Modeli
17.11.2023

Potpuno novi model Škoda Superb: više prostora i komfora, šest učinkovitih pogonskih sklopova i inovativni sigurnosni sustavi

 

  • Sloboda izbora za kupce: četvrta generacija vodećeg modela ICE marke Škoda bit će dostupna kao hatchback i Combi (karavan) 
  • Nadogradnja dokazanih prednosti: poboljšanja dizajna uključuju ažurirani jezik dizajna marke Škoda i nova LED Matrix glavna svjetla s 40 posto više snage
  • Predanost usmjerenosti na kupca: novi i još intuitivniji koncept interijera sa Škoda Smart Dials, čistim dizajnom i održivim materijalima
  • Učinkovitiji pogonski sklopovi: tri benzinska motora, dva dizelska motora i poboljšani plug-in hibrid s električnim dosegom većim od 100 kilometara, plus djelomičan hibrid po prvi put u povijesti
  • Poboljšana sigurnost: velik broj novih, inovativnih i poboljšanih sustava sigurnosti i potpore vozaču

 

Četvrta generacija modela Škoda Superb temelji se na dodatno razvijenim prednostima svog prethodnika, nudeći još profinjeniji dizajn, više prostora, veću razinu komfora te najsuvremeniju tehnologiju. Ako se odluče za novi model Škoda Superb, kupci će ponovo moći birati između varijanti Combi (karavan) i hatchback. Nova struktura ponude sa sedam varijanti opreme Design Selections nudi mnoštvo održivih rješenja, poput tekstila izrađenog od 100 posto održivih materijala. Istovremeno, inovativni Škoda Smart Dials i novi koncept interijera sa samostojećim 13-inčnim infotainment zaslonom dodatno pojednostavljuju upotrebu. Interijer izgleda čisto i prostrano. Škoda je ponovno optimizirala svoje pogonske sklopove radi dodatne učinkovitosti. Ponuda uključuje tri benzinska motora snage od 110 kW (150 KS) do 195 kW (265 KS) i dva dizelska motora sa 110 kW (150 KS) i 142 kW (193 KS). Uz to, uključuje novi plug-in hibridni pogonski sklop ekskluzivan za varijantu Combi (karavan), kao i potpuno novu verziju s djelomičnim hibridom. Inovativni sustavi potpore vozaču, kao što su potpora pri skretanju (Turn Assist) i potpora u raskrižju (Crossroad Assist), po prvi su puta dostupni u modelu Superb. 

 

 

Klaus Zellmer, predsjednik upravnog odbora društva Škoda Auto, kaže: "Superb je standardni temelj ICE ponude marke Škoda više od 20 godina. U svojoj četvrtoj generaciji i dalje će biti upravo to, nudeći još profinjeniji, skulpturalni dizajn, izvanrednu prostranost i vrhunsku tehnologiju. Daljnje optimizacije pogonskog sklopa i poboljšana aerodinamika osiguravaju još veću učinkovitost. Rekonstruirali smo plug-in hibridni pogonski sklop od temelja i on sada nudi potpuno električni doseg veći od 100 kilometara. Potpuno novi interijer još je ergonomičniji i sadrži izuzetnu količinu održivih materijala. Posljednje, ali ne manje važno, nastavit ćemo nuditi Superb kao varijante hatchback i Combi (karavan), čime savršeno odražavamo svoj fokus na kupce."

Standardni temelj ICE ponude marke Škoda dobro poznate vrline podiže na višu razinu 

S potpuno novom četvrtom generacijom, Škoda ponovno postavlja standarde u pogledu dizajna, prostranosti, komfora i sigurnosti. Daljnja poboljšanja dizajna i aerodinamike smanjila su potrošnju goriva uz istovremeno poboljšanje performansi. Tri moderna TSI benzinska motora, uključujući jedan s tehnologijom djelomičnog hibrida, dva dizelska motora i novi plug-in hibridni pogonski sklop s električnim dosegom većim od 100 kilometara prema WLTP ciklusu isporučuju snagu u rasponu od 110 kW (150 KS) do 195 kW (265 KS). Top dizelski i benzinski motor u ponudi opremljeni su pogonom na sve kotače. Svi pogonski sklopovi u novom modelu Superb serijski su opremljeni mjenjačem s dvije spojke DSG. Nadalje, brojni novi i poboljšani sustavi potpore vozaču pružaju još više sigurnosti i komfora. Znatno svjetlija LED Matrix glavna svjetla nove generacije i sustav DCC Plus po pri se puta javljaju u modelu Superb.

