Modeli
06.11.2023

Škoda Auto: novi krovni fotonaponski sustavi doprinose ugljično neutralnoj proizvodnji

 

  • Škoda Auto je u suradnji s društvima ČEZ ESCO i ŠKO-ENERGO u svojim proizvodnim i logističkim zgradama u Mladoj Boleslav postavio više od 5 400 fotonaponskih modula

  • Očekuje se da će solarni sustavi godišnje generirati više od 2 GWh električne energije bez emisija

  • Nove fotonaponske instalacije označavaju dodatnu prekretnicu u naporima marke Škoda u postizanju ugljične neutralnosti u svojim češkim tvornicama do kraja desetljeća

 

Mladá Boleslav, 31. listopada 2023. - Škoda Auto postavlja temelje za ugljično neutralnu proizvodnju u svojim češkim tvornicama do kraja desetljeća. U suradnji s društvima ČEZ ESCO i ŠKO-ENERGO, Škoda Auto pustio je u rad tri krovna fotonaponska sustava u svojoj glavnoj tvornici u Mladoj Boleslav i logističkom centru Škoda Parts Center.

Pokrivajući površinu od preko 10 000 m², što odgovara veličini od više od 15 teniskih terena, očekuje se da će nova solarna elektrana s preko 5 400 fotonaponskih modula godišnje proizvoditi više od 2 GWh električne energije bez emisija. Ta bi energija mogla bi u potpunosti napuniti približno 25 000 vozila Enyaq 85.

 

 

Član uprave društva Škoda Auto za proizvodnju i logistiku, Andreas Dick, objašnjava: "U društvu Škoda Auto neprekidno analiziramo svoj ugljični otisak i radimo na njegovu smanjenju. Kao dio naše strategije Next Level - Škoda Strategy 2030., "zelena proizvodnja" središnji je stup našeg plana tijekom ovog desetljeća transformacije i naših ambicioznih napora u pogledu održivosti.

Dok ovom izazovu pristupamo holistički zajedno s našim partnerima, ovu elektranu smatramo ključnom za ostvarivanje našeg ambicioznog, ali dostižnog cilja: da za proizvodnju vozila i komponenti u našim češkim tvornicama u potpunosti upotrebljavamo ugljično neutralnu energiju do 2030."

Predsjednik uprave ČEZ grupe, Daniel Beneš, komentira: "Marljivo radimo na dekarbonizaciji i osiguravanju sigurnosti opskrbe energijom. Naš je cilj proizvesti 6 GW iz obnovljivih izvora do 2030. i postići ugljičnu neutralnost u proizvodnji energije do 2040. Kao vodeće energetsko društvo u Češkoj Republici, predani smo pružanju podrške privatnim i industrijskim kupcima u smanjenju njihova ugljičnog otiska. Fotonaponska elektrana u društvu Škoda Auto savršeno je usklađena s ovim ciljevima."

Generalni direktor društva ŠKO-ENERGO, Tomáš Kubín, opisuje ambiciozan opseg novog fotonaponskog sustava u glavnoj tvornici društva Škoda Auto: "Ovaj projekt osmišljen je za generiranje više od 2 GWh električne energije bez emisija godišnje i predstavlja dodatni veliki korak prema proizvodnji ugljično neutralne energije za Škoda Auto. 

Postavljanje 5 468 solarnih modula na krovove triju hala doista je bio zahtjevan pothvat. Dovršetak još jednog projekta s društvom Škoda Auto i ČEZ grupom, nakon uspješne instalacije u servisnom centru u Kosmonosyu 2019., jača naše snažno partnerstvo."

Stručnost u obnovljivim izvorima energije - suradnja s društvima ČEZ ESCO i ŠKO-ENERGO

Prva suradnja društva Škoda Auto, društva ČEZ ESCO i dobavljača energije

ŠKO-ENERGO na solarnim sustavima počela je krajem 2019. Solarni moduli u servisnom centru društva Škoda Auto u Kosmonosyu postavljeni su na površini od otprilike 2 200 m²  i proizvode više od 450 MWh godišnje, pokrivajući gotovo 17 % energetskih potreba servisnog centra.

U veljači 2021. Škoda Auto sklopio je prošireno partnerstvo sa društvima ŠKO-ENERGO i ČEZ ESCO s ciljem izgradnje solarne elektrane koja se sastoji od ukupno 5 468 najsuvremenijih fotonaponskih modula: 3 020 panela na centru Škoda Parts Center, 1 328 panela na hali U6C i 1 120 panela na hali M12L. Ti će moduli osigurati nominalnu snagu od 2 146 vršnih kilovata (kWp).

Solarni uspjeh društva Škoda Auto u tvornicama Aurangabad i Pune u Indiji

Škoda Auto unapređuje proizvodnju održive energije u svojim pogonima na međunarodnoj razini. U Indiji je fotonaponski sustav u tvornici Aurangabad priključen na mrežu od 2018. Proizvevši više od 1 440 MWh samo u prošloj godini, ovisnost tvornice o kupljenoj energiji smanjena je za 40 %.

Krovna solarna elektrana u tvornici Chakan u Puneu proširena je u veljači 2023. S vršnom snagom od 18,5 MWp, sada može proizvesti do 26 600 MWh električne energije godišnje, pokrivajući do 30 % potrošnje električne energije tvornice. Elektrana kompenzira više od 28 % emisija CO₂  iz godišnje proizvodnje vozila tvornice.

Predanost društva Škoda Auto održivosti i ugljičnoj neutralnosti

U skladu sa strategijom Next Level - Škoda Strategy 2030., proizvođač vozila postavio je specifične ciljeve za zaštitu okoliša kroz područja "zelena tvornica", "zeleni proizvod" i "zelena maloprodaja". Među njima, postizanje CO₂ neutralne proizvodnje u tri tvornice u Češkoj Republici do 2030. ključni je cilj u okviru stupa "zelena proizvodnja".

Tvornica Vrchlabí ostvarila je taj cilj još 2020. Različite mjere koje je implementirao češki proizvođač automobila kako bi rigorozno smanjio ekološki otisak svojih poslovnih aktivnosti odnose se na cijeli lanac vrijednosti.