baterije od 82 kWh (77 kWh neto) i dva elektromotora. S po jednim na svakoj osovini, model Enyaq RS ostvaruje okretni moment od 460 Nm, uz trenutačno ubrzanje i snažne performanse. Vozilo je moguće brzo puniti pri snazi od 135 kW, što znači da je stanje napunjenosti od 80 % moguće postići za samo 36 minuta.

Više o svjetskom rekordu i 4x4 u Švedskoj saznajte u najnovijoj epizodi Simply Clever podcast