 

 

Novi i prostraniji koncept interijera, jednostavan dizajn i intuitivno upravljanje

Dizajn eksterijera četvrte generacija modela Superb skulpturalan je i uključuje novu, osmerokutnu rešetku hladnjaka marke Škoda. Potpuno novi koncept interijera uključuje samostojeći infotainment zaslon veličine do 13 inča. Ručica mjenjača premještena je na stup upravljača, čime nastaje čista, uredna i mnogo prostranija središnja konzola. Dodatni novitet za Superb je head-up zaslon dostupan u dodatnoj opremi. Novi Škoda Smart Dials omogućuju brz i intuitivan pristup brojnim funkcijama vozila i infotainment sustava. Nadalje, potpuno novi Superb dolazi uz novu strukturu ponude uz varijante opreme Design Selections, prvi put predstavljene u modelu Enyaq. Uključuje tematske pakete dodatne opreme kao i pojedinačne opcije. Nove značajke uključuju Phone Box s indukcijskim brzim punjenjem od 15 W i istodobnim hlađenjem smartphonea, kao i ergonomska sjedala ugodna za leđa s deset masažnih jastuka s pneumatskim upravljanjem. Pokrov prtljažnika s električnim upravljanjem u varijanti Combi (karavan) jedna je od nekoliko novih (i ukupno 28) Simply Clever rješenja.

Martin Jahn, član uprave društva Škoda Auto za prodaju i marketing, kaže: "Superb više od dva desetljeća demonstrira tehnologiju i stručnost u dizajnu marke Škoda. Zahvaljujući karakterističnim vrlinama kao što su praktičnost i prostranost koje su sada dio cjelokupne ponude modela naše marke, Superb su iznimno dobro prihvatili kupci diljem svijeta. Nova, četvrta generacija temelji se na tim prednostima i podiže ih na višu razinu, čineći Superb savršenim suputnikom za svakodnevne istraživače. Nudeći četvrtu generaciju modela Superb u varijantama hatchback i Combi (karavan), osiguravamo da do savršenstva zadovoljimo pojedinačne potrebe svih naših kupaca." 

Priča o uspjehu koja traje više od dva desetljeća i obuhvaća tri generacije modela 

Škoda Superb predstavljen je 2001. i od tada je proizvedeno više od 1,6 milijuna vozila. Superb se proizvodio u Kvasinyju (Češka), Solomonovu (Ukrajina), Aurangabadu (Indija) i Nanjingu (Kina). Tijekom više od dva desetljeća osvojio je brojna međunarodna priznanja i nagrade. Više od 30 nagrada osvojila je treća generacija modela Superb samo u 2016., uključujući nagradu Red Dot za izvanredan dizajn proizvoda za Superb Combi (karavan). Od 2001. do 2008. marka Škoda je isporučila ukupno 137 000 vozila prve generacije. Druga se generacija od 2008. do 2015. prodala u ukupno 618 000 primjeraka. Godine 2009. postala je prva generacija koja je ponudila karavansku verziju modela Superb. Treća generacija modela Superb predstavljena je 2015. godine i do danas je proizvedeno ukupno 845 000 vozila. Najveća europska tržišta treće generacije modela Superb bila su Njemačka sa 153 222 vozila (do i uključujući rujan 2023.), Češka (61 479 vozila) i Ujedinjena Kraljevina (57 054 vozila). 

