Modeli

Prekretnice koje su nam obilježile put

1895: Slavia, naš prvi bicikl

Priča marke Škoda nije započela na četiri kotača, nego dva: entuzijastični "velocipedisti" i patrioti Václav Laurin i Václav Klement odlučili su pretvoriti svoju strast u karijeru i proizvoditi bicikle pod nazivom "Slavia". Nova je marka ubrzo postala sinonim za kvalitetu i inovaciju. L&K ubrzo postaje drugi najveći proizvođač bicikala u Češkoj, u to vrijeme.

Prekretnice koje su nam obilježile put

1899: Prvi motocikli

Četiri godine kasnije, počeli su proizvoditi bicikle s dodatnim motorom, takozvane motocikle. Ti su motocikli ubrzo postali jako popularni te su osvojili nekoliko nagrada na utrkama i postali drugi stup poslovanja mladog poduzeća. Motocikli iz Mlade Boleslav bili su vrlo traženi, ne samo u domovini, već i u inozemstvu.

Prekretnice koje su nam obilježile put

1905: Predstavljanje Voiturette A

Ohrabreni svojim uspjehom, Laurin i Klement prelaze na četiri kotača i predstavljaju svoj prvi automobil, Voiturette A. Vozilo je impresioniralo razumnom cijenom te praktičnošću i robusnošću. Ovaj mali automobil sa 7 konjskih snaga dao je početnu iskru za uspješan poslovni razvoj pod nazivom L&K, popraćen uvođenjem daljnjih uspješnih modela.

Prekretnice koje su nam obilježile put

1925: Spajanje marki L&K i Škoda

Godine 1924. tvornica L&K djelomično je uništena u velikom požaru, što je dovelo do spajanja tvrtke s inženjerskim divom iz Plzeňa, Škoda, označavajući kraj poduzeća Laurin & Klement. Tijekom 20. stoljeća, uključujući dva svjetska rata i plansko gospodarstvo socijalističke ere, predanost marke Škoda izradi visokokvalitetnih automobila nije bila pokolebana.

Prekretnice koje su nam obilježile put

1991: Spajanje s Volkswagen koncernom

U ožujku 1991. poduzeće započinje partnerstvo s društvom Volkswagen. Čak je i naziv poduzeća novi: Škoda,dioničko automobilsko društvo. Tri godine nakon spajanja s Volkswagen koncernom, rođen je novi model, Škoda Felicia. Suradnja s najvećim europskim proizvođačem automobila, poduzećem Volkswagen, bila je vrlo uspješna i pogurala je proizvodnju na novu razinu.

Prekretnice koje su nam obilježile put

1996: Škoda Octavia

Prvi model koji je razvijen od nule nakon pada Željezne zavjese i spajanja s poduzećem Volkswagen. To je bio odlučujući poticaj za brzu transformaciju poduzeća u jednog od priznatih globalnih igrača. Od uvođenja na tržište, proizvedeno je više od šest milijuna modela Škoda Octavia, a proizvodi se i danas.

Prekretnice koje su nam obilježile put

2016: Početak SUV ofenzive

Godina 2016. obilježila je početak prodora marke Škoda u brzorastući SUV segment vozila, gdje je marku do tada predstavljao uspješni model Yeti. Prvi model ove nove strategije bio je Škoda Kodiaq, a brzo za njim uslijedio je model Škoda Karoq.

Prekretnice koje su nam obilježile put

2017: Vision E, prvo potpuno električno vozilo marke Škoda

Studijom Vision E, marka Škoda dala je svoj prvi uvid u budućnost individualne mobilnosti. SUV coupé s petorim vratima ima doseg do 500 kilometara na čisto električni pogon i ispunjava zahtjeve 3. razine u pogledu autonomne vožnje.

Prekretnice koje su nam obilježile put

2019: Predstavljanje oznake iV

Nakon ulaska u eru e-mobilnosti uvođenjem naše podmarke iV te modela Superb iV, Octavia iV i Citigoe iV tijekom 2019., 2020. godine uslijedio je naš prvi potpuno električni SUV, Škoda Enyaq iV.

Prekretnice koje su nam obilježile put

2022: Novi jezik dizajna

Otkrivanjem naše studije Vision 7S, vozila sa sedam sjedala, dali smo prvi poseban uvid u novi jezik dizajna marke, koji kombinira robusnost, funkcionalnost i autentičnost. Istovremeno je predstavljen novi identitet marke, uključujući logotip i korporativne boje.

Ova stranica je dodatni dio stranice koja se otvara. Kliknite na gumb/polje kako biste dospjeli na tu stranicu.

Natrag na otvorenu stranicu