Modeli

1895. – 1905.

Prva verzija logotipa bila je oznaka na ručkama L&K bicikla. Cvijet lipe bio je simbol slavenske nacionalnosti i slobode. U donjem dijelu logotipa - ispod naziva marke - bila su dva imena, Laurin i Klement i proizvodna lokacija - Mladá Boleslav. Ovaj se logotip često upotrebljavao u raznim tiskanim materijalima.

1905. – 1911.

Ova verzija logotipa Slavia bila je smještena na bočnom dijelu spremnika za gorivo L&K motocikala. Logotip se promijenio. No, L&K i Mladá Boleslav ipak su ostali.

1905. – 1929.

Prva se verzija logotipa s nazivom Laurin & Klement upotrebljavala u razdoblju od 1905. do 1925. Osnova se sastoji od inicijala osnivača i izvornih vlasnika. Unutar logotipa po prvi put je inkorporiran lovorov vijenac, kao simbol uspjeha.

Tipografska varijanta logotipa Laurin & Klement upotrebljavala se od 1913. do 1929. Inspiracija za ovaj stil dolazi iz kreativnog umjetničkog stila secesije, kao novog pristupa umjetnosti i životu općenito. Vidimo potragu za modernim društvom i njegovim boljim vizualnim izgledom - nastojanje da se prate najnoviji trendovi i bude dijelom filozofije nove svjetske ere.

Zbog svoje elegancije i stila ovaj se tipografski logotip još uvijek nalazi na nekim vrhunskim, luksuznim Škoda modelima, čak i danas.

 

1925. – 1934.

Po prvi put se pojavljuje logotip ovalnog oblika s plavom pozadinom sa Škoda tipografijom. Od spajanja s poduzećem Škoda 1925. pa sve do 1929., logotip je bio smješten na prednjem dijelu Škoda vozila uz tipografsku verziju logotipa Laurin & Klement. Kasnije se ovalni logotip upotrebljavao paralelno s registriranim zaštitnim znakom krilate strijele.

1926. – 1993.

Prva se verzija poznate krilate strijele pojavila u Pilsenu 1923. godine i u svojim različitim modifikacijama tijekom vremena te je bila na Škoda vozilima do 1995. Unatoč tome što se malo zna o dizajneru, vjerojatno je inspiracija za logotip bila ploča sa slikom američkog Indijanca koji nosi ukras za glavu od perja. Sa ove je slike nacrtana varijanta s pet pera, kasnije je standardno korištena grafički jasnija varijanta s tri pera iznad krilate strijele. Elementi logotipa krilate strijele su jasni - tehnički i estetski razrađeni, dinamika leta kao cilj da se ide prema naprijed, preciznost u izradi.

Krilata strijela nije upotrebljavana samo na vozilima i zamjenskim dijelovima, već i u tiskanim materijalima marke Škoda.

Godine 1937., krilatoj se strijeli u logotipu pridružuje tipografija Škoda. Najčešće korištene varijante boja bile su srebrna i plava, a u 1950-ima i 1960-ima također su uključene crvene ili inverzne varijante.

1993. – 2011.

Nedugo nakon spajanja poduzeća Škoda s Volkswagen koncernom, stvorena je nova verzija logotipa proizvođača automobila. Plava je boja zamijenjena zelenom, krilata strelica okružena je širokim krugom i natpisom Škoda. Od 1994., glavne boje logotipa bile se su crna i zelena. Na svim je modelima logotip smješten na prednjem dijelu vozila, a pojavljuje se i na kolu upravljača, stražnjim vratima i diskovima svih guma.

2011. – 2015.

Logotip je ponovno osvježen. Vanjsko područje - široki krug - na kraju je zamijenjen mnogo tanjim srebrnim kromiranim krugom. Ova promjena dizajna daje više prostora za krilatu strijelu, koja zapravo postaje mnogo istaknutija. Novi je i Škoda font koji je postavljen iznad logotipa. U sljedećim se mjesecima fino ugađaju linije i uresi logotipa.

2016. – 2022.

Jedina je promjena što se Škoda tipografija pomiče iznad logotipa s krilatom strijelom. Unatoč dugoj evoluciji i promjenama logotipa, izvorna ideja krilate strijele i dalje je prevladavajuća i nalazi se u samom središtu logotipa marke. Vizualno je privlačan, a ipak tradicionalan, moderan te odražava 120-godišnju baštinu poduzeća.

Od 2023.

 Poduzeće će sada više odvojeno upotrebljavati naziv Škoda i tradicionalnu krilatu strijelu u prstenu, a naziv će postati glavni komunikacijski alat. Novi stil upotrebljava potpuno drugačiju tipografiju temeljenu na simetriji i kombinaciji okruglih oblika s rubovima. Najzahtjevniji element bio je integrirati kvačicu iznad S, koja predstavlja važan dio češkog nasljeđa marke Škoda. Takozvani háček (kvačica) sada je integriran u prvo slovo. Istraživanje je pokazalo da je tipografski žig lakše prepoznati i identificirati.

Ova stranica je dodatni dio stranice koja se otvara. Kliknite na gumb/polje kako biste dospjeli na tu stranicu.

Natrag na otvorenu stranicu