 

 

Eksterijer: novi elementi dizajna Modern Solid, poboljšana aerodinamika i skulpturalni dizajn

 

  • Oštre linije i optimizirana karoserija radi bolje učinkovitosti; profinjeni detalji jedinstvene Dark Chrome završne obrade 
  • LED Matrix glavna svjetla s 36 pojedinačnih svjetlosnih segmenata i Crystallinium, daju 40 posto više svjetla
  • Povećana dužina i visina za još više prostora za vozača i putnike u interijeru

 

Četvrta generacija modela Superb nudit će se u dvije izvedbe karoserije: hatchback limuzina i Combi (karavan). Obje krase skulpturalan, još profinjeniji dizajn i druga generacija LED Matrix glavnih svjetala. Nova generacija modela Superb opremljena je osmerokutnom rešetkom hladnjaka marke Škoda, logotipom marke Škoda na poklopcu motora i ukrasnim letvicama prednje maske jedinstvene Dark Chrome završne obrade. Zahvaljujući brojnim malim izmjenama, potpuno novi Superb nudi izvanrednu aerodinamiku. Vrijednost cd hatchbacka od 0,23 za deset je posto niža od one prethodnog modela, dok cd vrijednost modela Combi (karavan) od 0,25 predstavlja smanjenje od 15 posto. Umjereno povećanje duljine i visine dodatno je poboljšalo ukupne dimenzije interijera. Kapacitet prtljažnika narastao je za 20 litara na 645 litara za hatchback varijantu, a za 30 litara na 690 litara za karavansku verziju. U trenutku lansiranja, Škoda nudi ukupno šest novih boja.

Oliver Stefani, voditelj odjela za dizajn marke Škoda, rekao je: "Superb je tradicionalno oblikovao jezik dizajna marke Škoda, a četvrta generacija modela nastavit će činiti upravo to: njezin izgled karakteriziraju oštre linije, jasno definirane dinamične proporcije i moderan skulpturalan i kristalan stil. Također smo značajno poboljšali aerodinamiku i hatchback limuzine i Combi (karavana), dok smo istovremeno putnicima ponudili još više prostora."

Profinjen dizajn i poboljšana aerodinamika

Škoda Auto značajno je poboljšao aerodinamiku hatchback varijante i Combi (karavana) modela Superb. Uz strmije postavljeno vjetrobransko staklo, linija krova je pojednostavljena, a krovni spojler optimiziran - nadopunjen izbočenim elementima sa strane na varijanti Combi. Nadalje, Škoda je fino ugodila niz detalja. To uključuje redizajnirana vanjska osvrtna zrcala, A-stupove s deflektorima za kišu i prednji branik sa zračnim zavjesama, kao i aerodinamički optimizirane kotače i gume. Kao rezultat toga, aerodinamika hatchback verzije poboljšana je za deset posto u usporedbi s prethodnikom (koeficijent otpora zraka pao je na 0,23), a aerodinamika karavanske verzije za 15 posto (koeficijent otpora zraka pao je na 0,25), što pomaže u smanjenju potrošnje goriva i emisija. Aktivne letvice za hlađenje s električnim upravljanjem iza središnjeg prednjeg usisa zraka upravljaju protokom zraka za hlađenje motora prema potrebi. Dodatna aktivna značajka s automatskom kontrolom je sustav hlađenja prednjih kočnica pomoću protoka zraka koji osigurava ventilator hladnjaka. 

Optimizirani deflektori ispred prednjih kotača i nadograđeni poklopci podvozja poboljšavaju protok zraka ispod vozila. 

 

 

Nova osmerokutna rešetka hladnjaka marke Škoda, jedinstvena Dark Chrome završna obrada i LED Matrix glavna svjetla

Prednji dio potpuno novog modela Superb definiraju nova osmerokutna rešetka hladnjaka marke Škoda, logotip marke Škoda na poklopcu motora i ukrasne letvice prednje maske. Krasi ih jedinstvena Dark Chrome završna obrada, baš kao i naziv modela na poklopcu prtljažnika. Nadalje, novi Superb dolazi s opcijskom drugom generacijom LED Matrix glavnih svjetala koja su dio serijske opreme za model Superb L&K. Ta tanka glavna svjetla sastoje se od dva usporedna BiLED modula, jedan za kratka i jedan za duga svjetla, sa statičnim, kristalnim svjetlom za zavoje između njih. Dva BiLED modula sadrže ukupno 36 pojedinačnih matrix segmenata. Svakim se segmentom može zasebno upravljati radi izbjegavanja zasljepljivanje prometa iz suprotnog smjera tijekom upotrebe dugih svjetala ili za osvjetljavanje prometnih znakova. Nude 40 posto više svjetla u odnosu na prvu generaciju. Ispod BiLED modula, tanka LED traka izgleda poput kocke leda u obliku vodoravnog slova "L" služi kao parkirno svjetlo, svjetlo za dnevnu vožnju i žmigavac. Svjetlo za maglu pruža dovoljno svjetla u lošim vremenskim uvjetima. Prepoznatljiv izgled LED Matrix glavnih svjetala poboljšan je novom značajkom Crystallinium. Naglašava obrise glavnih svjetala, dajući im još veću vizualnu privlačnost. Svako od osnovnih glavnih svjetala ima dvije LED diode za kratka i duga svjetla te horizontalnu LED traku ispod njih koja služi kao parkirno svjetlo, svjetlo za dnevnu vožnju i žmigavac. Stražnja svjetla znatno su tanja u odnosu na prethodni model i također su dostupna u dvije verzije. Opcijska top verzija, koja je dio serijske opreme za razinu opreme L&K, dodaje dinamične žmigavce i animiranu funkciju Coming/Leaving Home serijskoj opremi razina Essence i Selection. Gornji segment stražnjih svjetala u obliku slova C proteže se u poklopac prtljažnika, a osvijetljeno je kompletno gornje područje stražnjih svjetala, sastavljeno od novih kristalnih elemenata.

 

Oba oblika karoserije sada su duža i viša

Hatchback i Combi (karavan) verzije potpuno novog modela Škoda Superb dulje su i više od svojih prethodnika, dok njihov međuosovinski razmak ostaje nepromijenjen. Ukupni kapacitet prtljažnika karavanske verzije s preklopljenim stražnjim sjedalima iznosi dojmljivih 1.920 litara.

 

Dimenzije* (u usporedbi s trećom generacijom modela Škoda Superb)

Dimenzije Škoda Superb hatchback Škoda Superb Combi (karavan)
Dimenzije Dužina [mm] Škoda Superb hatchback 4.912 (+43) Škoda Superb Combi (karavan) 4.902 (+40)
Dimenzije Širina [mm] Škoda Superb hatchback 1.849 (-15) Škoda Superb Combi (karavan) 1.849 (-15)
Dimenzije Visina [mm] Škoda Superb hatchback 1.481 (+12) Škoda Superb Combi (karavan) 1.482 (+5)
Dimenzije Međuosovinski razmak [mm] Škoda Superb hatchback 2.841 Škoda Superb Combi (karavan) 2.841
Dimenzije Prostor za glavu na prednjim sjedalima [mm] Škoda Superb hatchback 1.049 (+11) Škoda Superb Combi (karavan) 1.049 (+7)
Dimenzije Prostor za glavu na stražnjim sjedalima [mm] Škoda Superb hatchback 986 (+6) Škoda Superb Combi (karavan) 1.008 (+8)
Dimenzije Kapacitet prtljažnika [litre] Škoda Superb hatchback 645 (+20) Škoda Superb Combi (karavan) 690 (+30)

* preliminarni podaci.

 

Šest novih boja eksterijera i kotači od lakog metala do 19 inča

Četvrta generacija modela Superb dostupna je u šest metalik boja i dvije nemetalik boje. Šest od tih boja je novo: nemetalik Purity bijela i metalik Pebble srebrna, Ebony crna, Cobalt plava, Carmine crvena i Ice Tea žuta. Sve varijante modela Superb serijski su opremljene kotačima od lakog metala, u rasponu od srebrnih 16-inčnih Sagitta do opcijskih 19-inčnih kotača.